Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE GEOINFORMATIKA - novi smer na PMF-u

GEOINFORMATIKA - novi smer na PMF-u

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Prirodno-matematički fakultet, Univerziteta u Novom Sadu, sa 600 zaposlenih i 6.000 studenata najveći je fakultet ovog profila u  Srbiji. PMF ima 45 akreditovanih studijskih programa, a krajem maja, akreditovan je i novi studijski program - GEOINFORMATIKA. Njegova realizacija počinje oktobra 2019. godine na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Završetkom ovog studijskog programa, stiče se zvanje Diplomirani geograf - Geoinformatika. Školovanje traje osam semestara.

            Program je kreiran u sklopu projekta „Unapređenje primene geoinformacionih tehnologija u studijskim programima prirodnih nauka i dualnom obrazovanju“ kojeg je finansiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
            Konkurs za prijemni ispit osnovnih studije nalazi se na sajtu Departmana. Prijave se podnose 24, 25. i 26. juna 2019., a polaganja prijemnih ispita zakazana su za 01, 02.i 03. jula 2019. Na sajtu je istaknut i Informator za školsku 2019/20 sa informacijama o svemu što interesuje buduće studente.
            Dr Uglješa Stankov, vanredni profesor PMF-a, sa specijalizacijom za istraživanja na području strateških uloga informacionih tehnologija u turističkim iskustvima i marketingu, o novom studijskom programu kaže da su iskorišćene komparativne prednosti fakulteteta, kombinacijom stručnjaka sa Departmana sa matematike i informatike i stručnjaka sa Departmana za turizam, ali i saradnja sa drugim fakultetima.
            - Pokušali samo da napravimoi jednu širu priču i uključimo profesore sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadt, koji takođe imaju smer - Geoinformatika, s tim da je naš program fokusiran na analizu geografskih podataka, uz pomoć informacionih tehnologija, što bi trebalo da bude garant zapošljavanja naših studenata, jer veštine koje će sticati na ovom smeru kreiraju dodatne vrednosti - objasnio je dr Stankov.
            Pred buduće studente izložen je promotivni materijal i oprema kojom PMF raspolaže, od GPS Receiver-a do dronova/bepilotnih letilica, najinteresantnijih studentima, jer omogućavaju praktično prikupljanje podataka na terenu, a ne samo fokusiranje na satelitske snimke. Većina ove opreme dobijena je zahvaljujući projektima koje je PMF razvio i u koje su uključeni studenti. Oprema je izložena u jednom od tri informatička kabineta sagrađena uz pomoć projekata Ministarstva prosvete i inicijative Republike Srbije da ulaže u digitalizaciju obarzovnog proseca, kao i preko IPA i drugih Erasmus+ projekata.
            Pored novog studijskog programa - GEOINFORMATIKE, od ove godine na svim studijskim programima PMF-a startuje novi predmet - UPRAVLJANJE PROJETIMA EU, koji bi trebao da pomogne studentima da ovladaju tehnikom i veštinama popunjavanja projekata. Ovim novinama studenti će svoje znanje moći da osim stručnih kvalifikacija stečenih na fakultetu, poneti i veštine koje će moći da valorizuju, bez obzira na posao za koji se budu opredelili.
Ipak, dr Stankov poručuje: „Najvažnije je izabrati poziv koji će obezbediti sigurnu egzistenciju, ali i usmerenje koje ćete voleti. Vrlo je korisno konsultovati se sa starijima, posebno roditeljima.“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com