Wed06232021

Poslednja izmena:09:52:58 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Muzej piva u Čelarevu prvi i našoj zemlji, jedinstven u regionu

Muzej piva u Čelarevu prvi i našoj zemlji, jedinstven u regionu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U petak, 10. maja obeležen je povratak „zlatnog“ proizvoda LAV Premiuma, koji je od 1998. pa sve do 2008. nizao rekorde u proizvodnji, prodaji i popularnosti. Za tu priliku u prostranom parku Dvorca Dunđerskih, kompanija Carlsberg Srbija priredila je višečasovni koncert i druženje sa poznatim ličnostima.

            Slučajnost je htela da upravo tog dana, grupa srpskih novinara ima zadovoljstvo da u okviru ture „Vojvođanska prolećna rapsodija“, u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine, poseti ovaj kompleks (1970. godine proglašen za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja) i Muzej piva. Na ulazu u fabrički krug, novinare je sačekao službenik obezbeđenja, i zamolio da obuku narandžaste prsluke, a potom, u koloni, obeleženom stazom, da dođu do ulaza u Muzej, čime je vladajućim pravilima u startu demonstrirana ozbiljnost rada kompanije Carsleberg Srbija.
            Muzej piva kompanije Carlsberg Srbija otvoren je 2008. godine po uzoru na Centar za posetioce u Kopenhagenu. Situiran u krugu fabrike piva, koju je 1892. osnovao bogati veleposednik i industrijalac Lazar Dunđerski na svom imanju u tadašnjem Čibu (današnje Čelarevo).
            - Srećni smo što su naši vlasnici, komapnija „Carlsberg Srbija“ odlučili da sačuvaju tradiciju, i da se priča o pivari i njenom osnivaču, Lazaru Dunđerskom, čuje i širi. Muzejsku postavku čine predmeti korišćeni u izradi i skladištenju piva pre više od 100 godina. Tu je i ugostiteljski inventar iz prvih godina postojanja pivare, zapisi i dokumenta iz XIX i s početka XX veka. Posebno su značajna pisma i fotografije osnivača, Lazara Dunđerskog. Posetioci mogu da saznaju nešto i o osnivaču pivare i kompanije Carlsberg, Jakobu K. Jakobsenu. Gosti se uvek oduševe onim što vide i čuju zato što je to jedinstveno na ovim prostorima - objašnjava Ljiljana Radišić, kustos Muzeja.
            U njegovom centralnom delu postavljeni su i savremeni brendovi kompanije od Lava, Tuborga, Carlsberga, Holstena, do uvoznog češkog Budweisser Budvara, irskog Kilkenny-a kao i Guinness-a.
            Istorijski podaci kažu da je Lazar Dunđerski, koji se obogatio zahvaljujući trgovini žitaricama sa Austrougarskom, kupovao zemlju, mahom u Vojvodini, i izgradio brojne spahiluke. Godine 1882. Lazar Dunđerski od naslednika Nikole Bezeredija kupuje dvorac, a na imanju podiže špiritanu, parni mlin, hmeljaru. Godine 1891. kupuje pivaru u Zrenjaninu, a već sledeće otvora pivaru malih kapaciteta na svom imanju u Čibu. Početni kapacitet pivare iznosio je 10.000 hl godišnje. Povoljni uslovi za gajenje ječma i hmelja omogućili su njen razvoj i proizvodnju Dunđerskog i Čib piva. Do 1975. proizvodnja piva iznosila je 150.000 hl, a tokom devedesetih, zahvaljujući najmodernijoj opremi 1.200.000 hl godišnje. U septembru 2003. fabrika je privatizovana, a njen većinski vlasnik kompanija Carlsberg, čime je postala deo međunarodnog koncerna za proizvodnju piva.
            Proizvodnja piva proizišla je iz lošeg kvaliteta vode na ovom prostoru. Da bi bila ukusnija, pri kuvanju, domaćini bi joj dodavali hmelj i ječam, ali samo zimi, jer se leti u takvom obliku nije mogla sačuvati. Zahvaljujući Louisu Pasteuru i pivskom kvascu, pivo se moglo praviti u sva godišnja doba.
            Dobra saradnja sa turističkim organizacijama, turističkim agencijama, urodila je plodom, tako da tokom cele godine veće grupe turista, pivoljubaca, sportista, posebno studenata, dolaze da posete Muzej, zainteresovani za istorijsku građu potkrepljenu sa više od 400 eksponata, koji svedoče o tome kako je u prethodnim decenijama od male radionice piva postala druga po veličini u Srbiji (iza Apatinske), ali i da degustiraju brendove. Tokom prošle godine zabeležen je rekordan broj od 1.600 posetilaca što, po rečima kustosta, za malo mesto poput Čelareva, nije zanemarljivo. U ovom prostoru se za studente i stručnjake odgovarajućeg profila, organizuju i razna predavanja.
            Poseta Muzeju je svakog četvrtka od 14:00 do 16:00. Za sve posetioce ulaz je slobodan, a degustacija brendova Carlsberg besplatna. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com