Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE TO Vojvodine i Republike Srpske potpisale protokol o saradnji u cilju povezivanja turističke privrede regiona

TO Vojvodine i Republike Srpske potpisale protokol o saradnji u cilju povezivanja turističke privrede regiona

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 14
  • Sledeća

            Jubilarni 10. Međunarodni sajam turizma i gastrokulture održan je u Bijeljini 19. i 20. aprila, u organizaciji Turističke organizacije Bijeljina i uz pokroviteljstvo Grada Bijeljine. Partner ovogodišnje sajamske manifestacije, koja je okupila rekodnih 110 izlagača iz Republike Srpske, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, bila je Turistička organizacija Vojvodine. Prisustvo ministarske turizma i trgovine RS, gospođe Dragice Kovač, direktorice TO Republike Srpske, Nade Jovanović, gradonačelnika Bijeljine, gospodina Miće Mićića, direktora TOG Bijeljina, gospodina Radosava Đokića i drugih zvaničnika, govori o značaju ovog sajma za grad, Semberiju i za Republiku Srpsku.

             Ovo je bila prilika za čvršće povezivanje privrednika u zemlji i regionu, razmenu iskustava dobre prakse, te širenje turističkih potencijala. Izuzetna saradnja RS i Srbije, posebno u resoru turizma, krunisana je potpisivanje Protokola o saradnji između TO Republike Srpske i TO Vojvodine. Ovaj čin je tim značajniji ako se uzmu u obzir reči ministarke, da „Semberija predstavlja otvorena vrata između Srpske i Srbije".
            Povodom potpisivanja Protokola o saradnji direktorica TOV, dr Nataša Pavlović, izjavila je da su turisti iz RS i Federacija BiH drugi po broju dolazaka u Vojvodinu.  
            - Praktično je to kruna naše dugogodišnje plodne saradnje, koja će nam omogućiti da kreiramo jedinstveni regionalni turistički proizvod, da goste iz Vojvodine usmerimo u RS i obratno, povećavamo broj turista iz RS. Očekuju nas i brojni zajednički nastupi. Do sada je takav vid saradnje ostvaren sa TO Srbija, na dalekim tržištima. Ovim Protokolom o saradnji daje se mogućnost za unapređenje turističke ponude Vojvodine - rekla je dr Nataša Pavlović.
            „Ekipu“ predvođenu TO Vojvodinom reprezentovale su turističke organizacije Subotice, Vršca, Novog Bečeja, Bečeja, UŽ „Fruškogorski cvet“ iz Beočina i UŽ „Zlatne ruke“ iz Bačke Palanke, Novosadski sajam, porodična firma „Ecovital“, sa obronaka Fruške gore, iz sela Bikić do, proizvođač testenine „Pastai“ doo iz Sremske Kamenice, „Aqua park“ iz Bačkog Petrovca, hotel „Premier Aqua“ i Etno kompleks „Vrdnička kula“ iz Banje Vrdnik, Vinarija „Veselinović - Benišek“ iz Sremskih Karlovaca i „Deurić“ iz Male Remete. Svi oni su se potrudili da njihov štand, kao i uvek bude zapažen i privuče što više posetilaca. TO Bečej preuzela je na sebe odgovornost u pripremanju riblje čorbe i rezanaca sa makom, udruženja žena zasladila su to slatkim đakonijama, vojvođanskim štrudlama, gombocama i dr., a sve to začinili vojvođanski tamburaši. Na svečanoj večeri služila su se vojvođanske rakije i ostala jaka alkoholna pića iz vinarije - destilerije „Veselinović - Benišek“, vina iz vinarije „Deurić“ i čuveni novobečejski Muskat Krokan. S obzirom da su aktivnosti na štandu izazvale velike gužve i oduševljenje publike, ovo je bio još jedan od pozitivnih signala za dolazak žitelja RS u Vojvodinu.  
            Bijeljina, omeđena Savom i Drinom, na obroncima planine Majevice, velika je preduzetničko-turistička destinacija, sa ogromnim mogućnostima u oblasti banjskog, verskog, etno, lovnog i ribolovnog turizma. U njoj se nalaze turistički kompleks Etno-selo „Stanišići“, objekti preduzeća „Globus“ i dr. Bijeljina je poslednjih godina primer u kojoj meri razvoj turizma doprinosi razvoju celiokope privrede. Po rečima dr Pavlović, ovo je bila prilika za definisanje pravaca kojima će Vojvodina razvijati turistički proizvod, odnosno za razvoj ruralnog turizma na visokom nivou.
            Novi Sad i Bijeljina su udaljeni manje od dva sata vožnje. Planira se delovanje u pravcu razvoja banjskog, kulturnog, posebno verskog turizma, u domenima u kojima oba regiona imaju šta da pokažu. Kada su pitanju svetinje, na Srpskom Atosu nalazi se dvadesetak manastira, u Bijeljini osim manastira Tavna, za turiste su inspirativne manastiri Sveta Petka, Vasilija Ostroškog, najstarija javna građevina u gradu pravoslavna crkva Svetog Đorđa (1872), jedna rimokatolička crkva, pet džamija i nekoliko bogomolja drugih veroispovesti.            - Nadam da će i ovaj Protokol, kao i naš nastup na sajmu omogućiti konkretne rezultate i da će ove aktivnosti biti usmerene ka stvaranju zajedničkih programa, i promotivnih aktivnosti što će usloviti bolju prepoznatljivost obe destinacije, kao i poziciju na turističkom tržištu. Cilj je da se Protokol odrazi i na prekograničnim projektima, koji donose veliki benefit u oblastima u kojima se razvijaju, a kroz ove aktivnosti treba stvoriti zajednički turistički proizvod namenjen savremenom turisti čime bismo se zajednički pozicionirali i na evropskom turističkom tržištu - izjavila je dr Nataša Pavlović.

Više fotografija na  našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.2622021804477963&type=3.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com