Wed05312023

Poslednja izmena:10:16:35 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Na Privrednoj akademiji u Novom Sadu obeležene tri decenije projekta Žan Mone

Na Privrednoj akademiji u Novom Sadu obeležene tri decenije projekta Žan Mone

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Pravni fakultet za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu , u ponedeljak, 20. maja, obeležio je 30 godina od pokretanja aktivnosti projekta "Žan Mone". Ovim povodom bila je organizovana debata sa studentima „Evrointegracije Srbije i regiona Zapadnog Balkana" u kojoj su učestvovali prof. dr Mirko Kulić, rektor Univerziteta Privredna Akademija i NJ. E. Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji. Studenti su imali priliku da postavljaju pitanja panelistima.

            U zvaničnom dopisu pred ovaj skup stoji da je Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu je od 2015. do 2018. godine sa uspehom sproveo Žan Mone Modul: "Pristupanje Srbije Evropskoj uniji". Kroz nastavne aktivnosti u okviru ovog modula prošlo je više od 200 studenata osnovnih, master i doktorskih studija, kao i zaposleni u lokalnim, pokrajinskim i državnim institucijama. Time se Univerzitet Privredna akademija svrstao u red renomiranih visokoškolskih institucija koje su učestvovale u "Žan Mone" aktivnostima i sa ponosom uzima učešće u obeležavanju ovog jubileja.
            Pozdravljajući visokog gosta i prisutne u Amfiteatru "Prof.dr Slavko Carić" Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, Predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija, prof. dr Marijane Carić, izrazila je zadovoljstvo da je Univerzitet deo ovog programa, koji je potreban zbog usvajanja znanja i vrednosti savremenog sveta, ali i izrazila nadu da će studenti posla usavršavanja ostati u našoj zemlji da ta svoja naučena znanja i primene u svojoj zemlji.
            Rektor Univerziteta Privredna akademija, prof. dr Mirko Kulić, naglasio je da se Univerzitet rukovodi idejom da nema dobrih stručnjaka bez dobro osmišljenog visokog obrazovanja na čemu se kontinuirano radi teorijski i praktično. Sa ponosom je istakao da je Srbija zemlja lepih i pametnih ljudi, da ima prebogatu istoriju i kulturu i da bi sve to „osvežilo“ Evropu, ali i na kraju panela nije propustio priliku da uputi otvoreno pitanje
ambasadoru Evropske unije u Srbiji Semu Fabriciju vezanu za pitanje Kosova i Metohije i ponovio stav da Republika Srbija nikada neće priznati svoju Južnu pokrajinu kao samostalnu državu.
            Ambasador Sem Fabrici se prethodno u razgovoru sa mendžmentom Privredne akademije interesovao za aktivnosti akademije, studentske programe i o tome koliko oni (studenti) „izlaze“ osposobljeni da koliko sutra pokrenu sopstveni posao. On je podsetio da je ekonomski napredak Srbije nesumnjiv, ali da se Srbija kao zemlja koja se pridružuje, mora razvijati još brže kako bi održala korak sa EU i sa onim što je EU postigla dugi niz godina, kako bi postala deo sistema. U izlaganju je više govorio o intencijama i vrednostima koje nosi EU, o mogućnostima koje ona pruža ne samo pojedincima, već i benefitima država u njenom sastavu. Na pitanje studenata koja ovom prilikom nisu bila provokativna već su se uglavnom odnosila na mogućnosti daljeg usavršavanja odgovarao je veoma iscrpno govorio i otvoreno.
            Studentima se ovom prilikom obratio i Darka Milogorić, predstavnik Fondacije Tempus u Srbiji.
            Moderator ovog panela bio je prof. dr Vladimir Medović, koji je za portal TOPSRBIJA.COM izjavio:
            - Danas smo prisustvovali obeležavanju 30 godina od pokretanja aktivnosti "Žan Mone", u okviru Erazmus+ programa u okviru EU koje promovišu izvrsnost u nastavi u istraživanju studija Evropske unije. Privredna Akademija je jedini privatni Univerzitet u Srbiji koji je sprovodio   programe od 2015 - 2018. godine, Žan Mone programe pristupanje Srbije EU kroz koji je prošlo više od 200 studenata ovog univerziteta. zaposlenih u državnoj i pokrajinskog administraciji
            *Koliko to znači za studente i ovaj unverzitet?
            - Znači puno za Univerzitet, uopšte za širu javnost. Ovi programi se dodeljuju onim institucijama koje ispunjavaju visoke standarde u izučavanju nastave programa EU, što znači da smo prepoznati kao institucija koja ima kadrovski potencijal za održavanja ovih programa i sposobni smo da našim studentima prenesemo najnovije, objektivne, tačne informacije o procesima pristupanja Srbije EU, kako bi se oni pripremili i odlučili za radne zadatke za poslove vezane za evropske integracije. Program je trajao od 2015 do 2018. Čim dobijemo Erazmus+ povelju, za koju smo čuli da smo na pragu dobijanja, mi ćemo aplicirati za nove programe u okviru Žan Mone aktivosti i nadam se da ćemo ih uspešno i sprovesti.
            *Kako objašnjavate činjenicu da pozivaju naše stručnjake, doktore, naše radnike da rade u EU a opet Srbija nije ni blizu ulaska u EU?
            - Nažalost, sa raspadom bivše Jugoslavije, raspalo se i društvo, raspao se i sistem vrednosti koji je postojao, uređenost društva. Nažalost, mi nikako da za sve ove godine, decenije da uspostavimo prihvatljiv sistem vrednosti koji bi bio kompatibilan sa sistemom vrednosti koji je postojao u svetu, pre svega da stručnjaci iz različitih oblasti budu adekvatno nagrađeni. A te nodoknade dobijaju širom Evrope i naravno da su vodeći računa o svom standardu i interesima svoje porodice, svoje dece. Tu mora nešto da se promeni. U našoj organizaciji, u organizaciji ozbiljne države, koja će biti zasnovana na sistemu vrednosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com