Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE UGLJP Vilino kolo u Petrovcu na Mlavi uspešno organizovalo Dane gljiva

UGLJP Vilino kolo u Petrovcu na Mlavi uspešno organizovalo Dane gljiva

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Od 7. do 9. juna 2019. godine u Petrovcu na Mlavi održana je manifestacija pod nazviom „U vilinom kolu - Letnja izložba gljiva“, četvrtu godinu za redom. Tokom ova tri dana Dom izviđača u selu „Ždrelo'', nadomak Petrovca, bio je baza gljivara i mikologa iz cele Srbije.

            Prvi dan manifestacije bio je rezervisan za doček i smeštaj gostiju. U subotu ujutru tri ekipe predvođene vodičima iz Udruženja gljivara i ljubitelja prirode „Vilino kolo'' (UGLJP) obišli su terene Homoljskih planina u potrazi za različitim vrstama gljiva. Nakon terena usledila je i determinacija sakupljenih vrsta.
Tim detereminatora predvodio je Stevan Baluban iz Gljivarskog društva „Novi Sad“ . Pogodni vremenski uslovi, obilne padavine i visoka temperatura doprinele su velikoj raznovsrnosti kao i plodonošenje vrsta koje se do sada nisu pojavljivale na našim terenima. Sakupjeno je i determinisano ukupno 145 vrsta.
            Glavni dan manifestacije održan je u Holu srednje škole „Mladost'' u Petrovcu na Mlavi. Izložba gljiva svečano je otvorena u 12h, a prilikom otvaranja uručene su i nagrade učenicima osnovnih škola povodom foto konkursa „Tu smo oko tebe, sačuvaj nas i sebe''.
U Svečanoj sali Srednje škole „Mladost'' dr Maja Karaman, vanredni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, održala je stručno predavanja  pod naslovom „Lekovite gljive Srbije kao izvori novih farmaceutika''. Nakon predavanja, posetioci su mogli da probaju i gulaš od vrganja koji su pripremili članovi kulinarske sekcije udruženja.
            Utisak je da smo i ove godine ispunili očekivanja i nastavili tradiciju koju naš mali grad prepoznaje. Već željno isčekujemo ljubilarnu 5. izložbu koja će se održati u istom terminu sledeće godine i  biti više festivalskog tipa.

Marko Blagojević, dipl. biolog- ekolog
predsednik UGLJP „Vilino Kolo'', Petrovac na Mlavi

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com