Fri10302020

Poslednja izmena:10:58:48 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Sremska vina - vina sa oznakom geografskog porekla

Sremska vina - vina sa oznakom geografskog porekla

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U novosadskom Hotelu „Putnik“ u sredu, 13. Juna, Udruženje proizvođača grožđa i vina „Srem - Fruška gora“ predstavilo je Elaborat o proizvodnji vina sa geografskim poreklom „Sremski rejon/Srem". Koliko je ovaj trenutak značajan za vinsku kulturu Srema, Fruške gore i Srbije uopšte, govori podatak da se po prvi put udružio toliki broj vinara, a prihvatanje Elaborata je dokaz priznavanja „Sremski rejon/Srem" kao vinskog od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede.

            - Ovde se ne radi o pojedinačnoj oznaci, već oznaci geografskog porekla koja se odnosi na celu regiju, što je novina u odnosu na prethodni Pravilnik o geografskom poreklu, po kojem su udruženja nosioci oznake geografskog porekla, a vinari, članovi udruženja, korisnici - objašnjava sekretar Udruženja, gospodin Slobodan Spasovski.
            Proces dobijanja oznake, po njegovim rečima, bio je dug i naporan proces koji je trajao tri godine. Pisanje Elaborata podrazumevalo je prikupljanje potrebne dokumentacije, podatke o položaju vinograda, vinarije, geografskim karakteristikama, fizičko-hemijskim analizama zemljišta, zatim fizičko-hemijskoj analizi vina uz senzorno ocenjivanje. Podaci su sumirani na više od 2.000 stranica pokazali su vezu između zemljišta, klime, grožđa i vina koja članovi Udruženja proizvode. Na kraju je sledio dokaz da su članovi ti koji su zaslužni za kvalitet vina sa tradicijom na koju se oslanjaju. Odluka Ministarstva, da kroz strogu adiministrativnu proceduru 147 ektiketa iz 34 vinarije dobije pravo da koristi geografsku oznaku porekla, potvrđuje kvalitet ovih proizvoda.
            Kroz ceo ovaj projekat Udruženje je uočilo da im nedostaje vinski analizator koji bi za kratko vreme obezbedio sve parametre potrebne za kontrolu vina u toku procesa proizvodnje. Pokrajinska vlada je podržala Udruženje obezbedivši potrebna sredstva za njegovu kupovinu. Ovakav jedan uređaj omogućio je vinarima na teritoriji Vojvodine kontrolu svih segmenata u prizvodnji vina za kratko vreme i po pristupačnim uslovima.
            U planu je i nova finansijska podrška Vlade Vojvodine koja se odnosi na nabavku opreme za zajedničku klastersku proizvodnju vinskog penušavca po tradicionalnim metodama. Članovi Udruženja Srem - Fruška gora bi proizvodnjom ovog penušavca obnovili tradiciju Poljoprivrednog kombinata NAVIP koji je od 1948 - 1973. proizvodio penušava vina Milion  i Fruškogorski biser. Nabavka oprema mogla bi da bude realizovana do kraja godine, a već u toku naredne mogu se očekivati prve količine Fruškogorskog penušavca, koji bi, između ostalog, bio reprezentativan poklon stranim delegacijama.
            Da li će svi ovi benefiti privući i ostale vinare da se pridruže Udruženju, gospodin Spasovski objašnjava:
            - Udruženje je otvoreno za svaki vid saradnje, ali da bi ušli u ravnopravno članstvo potrebno je ispuniti dva uslova. Prvi je da se vinogradi nalaze na teritoriji Srema, odnosno Fruške gore; to se isto odnosi i na vinarije. Kada se učlane, dobijaju svaku moguću pomoć, u smislu edukacija, informisanja o aktuelnim republičkim, pokrajinskim, fondovima EU, a uskoro i pristup sredstvima koji se dodeljuju putem IPARD fonda. Udruženje je organizovalo nekoliko edukacija na temu kako pripremiti uzorke za analizu, kako bi analizator pravilno očitao podatke. Kada se pojavila fitoplazma listova vinove loze i azijska voćna mušica organizovana su stručna savetovanja.

            Naredni korak Udruženja će biti zaštita geografskog porekla za uže područje Fruške gore, da bi i ta vina, dobijena od grožđa sa Fruške gore dobila oznaku „Fruškogorsko vinogorje - Fruška gora".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar