Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistička aktivnost u opštini Irig

Turistička aktivnost u opštini Irig

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Prema statističkim podacima, 2017. godine u Srbiji je registrovano nešto preko tri miliona turista. Od toga 33% je posetilo srpsku prestonicu, a 16% (oko pola miliona) region Vojvodine. Od toga sremsku oblast je posetilo 15% (75.000) turista, a 43% (oko 33.000) su bili gosti iriške opštine. Interesantan podatak je da bezmalo polovina turista koja poseti Srem dolazi u opštinu Irig. Najposećenije mesto u opštini Irig je Banja Vrdnik sa 29.000 i Iriški venac, koji se takođe vodi kao turističko mesto, oko 3.000 turista. Svesni raskoraka između onoga što imaju i mogu da pruže i onoga što čini jednu zaokruženu ponudu koju još nisu dostigli, Irižani pokušavaju na razne načine da se posvete turizmu u punom kapacitetu.

            Milena Jocić, dip. menadžer u turizmu, profesor geografije master i turistički inspektor, navodi da je pre deset godina, tačnije 2010., kao i danas, najveći  broj noćenja u ovoj opštini imala Banja Vrdnik. Ona ističe da su u Irigu zastupljeni svi oblici turizma, od banjskog, verskog, vinskog, manifestacionog, tranzitnog, ruralnog, gastronomskog, vinskog, da ima puno potencijala ali nisu dovoljno iskoriščeni. Stanje u turizmu najbolje se može sagledati na primeru Banje Vrdnik poznate po prirodnim lepotama i lekovitoj, termo-mineralnoj vodi (32,8°C), koja raspolaže sa hotelima „Premier Aqua“ i SB „Termal“, te Etno kompleksom „Vrdnička kula“, ukupnog kapaciteta oko 500 ležaja. Treba napomenuti da je u izgradnji još jedan hotel, „Fruške terme“ sa 400 ležaja, koji će prema najavi biti završen za nekoliko meseci. U domaćoj radinosti u celoj opštini je trenutno registrovano oko 100 domaćinstava koja nude privatan smeštaj u apartmanima, vilama, kućama, sobama za izdavanje, sa najvećim procenatom upravo u Banji Vrdnik. Primećen je pozitivan trend uključivanja lokalnog stanovništva u ovu delatnost (+20% u odnosu na 2017).
            Kada je reč o broju dolazaka i noćenja turista takođe se beleži porast. U protekle tri godine broj noćenja je konstantano preko 100.000 turista. U 2018. bilo je 102.082 noćenja.  Kada se uporedi sa ostalim banjskim mestima, u protekle tri godine po broju dolazaka Banja Vrdnik je na petom, a po broju noćenja na šestom mestu u Srbiji.
            - Statistički podaci pokazuju da se turizam realitivno dobro razvija, ali ima i nedostataka. Banja nema šetališne zone sa izložbenim prostorom, muzejima, suvenirnicama, uređenih pešačkih i biciklističkih staza, organizovanih poseta drugim turističkim lokalitetima na teritoriji opštine. Turista koji dođe bez sopstvenog prevoza nije u mogućnosti da obiđe vinarije, manastire, druge kulturno istorijske znamenitosti, manifestacije. Nedostatak je i mali broj kulturno-umetničkih programa. Jedan od velikih nedostataka je loša saobraćajna i komunalna infrastruktura, otežano vodosnabdevanje. Trebalo bi poraditi na uklanjanju problema, da se uradi analiza i počne sa otklanjanjem jednog po jednog, kako bi Banja Vrdnik i opština Irig mogle dobiti kategoriju turističkog mesta - smatra naša sagovornica.
            Ipak, svi ti nedostaci, ne smetaju turistima da u sve većem broju dolaze u ovu opštinu u kojoj mogu da posete NP „Frušku goru“; jezera Međeš, Dobrodol, Borkovac, Šelevrenac; manastire Krušedol, Staro i Novo Hopovo, Vrdničku Ravanicu, Veliku i Malu Remetu, Grgeteg i Jazak; Perkov Salaš, Fruškogorsku lugarnicu i Etno selo „Vrdničku kulu"; Vrdničku kulu, Geološko-paleomtološko nalazište Sedimenta, Srpsku čitaonicu u Irigu osnovanu davne 1842. godine, staro jezgro Iriga, rodnu kuću i spomenik pesnikinje Milice Stojadinović Srpkinje, kao i Spomenik "Kipovi".
            Ne treba zaboraviti da opština Irig ima izuzetno razvijen vinski turizam, kvalitetna vina i tri prestižne vinarije: „Kovačević“, „Mačkov podrum“ i „Deurić“ i nebrojano mnogo domaćinstava koja vole da se pohvale svojim, domaćim vinima; u selu Jazak, šest kilometara od Banje, moguća je degustacija odličnog sira „Friški jazački“ porodice Radojčić i kozji sir „Gorski“ koji potpisuje Ljiljana Paušić Mojić.
            Tokom godine u opštini se održavaju brojne manifestacije: Dani vina "Rivica",  Vidovdanski sabor, Vrdnik, Bostanijada, Rivica, Pudarski dani, Irig, Patlidžanijada, Neradin, Mačkov dan mladog Portugizera, Irig, koji je posle deset godina obeležavanja u Novom Sadu, vraćen u svoju maticu.
            Često smo nezadovoljni domaćim iskustvima, suviše kritični prema onome što imamo i čini nam se nedostižnim ono čemu težimo, a samo stavljanjem u punu funkciju postojećih kapaciteta, obezbedili bi se realni uslovi za dalji napredak.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com