Tue03052024

Poslednja izmena:10:23:04 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Budućnost pivarstva u Vojvodini bila tema Poslovnog foruma u Privrednoj komori Vojvodine

Budućnost pivarstva u Vojvodini bila tema Poslovnog foruma u Privrednoj komori Vojvodine

  • PDF

            Poslovni forum sa privrednom delegacijom iz Češke Republike, održan je u utorak, 04.06.2019. u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u organizaciji PKV, a u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ambasadom Češke Republike u Srbiji i Agrarnom komorom Češke Republike. Tema Foruma bila je proizvodnja zanatskog piva u Vojvodini kao i potencijali razvoja pivarske industrije i iskustva čeških kompanija u pivarstvu predstavljenih kroz prezentacije.

            Tom prilikom, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je poslednjih godina, domaće tržište piva pretrpelo značajne promene. Izbor piva u domaćoj ponudi daleko je veći, a sve je više malih zanatskih pivara koje proizvode piva različitih ukusa.
            - Posebno nam je bitna činjenica da se velike količine zanatskog piva izvezu iz naše zemlje. Sama činjenica da se u Srbiji i Vojvodini u kontinuitetu registruju nove male pivare govori o atraktivnosti i perspektivi ovog biznisa - rekao je Vučurević na otvaranju Foruma.
            Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, rekao je da vinarstvo i pivarstvo ne mogu da se odvoje od gastronomije i turizma i predstavljaju novi turistički resurs koji brendira Vojvodinu kao turističku destinaciju.
            - Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam već tri godine za redom dodeljuje subvencije za mašine i opremu za proizvodnu industriju uključujući vinarije i zanatske pivare. U nekoliko kontingenata pomogli smo male proizvođače piva kroz mašine, opremu, sirovine i ambalažu. Dvadeset miliona dinara izdvojeno je ove godine za male pivare i kreiran je poseban program subvencija za nabavku mašina i opreme - izjavio je Đoković.
            Pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petković rekao je da današnji skup ima za cilj da se steknu nova znanja o tehnologijama jer je Češka jedan od lidera u svetu po proizvodnji piva. On je naglasio da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu finansira podizanje zasada hmelja i da će to nastaviti i u 2019. godini.
            - Po prvi put ćemo finansirati i otvoriti konkurs za preradu hmelja. Taj konkurs će biti otvoren tokom letnjih meseci ili u septembru kada budemo konkretno razvili tu konkursnu liniju i približili je našim prerađivačima hmelja odnosno proizvođačima piva - najavio je Petković.
            A da je Češka jedan od lidera u proizvodnji piva u svetu svedoči i činjenica da poseduje 5.000 hektara sa prosečnom proizvodnjom hmelja od 4.200 tona što je stavlja na 3. mesto po proizvodnji hmelja u svetu sa preko 500 pivara od čega čak 450 čine male zanatske pivare, kako navodi generalni sekretar Asocijacije proizvođača hmelja u Češkoj Republici Mihail Kovarik.
            Na Poslovnom forumu potpisan je Sporazum o saradnji između PKV i Agrarne komore Češke Republike, koji predstavlja institucionalnu osnovu za dalji nastavak saradnje dve komore u svim segmentima poljoprivrede i prehrambene industrije, kao nosioca razvoja celokupne vojvođanske privrede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com