Thu02222024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Serbia Fashion Week: Novi trendovi, tradicionalne ideje

Serbia Fashion Week: Novi trendovi, tradicionalne ideje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Predstavljanjem projekta „Retro Inovation“ uz modne vinjete modnih kreatora, učesnika prolećnog izdanja Serbia Fashion Week-a, u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ održano je završno veče XII festivala mode, u Srpskoj Atini - Novom Sadu, ovogodišnjoj Omladinskoj prestonici Evrope i Evropskoj prestonici kulture 2021.

            Dajući pregled stanja mode u svetu danas, predsednica SFW i Nacionalne komore za modu Srbije, gospođa Svetlana Horvat, konstatovala je krizu ideja modnih dizajnera iz zapadnih zemalja koji se suočavaju sa „potrošenim idejama“ na svom matičnom prostoru i sada se sve više okreću tradicijama cetralnim i istočnim delovima Evrope i Aziji, i njihovom narodnom stvaralaštvu. Među tim „inspirativnim“ regijama našao se i Balkan.
            „Retro Inovation“ je veliki projekat SFW i kineskih parnera, zvanično podržan od Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kine, u kojem SFW ima jedinstvenu priliku da ispred Centralne i Jugoistočne Evrope predstavlja kulturno nasleđe ovih prostora širom sveta i zahvaljujući kojem će biti predstavljeno kulturno nasleđe i naše zemlje.
            Potom su dva modna maga, poznatiji, potpredsednik SFW-a Eymeric Francois i njegov mlađi kolega, Teddy Lesueur, pred publikom, za vrlo kratko vreme od šest delova narodne srpske nošnje, na opšte zadovoljstvo prisutnih, „iskreirali“ atraktivne i moderne komade sa svojim potpisom.
            Na kraju su, kao retrospektiva festivala, prodefilovali manekenke u modelima raznih autora, prikazanim na ovogodišnjim revijama, koji su za inspiraciju koristili etno motive. Pored dizajnera iz Srbije, apostrofiran je i rad autora iz Uzbekistana, Tadžikistana, Kazahstana i Kirgizijske Republike.
            Prolećni SFW završen je već uobičajenim rečima zahvalnosti predsednice Svetlane Horvat SFW timu, volonterima, modelima, fotografima svima onima koji su prethodnih pet dana pomno pratili dešavanja u i oko ovog modnog spektakla.
            - Vidimo se u septembru u Parizu, u oktobru u Novom Sadu, i novembru u Kini - rekla je na kraju tvorac ovog jedinstvenog happening-a, gospođa Svetlana Horvat.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com