Sat12022023

Poslednja izmena:08:03:58 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Stevan Baluban: Moj pogled na Dane Gljiva UG Gorun Ćuprija

Stevan Baluban: Moj pogled na Dane Gljiva UG Gorun Ćuprija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Od petka, 31. maja, do nedelje, 02. juna 2019. godine, bio sam na Danima Gljiva u Ćupriji. Družio sam se sa gljivarima iz Srbije i okruženja i uživao u fantastičnim gljivarskim terenima u okolini sela Paljane i Planinarskog doma „Nebesko brdo", gde smo bili smešteni.

            Po rečima predsednika UG „Gorun“ Ćuprija, gospodina Radmila Pecića, ove godine je bilo izloženo 110 vrsta samoniklih gljiva. To je najveći broj gljiva od kada oni organizuju svoju prolećnu manifestaciju. Pred odlazak u branje gljiva celu noć je padala kiša. Sitna jesenja kišica nastavila je da pada i kada smo odlazili u branje gljiva za izložbu. Ali malo koga je to omelo u nameri da uživa u lutanju po okolnim šumama. Rezultat je tih 110 vrsta gljiva koje su posle izložene. Posle je naravno sinulo sunce i druženje je nastavljeno napolju uz poneki pljusak koji je samo uspeo da nasmeje gljivare i podseti ih koliko su puta do tada pokisli u gljivarenju.
            Domaćini su se baš potrudili da nam na njihovoj manifestaciji bude super. Počastili smo se sa više specijaliteta od gljiva koje su nam pripremili. Meni se najviše svideo kačamak sa prelivom od gljiva.
            Na ovakvim manifestacijama mene posebno zanimaju neke retke gljive koje još nemam u svojoj evidenciji. Bilo je naravno i takvih gljiva i spomenuo bih Calocybe ionides i Lentinus strigosus koje do sada nisam nalazio.
            Proveo sam lep vikend družeći se sa domaćinima i svojim kolegama gljivarima. Gde smo stali ove, nastavljamo sledeće godine. Još jednom čestitke domaćinima na odličnoj organizaciji. Na kišu nisu mogli uticati, ali na sve ostalo jesu.
            Ekipa Gljivarskog društva Novi Sad sprema se da ovog vikenda, od petka, 07. do nedelje 09. juna, učestvuje na Danima gljiva GD „Vilino kolo“ u Petrovcu na Mlavi i da gljivarimo sa kolegama iz Srbije i regiona po prelepim Homoljskim planinama.
            Tamo one nedelje, 16. juna od 11 - 14 časova u Saletli u Dunavskom parku, gljivari Novog Sada će tradicionalno imati Prolećnu izložbu gljiva, pa pozivamo sugrađane da nam se pridruže na ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

Tekst i fotografije: Stevan Baluban
GDNS

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com