Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Uvek nešto novo iz Novog Bečeja

Uvek nešto novo iz Novog Bečeja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Dinamična promocija turističkih proizvoda na čak tri sajma ovog vikenda, jubilarni 20. Međunarodni sajam turizma i odmora u Nišu, 10. Međunarodni sajam turizma i gastrokulture u Bijeljini i prvi Međunarodni sajam turizma „Banjaluka 2019“ u RS, za Turističku organizaciju opštine Novi Bečej bila je samo još jedan izazov. I dok su na sajmovima u Nišu i Banjaluci predstavnici TOONB reprezentovali celikupnu turističku ponudu opštine, na Sajmu u Bijeljini su, u saradnji sa TO Bečej, paradno i domaćinski, prezentovane lepote gastronomskog i kulinarskog zanata, koje se mogu videti, probati, i u istim uživati, na brojnim manifestacijama tokom cele godine. Najavljena je i prva u nizu gastromanifestacija „Testomanija“, koja će se održati 03. juna u Novom Bečeju. Bečejci su akcenat stavili na festival na Tisi „Tanderbal“, ove godine od 3. do 5. avgusta u okviru kojeg će biti „Zlatni kotlić“.

             I ove godine Novobečejci pored „Testomanije“ najavljuju „Dane ovčarstva“ u Kumanu, manifestacija između ostalog poznata i po takmičenju u pečenju jaganjaca na ražnju, „Opasuljivanje“, odnosno takmičenje u kuvanju pasulja i „Zlatni kotlić“, takmičenje u kuvanju riblje čorbe i ribljeg paprikaša na platou između Tiskoj keja i Tise, „Štrudlijadu“ u Novom Miloševu, čuvenu zimsku feštu „Manić-Tisa 63“, na kojoj se opet lepo sladi sa specijalitetima od svinjskog mesa, dok se ulovljeni manići vraćaju u reku.
Ali tu su i druge manifestacije: poput Noći muzeja, najveće od svih Velikogospojinski dani, pa takmičenje solo pevača „Obzorje na Tisi“ - Dani Josifa Marinkovića, i podsećanje da je od prvih pet solo pevača u operi SNP čak tri rođeno u Novom Bečeju, odakle su bili i reditelj i direktor tadašnje opere. Novobečejci vole da se podsete i na druge svoje sugrađane, poput Joce Savića, prevodioca i reditelja, prvog koji je u novo doba na pozornici pod otvorenim nebom režirao Šekspirova dela. Glumci Jovan Knežević, Slavko i Nikola Simić, samo su neki iz plejade onih velikana koji su ostvarili karijere u „velikim“ srpskim pozorištima (ukupno 13). Umetničku žicu iz Novog Bečeja poneli su i naš proslavljeni slikar, Janoš Mesaroš i Aleksandar Dujin, pijanista, kompozitor, aranžer, koji je svoju karijeru vezao za džez scenu.     Naravno da se turistička ponuda Novog Bečeja ne svodi na manifestacije, ističe direktor TOONB, gospodin Saša Dujin, i upozorava da leto u Vojvodini ne može biti kao leto na moru. Međutim, može da pruži i mnogo više i od mora, i od vikend tura, a gastro, manifestaciona ponuda, uz onu koja se odnosi na aktivan odmor, ili ponuda koja obuhvata kulturni turizam, prevazilazi sva očekivanja.
            Turistička ponuda raspoređena na četiri opštinska naselja, Novi Bečej, Novo Miloševo, Kumane i Bočar, posetiocima obećava dobru zabavu i zadovoljenje svih njihovih afiniteta. Tu je jedinstveni Muzej „Žeravica“, u kojem su pohranjeni stari traktori i parne mašine, vlasnika Čedomira Žeravice, nastavljača onoga što su započeli njegov deda Milorad, potom otac Milivoj. Pored raritetnih eksponata koji ilustruju tehnološki razvoj krajem XIX i tokom XX veka, 2018. opremljena je spomen-soba proslavljenom košarkaškom treneru, koji je reprezentaciju SFR Jugoslaviju doveo do samog svetskog vrha, Ranku Žeravici, ali i spomen-soba posvećena Dušku Popovu, dvostrukom tajnom agentu prema čijem liku je Jan Fleming izgradio svog nadjunaka - Džejms Bonda. Interesantno je da su obojica, u različitom vremenu, odrastala ne samo u istom mestu nego i u istoj kući. Po preporuci gospodina Dujina, valja posetiti i Žitni magacin i Muzej „Kotarka“ sa preko 5.000 eksponata, nekada deo moćnog i bogatog vlastelinskog imanja grofovske porodice Karačonji, gde se može videti kako se nekada živelo i radilo u Banatu. Turisti mogu obići ostatke benediktinske srednjovekovne opatije Arača (XIII), 1948. proglašen za kulturno dobro. U neposrednoj blizini pruža se SRP Arača, i brojne mogućnosti za nautički sport.
Biserno ostrvo kraj Novog Bečeja je čuvar jedinstvenog brenda - Muskat Krokan, posebne vrste grožđa od koje se prizvodi čuveno vino Krokan.
            Čini se ipak, da je Novi Bečej više od svega mesto ljubavi. Manifestacija „Tisa - reka ljubavi“ podseća da je ova reka mesto gde se Novobečejci rađaju, odrastaju, zaljubljuju, izgovaraju sudbonosno da, uživaju dok god mogu, i pozivaju da sledimo njihov primer i dođemo u Novi Bečej da svašta vidimo, doživimo, i da se, ako već nismo, zaljubimo.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com