Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA IZLOŽBE Šta nas sve čeka na prolećnom SFW-u 2019

Šta nas sve čeka na prolećnom SFW-u 2019

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Master centar Novosadskog sajam će od 03. – 07. maja biti domaćin 12. po redu Serbia Fashion Week-a, jedine licencirane nedelje mode u Srbiji. Publiku očekuju brojne revije domaćin i stranih dizajnera, ali i iznenađenja, koja će, po rečima gospođe Svetlane Horvat, predsednice SFW-a i čelnice Nacionalne komore za modu Srbije, osvežiti ovogodišnje izdanje ovog prestižnog modnog događaja.

            SFW započinje saradnju sa dizajnerima iz četiri zemlje centralne Azije, zahvaljujući utisku koji je SFW ostavio na svojim gostovanjima u Aziji. Osim Azerbejdžana, priliku da novosadskoj publici predstave svoje revije imaće dizajneri iz Kazahstana, Kirgizije i Uzbekistana.
            - Na inicijativu vojvođanskih vinara i potrebe za ekskluzivnim proizvodom, SFW, koji u svojoj bazi ima preko 350 dizajnera, prihvatio je izazov i prvog dana SFW-a ustanovio zanimljvio takmičenje „Mr. and Mrs. Bottle“ - saopštila je gospođa Horvat. Ova akcija zadala je najboljim srpskim kreatorima zadatak da svako od njih „obuče“ jednu vinsku flašu, a tokom FW-a publika će imati priliku da vidi veliki izložbu njihovih radova. U publici će biti i vinari Vojvodine, koji će izabrati jednu bocu, sa idejom koja im je najviše po ukusu, za svoju kampanju, reklamu, poklone. Tako će se ubuduće najlepša vojvođanska vina kočoperiti u komadima Marije Šabić, Bate Spasojevića, Zvonka Markovića i mnogih drugih. Deset boca - finalista predstaviće se pred francuskom publikom na Pariskoj nedelji mode, u okviru zvanične platforme „Defile a Paris“.
            Posle pauze od nekoliko godina, SF tim u nedelju, 05. maja, vraća akciju „Refresh your style“,  koja će na Trgu slobode dati priliku svima koji to žele, da vide kako bi izgledali u svom najboljem izdanju. U tome će im pomoći profesionalni šminkeri, frizeri, stilisti sa garderobom, a profesionalni fotograf ovekovečiti fotografijom, „najbolje izdanje nas“, objasnila je Svetlana Horvat.
            Panel diskusije pod nazivom „Da li đavo zaista nosi Pradu“, baviće se medijima i komunikacijama, a „Brendiranje modom kroz vino“ pokušaće da prepozna zajedničke činioce u modnoj i vinskoj industriji.
            Izložbe polufinalista - Fashion Talent Designers Competition (FTDC) i European Fashion Talent Designers Competition (EFTDC) biće održane u ponedeljak, 06. maja u Kulturnoj stanici Eđšeg, a na istom mestu, poslednjeg dana, u saradnji sa timom Omladinska prestonica Evrope - OPENS kroz izložbu modnih vinjeta, dela internacionalnog projekta „RETROINNOVATION“ - Azija/centralna i istočna Evropa, koji se sprovodi uz podršku Vlade Republike Srbije i Vlade Kine, sa ciljem očuvanja nematerijalne kulturne baštine i promocije kreativne kulture zemalja kroz dizajn najboljih kreatora iz Azije, istočne i centralne Evrope.
            Publika će tokom pet dana imati priliku da vidi rad autora domaće modne scene, brojne strane autore, jer nešto se u modi definitivno menja, primećuje gospođa Horvat:
            - Na osnovu praćenja brojnih revija širom sveta, mogu da zaključim da se moda okreće tradiciji i da dizajneri baziraju svoje kolekcije na etnosu, a to govori da su Italija, Francuska, Velika Britanija, SAD i dr., iskoristili svu svoju inspiraciju i polako počinju da se okreću kulturnoj tradiciji neke azijske zemlje, ili Balkana. Mislim da ćemo u narednim godinama gledati veliki broj kolekcija u celom svetu na bazi etno motiva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com