Sun01242021

Poslednja izmena:10:25:21 PM

Back HRANA I PIĆE VINO O ulozi Udruženja SREM-FRUŠKA GORA u brendiranju vinske regije

O ulozi Udruženja SREM-FRUŠKA GORA u brendiranju vinske regije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „SREM-FRUŠKA GORA“ primer je kako se zajedničkim snagama može ostvariti dobrobit onoga čemu su članovi posvećeni. U ovom slučaju, to su fruškogorski vinari i vinogradari i ambiciozni i stručni članovi koji ga vode, jer su za samo tri godine aktivnog rada uradili više nego što je urađeno na prmociji ove vinske regije u prethodne dve decenije. O tome je (skromno - prim. autora), govorio gospodin Slobodan Spasovski, sekretar Udruženja na panelu posvećenom vinskom turizmu organizovanom u Vinariji „Mačkov podrum“ u okviru prvog Sajma voćarstva i vinogradarstva „VIVO Irig“, 14. aprila 2019.

            Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „SREM-FRUŠKA GORA“ osnovano je 2015. godine. Jedan od motiva njegovog ustanovljenja bio je da se putem udruženja, u skladu sa Zakonom o vinu i pratećim aktima, zaštiti geografsko poreklo vina sa područja Srema (sremskog rejona koji obuhvata teritoriju u opštinama Bačka Palanka, Beočin, Novi Sad, Sremski Karlovci, Šid, Sremska Mitrovica, Ruma, Inđija, Stara Pazova i Irig i jedinog, Fruškogorskog vinogorja, koje se nalazi na višim vinogradarskim terenima na padinama Fruške gore i okružuje područje Nacionalnog parka „Fruška gora“, obuhvata delove 57 katastarskih opština.
            Takođe, jedan od ciljeva Udruženja „SREM-FRUŠKA GORA“ bio je da kroz oznaku geografskog porekla vina, nastavi slavnu vinogradarsku i vinsku tradiciju Fruške gore. Prvi korak na tom putu bio je Elaborat o proizvodnj vina sa oznakom geografskog porekla „Sremski rejon/ Srem“. O veličini poduhvata najbolje govori činjenica da u Srbiji trenutno pet vinogradarskih rejona (Negotinski, Knjaževački, Subotički, Šumadijski, Toplički), štiti oznaku geografskog porekla sa ukupno 30 vinarija, dok Sremski rejon/Srem reprezentuje 34 vinarije ovog Udruženja, što znači da je više do 50% svih vinarija koje imaju vino sa geografski poreklom iz Sremskog vinogradarskog rejona. Plan je da se ove godine počne sa izradom Elaborata za apelaciju „Fruškogorsko vinogorje /Fruška gora“, što je i bio osnovni cilj osnivanja Udruženja.
            U osnivanju Udruženja „SREM-FRUŠKA GORA“ učestvovalo je 14 vinarija koje su prepoznale dobrobit udruživanja i zaštite geografskog porekla vina, da bi se godinu dana kasnije priključile i druge vinarije, pa Udruženje danas okuplja 38 proizvođača grožđa i vina, a očekuje se priključivanje i pet novih članica.
            Benfiti udruživanja su brojni: članovima je omogućena razmena iskustava, kao i transfer znanja kroz saradnju sa naučno-obrazovnim institucijama, pre svega sa Poljoprivrednim fakultetima u Novom Sadu i Beogradu; praćenje aktuelnih dešavanja u vinogradima i organizacija predavanja i panela o bolestima vinove loze; između ostalih, organizovano je predavanje o mogućnostima finansiranja iz EU fondova; obezbeđena je redovna informisanost članova o konkursima na kojima mogu ostvariti povrat novčanih sredstava za svoje investicije u vinogradima i vinarijama; obezbeđeno redovno informisanje članova o svim promenama u Zakonu vinu i podzakonskim aktima.
            Brojne aktivnosti Udruženja, kao i njegov značaj, prepoznala je Pokrajinska vlada, Sekretarijat za privredu i turizam i Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji su pomogli osnaživanje kapaciteta kancelarije Udruženja, izradu sajta i aprikacije za mobilne telefone, sprovođenje terenske kontrole i organizaciju završne degustacije za 153 vinske etikete sadržane u Elaboratu „Sremski rejon/Srem“, kao i organizaciju dva Salona vina Vojvodine na najvećem vinskom događaju u regionu u prethodne dve godine, Sajmu vina BeoWine, u vreme Međunarodnog sajma turizma u Beogradu.
            Na inicijativu Udruženja, a uz podršku pomenutih sekretarijata Vlade AP Vojvodine, nabavljen je savremeni vinski analizator WineScan SO4, danskog proizvođača Foss, smeštenog na Oglednom dobru za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Članovi Udruženja „SREM-FRUŠKA GORA“ i drugi vinari su prepoznali mogućnosti ovakvog uređaja, koji za samo nekoliko minuta uradi kompletnu analizu vina, pa je broj očekivanih analiza na godišnjem nivu već premašen. Vinari sada imaju mogućnost kontrole svake faze proizvodnje vina, i na osnovu dobijenih rezultata znaju kako dalje treba da neguju vino sa ciljem dobijanja još kvalitetnijih fruškogorskih vina. Za članove Udruženja omogućena je subvencionisana cena za ove analize, višestruko manja od one u akreditovnim laboratorijama.
            U narednom periodu Udruženje „SREM-FRUŠKA GORA“ posvetiće više pažnje razvoju zajedničkog proizvoda i s tim u vezi, nabavci kompletne linije za proizvodnju penušavih vina. Nastaviće sa organizacijom vinskih salona koji će na drugačiji način predstavljati vinski turizam. Putem ankete među članovima Udruženja došlo se do relevantnih podataka o turističkim kapacitetima, odnosno koja vinarija ima mogućnost za prijem turista, degustacije, degustacije uz hladno posluženje ili tople obroke, i onih sa smeštajnim kapacitetima. Prikupljeni podaci će biti korišćeni i za osmišljavanje konkretnih vinskih tura i predstavljeni turističkim organizacijama i agencijama.
            Udruženju predstoji još mnogo posla na brendiranju vinske regije i privlačenju turista. Za početak urađena je aplikacija za mobilne telefone Fruska_GoWine, koja nudi korisnicima osnovne podatke o vinarijama, njihovim vinima, radnom vremenu i kontaktima. Aplikacija prepoznaje podešavanja koja korisnicima iz Srbije nudi podatke na srpskom, a stranim turistima na engleskom jeziku. Kada korisnik odabere vinariju koju želi da poseti, dovoljno je da klikne na opciju „Find uz“ i na ekranu će se pojaviti najbliža putanja od trenutne lokacije do željene vinarije.
            Da bi osnažili i poboljšali vinske puteve, Udruženje je ostvarilo saradnju sa lokalnim proizvođačima prehrambenih proizvoda, pre svega sa kućama sira, suvomesnatih proizvoda, meda i sl., smatrajući da postoji interes za još boljom komunikacijom, kako bi se svi lokalni proizvođači, koji mogu da utiču na bolju tursitičku ponudu, što bolje povezali.
Cilj Udruženja koji se odnosi na brendiranje regije mogao bi mnogo da pomogne i doprinese razvoju vinskog i turizma uopšte. Bitno je da se u aktuelnim globalizacijskim procesima zadrži autentični idetitet, i to kroz turistički proizvod koji se nudi kako domaćim, tako i stranim turistima.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar