Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Poslovni forum sa Republikom Srpskom u Privrednoj komori Vojvodine

Poslovni forum sa Republikom Srpskom u Privrednoj komori Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U cilju postizanja boljih poslovnih rezultata i višeg stepena saradnje, u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) u četvrtak, 06. juna održan je Poslovni forum sa Republikom Srpskom, u organizaciji Pokrajinske vlade i PKV kao jedna od manifestacija „Sajma zavičaja“. Ovim povodom okupilo se preko 70 privrednika iz Republike Srpske i Republike Srbije, kao i predstavnici najznačajnijih institucija u regionu.

            - Prisustvo velikog broja eminentnih privrednika kao i najviših predstavnika vlasti svakako će doprineti da ostvarimo najznačajnije ciljeve manifestacije: unapređenje naše poslovne saradnje, povećanje robne razmene, jačanje proizvodnih kapaciteta prerađivačke industrije, otklanjanje barijera u poslovanju i daljem podsticaju zajedničkim nastupima naših kompanija na trećim tržištima - rekao je Vučurević u svom obraćanju prisutnima.
On je naveo da je vojvođanskim privrednicima Republika Srpska jedno je od najznačajnijih tržišta.
            - Godinama unazad vrednost izvoza je mnogo veća i premašuje vrednost uvoza 3 - 4 puta. Iz saradnje se ostvaruje pozitivan saldo razmene uz visok procenat pokrivenosti uvoza izvozom - istakao je Vučurević i dodao da se, uz koordiniranu aktivnost privrednih komora, a naročito vlada, želi postići smanjenje eventualnih prepreka nesmetanog protoka roba, kao i davanje podsticaja aktivnostima kompanija kroz zajedničke nastupe.
            U svom obraćanju, predsednik Mirović istakao je da je intenziviranje međusobne privredne saradnje, istovremeno osnov za sve druge vidove saradnje Srbije i AP Vojvodine i Republike Srpske.
            - Naša privredna saradnja već ima naglašenu tendenciju rasta. Važno je da ona bude aktivnija i konkretnija u svim segmentima - rekao je Mirović i dodao da je ekonomsko, društveno i svako drugo povezivanje Republike Srbije i Republike Srpske logično, i da je privreda tu u najznačajnojoj ulozi.
            Prisutnima se obratio i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji je napomenuo koliko je značajna podrška koju je Vlada Republike Srbije pružila Republici Srpskoj u proteklih nekoliko godina kroz investicije u infrastrukturne projekte. On je dodao da je cilj ovakvih skupova tešnje povezivanje poslovnih zajednica sa obe strane Drine, te da su neophodni zajednički nastupi na trećim tržištima kao i podizanje nivoa konkurentnosti celokupnog regiona.
            Na Poslovnom forumu, obratio i predsednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić, a primere dobre prakse poslovanja na obe teritorije prezentovali su privrednici Republike Srbije, gospodin Miroljub Aleksić, vlasnik „Alco grupe“ i predstavnik Republike Srpske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com