Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE FINS nezaobilazan faktor procene, ocene, verifikacije svih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

FINS nezaobilazan faktor procene, ocene, verifikacije svih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) tokom ove godine nastavlja sa planovima i aktivnostima zacrtanim Stategijom razvoja. Njegova vizija i misija je prepoznatljivost u Srbiji i regionu u oblasti proizvodnje i tehnologije hrane, njenog kvaliteta i bezbednosti. Zbog toga je FINS na stalnoj liniji dešavanja, bilo da se radi o domaćoj ili međunarodnoj sceni.

            U prethodnom periodu ostvarena je saradnja sa relevantnim institucijama, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom prosvete, nauke i tehološkog razvoja, Pokrajinskom vladom. Prošle godine potpisan je Protokol o saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine (PKV), koja je po rečima, direktorice FINS-a, dr Olivere Đuragić, posebno aktivna u prethodne dve-tri godine i kao takva postala značajan faktor u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Po njenim rečima rad na jačanju i učvršćivanju tih veza, uključivanje u što više dešavanja koja se odnose na privredu i poljoprivredu naše zemlje, pored naučnoistraživačkog rada, jedan je od prioriteta ovog Instituta.
            U oktobru prošle godine, dr Đuragić i dr Radmilo Čolović, pomoćnik direktora za transfer, uz posredstvo PKV, posetili su Bursu, četvrti grad po veličini u Turskoj, takođe veliki proizvođač prehrambenih proizvoda, gde je obavljen niz poslovnih sastanaka i razgovora, uz posetu Ministarstvu, PK i istraživačkim institucijama, što bi trebalo da rezultira saradnjom i na naučnom i na međuinstitucionalnom nivou.
            Sredinom aprila FINS je na poziv organizatora bio jedan od učesnika AMG konferencije u Beogradu pod nazivom: „Bezbednost hrane - budućnost zdrave Srbije“ koju je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Cilj je bio da se kroz panel diskusije predstave novine koje donosi novi Zakon o bezbednosti hrane, uz učešće najviših državnih zvaničnika, eksperata, predstavnika institucija, organizacija, kompanija i medija.
            S obzirom da se još uvek dobar deo hrane u Srbiji proizvodi na tradicionalan način, FINS u okvru svojih istraživanja i aktivnosti dosta pažnje posvećuje upravo tradicionalnim proizvodima. U sastavu FINS-a je ekspertsko-stručni tim za pružanje stručnog konsaltinga iz oblasti Tradicionalne hrane i hrane sa geografskim poreklom, u čiju nadležnost spada implementiranje standarda i podizanje nivoa produktivnosti, kompetentnosti i konkurentnosti na tržištu malih proizvođača, pre svega proizvođača tradicionalnih proizvoda u Vojvodini, kao što su Petrovački i Sremski kulen, Futoški kupus i dr. Za te i mnoge druge proizvode FINS je dao doprinos u procesu dobijanja oznake geografskog porekla, na osnovu  njihove specifičnosti i posebnosti.
            FINS je bio i deo projekta „Riznica ukusa Vojvodine“ (Novi Sad, april 2019), luksuzne publikacije koju su zajednički kreirali i objavili DDOR Novi Sad, Udruženje konvivium „Slow Food Serbia“ i FINS. Publikacija je predstavljena na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Dr Predrag Ikonić sa FINS-a je tom prilikom govorio o kriterijumima kojim se stručan tim rukovodio pri izboru 44 autohtona proizvoda koji su našli mesto u ovom izdanju.
            Međutim, kredibilitet i respektabilnost FINS-a ne bi bio moguć da Institut ne drži korak i ne prati trendove, ulaže u novu opremu, radi na osposobaljavanju kadrova.

            - FINS je dobio mogućnost da u poslednjih godinu i po dana uključi dosta mladih studenata doktorskih studija na različite projekte, zahvaljujući finansijskoj potpori Ministarstva prosvete. Institut je iskoristio priliku da podmladi svoj relativno mlad kadar, ali smo dobili  zaista mlade ljude na početku karijere, koji mogu od starta da se usmere na jednu oblast i na taj način razvijaju svoje veštine. Ono što nama uvek nedostaje je oprema. Činjenica je da FINS ima odličnu opremu, ali stalna potreba za poboljšanjem onoga što radimo zahteva nabavku vrhunskih jedinica. Prošle godine smo imali sreću da je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost uložio 16 miliona dinara u kupovinu opreme i adaptaciju prostora za novu laboratoruju za molekularnu analizu hrane, koja nam je dala šansu da proširimo asortiman analiza na tržištu: detekciju prisustva GMO organizama, identifikaciju različitih vrsta mikroorganizama koji utiču na proces kvarenja hrane, detekciju porekla hrane, odnosno mogućnost utvrđivanja da li se radi o autentičnom proizvodu ili falsifikatu, a sve je to u planu za naredni period. Trenutno se vrše obuke stručnjaka i nadamo se da ćemo uhvatiti korak sa svetom. Značajno za FINS kao instituciju je Odeljenje za senzornu ocenu hrane i mogućnost organizacije panela  potrošača i rad na oceni određenih prehrambenih  proizvoda, njihovih karakteristika, i na taj način učestvujemo u skeniranju tržišta i želje potrošača u pogledu hrane - objasnila je dr Đuragić.
            FINS je pregalačkim radom svojih stručnjaka zasnovanim na naučnim principima, postao nezaobilazan faktor procene, ocene, verifikacije svih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Vojvodini, Srbiji i regionu. Za svoje angažovanje i finalne učinke permanentno dobija nagrade. Direktorica smatra da one služe da se institucija i zvanično pohvali za postignuća, ali da stučnjaci FINS-a veću pažnju pridaju neposrednoj saradnji i kontaktu sa proizvođačima.
            - Proizvođači su uspostavili kvalitetan odnos sa nama, verovatno i zato što pomoć nije uvek zasnovana na finansijskom momentu. Vrlo često delimo savete bez ikakve nadoknade jer smatramo da je to naša uloga. FINS je državna istitucija osnovana od strane državnih organa. Smatramo da je naša obaveza da služimo našoj zemlji, i da je naš naučnoistraživački rad primenjiv u praksi. To je naša uloga u društvu - smatra dr Olivera Đuragić.

          

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com