Wed11292023

Poslednja izmena:08:03:58 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Aktivnosti Privredne komore Vojvodine

Aktivnosti Privredne komore Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Nakon Poslovnog foruma sa Francuskom i uspešnih bilateralnih susreta francuskih i srpskih privrednika u Privrednoj komori Vojvodine, sa nesmanjenim intenzitetom nastavljene su aktivnosti ove institucije.

            Tako se u ponedeljak, 15. aprila 2019. godine predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević sastao sa ambasadorom Kraljevine Maroka u Republici Srbiji NJ.E. Muhamedom Aminom Belhažom u PKV. Tom prilikom, u razgovoru su istaknuti dugogodišnji prijateljski odnosi dve zemlje. Ambasador je naveo kratak istorijat ekonomske saradnje i zasedanja zajedničke trgovinske komisije Srbije i Maroka uz konstataciju o značajnom poboljšanju spoljnotrgovinske saradnje dve zemlje u poslednje dve godine. U ovakvim rezultatima privrednici Vojvodine zauzimaju značajno mesto. Predsednik Vučurević istakao je ulogu PKV u međuregionalnom povezivanju i složio se da su najveći potencijali u saradnji sa Marokom u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, automobilskoj i tekstilnoj industriji, energetici, kao i u turizmu i IT industriji.
Sa zadovoljstvom je prihvaćen poziv za posetu privredne delegacije PKV Maroku u toku novembra. Posle zvaničnog dela sastanka, shodno Akcionom planu koji je definisan, održan je zajednički sastanak sa proizvođačima i izvoznicima jabuka iz Vojvodine i dogovorene su prve konkretne aktivnosti među privrednicima.
            Dan kasnije, PKV je posetio šef Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Republici Srbiji, Andrej N. Hripunov, sa saradnicima. Ovom prilikom istaknut je trend rasta spoljnotrgovinske saradnje sa Ruskom Federacijom. Privrednici iz Rusije sve su prisutniji na srpskom tržištu, a evidentan je i sve veći broj uvozno-izvoznih artikala u razmeni dve zemlje. Hripunov je podsetio na izuzetnu saradnju koju Trgovinsko predstavništvo RF ima sa PKV. Predsednik Vučurević najavio je dva poslovna foruma sa regionima Ruske Federacije u PKV uz učešće ruskih kompanija i to 24. aprila i 13. maja 2019. godine. Odmah po završetku zvaničnih razgovora, održani su i razgovori vojvođanskih i ruskih kompanija, pretežno o mogućnostima saradnje u oblasti poljoprivredne delatnosti.
            U međuvremenu, Privrednoj komori Vojvodine stigao je poziv za učešće na Poslovnom forumu i studijskoj poseti Primorsko-goranske i Istarske županije, koji je Komora prosledila  zainteresovanim privrednicima za učešće na  poslovnom susretu sa predstavnicima turističke privrede ove Županije, koji će se održati od 8. do 10. maja 2019. godine u Rijeci. Cilj organizovanja Poslovnog foruma je predstavaljanje turističke ponude AP Vojvodine i uspostavljanje poslovne saradnje sa potencijalnim partnerima ovog regiona u Hrvatskoj.
Tim povodom, za učesnike poslovnog skupa biće organizovana studijska poseta značajnijim turističkim destinacijam u Županiji i upoznavanje sa smeštajnim kapacitetima u regionu.
Svoju prijavu za učešće na Poslovnom forumu i studijskoj poseti zainteresovani mogu poslati do subote, 20. aprila 2019. godine na mejl adresu Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .
            Paralelno sa ovim događanjima vrše se pripreme za nastup Privredne komore Vojvodine na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu na Novosadskom sajmu, sa kojim je PKV ove godine i zvanično potpisala protokol o saradnji. Tokom Poljoprivrednog sajma od 11. do 17. maja, PKV će organizovati mnogobrojne aktivnosti. Očekuju se Poslovni forumi sa predstavnicima Ruske Federacija, Češke Republike i zemalja iz regiona. PKV će organizovati i okrugli sto u saradnji sa privrednim komorama iz zemalja regiona.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com