Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back KULTURA MUZIKA Svetsko izdanje 12. Tamburica festa

Svetsko izdanje 12. Tamburica festa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Koncertom Lepe Brene na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji je i pored kiše potrajao gotovo do dva časa posle ponoći, završen je 12. svetski „Tamburica fest“, najbolji festival etno muzike u Evropi i najbolje tamburaške muzike u Srbiji, na kojoj je od četvrtka do subote (20-22. juna) nastupilo više od 700 izvođača iz osam zemalja.

            Ovogodišnji festival obeležila su takmičenja u tri kategorije, pa je tako po oceni petočlanovg žirija, u konkurenciji malih tamburaških orkestara, pobedio asambl „Opus“ iz Novog Sada, čiji je vokalni solista, Robert Hip, proglašen za najboljeg u konkureciji prevača.
            Za naj primaša nagrađen je Gergelj Požgan iz mađarskog orkestra „Fermata“, za bas primaša, Antonije Okreša iz hrvatskog sastava „Alegro“, a za naj begešara Darko Kovanović iz orkestra „Grbini marijači“.
            Subotički tamburaški orkestar osvojio je prvu nagradu u kategoriji velikih tamburaških sastava, drugoplasirani je orkestar MŠ „Alberta Štrige“ iz Hrvatske, a treći je orkestar RKUD Pelagić „Marko Popović“ iz Republike Srpske.
            U izboru za najlepšu novu pesmu, koji je prvi put održan na „Tamburica festu“, u konkurenciji jedanaest poznatih pevača, pobedila je „Čarda“ autorke Ane Veselinović, koju je izveo Slavko Banjac i osvojio prvu nagradu za interpretaciju. Drugu nagradu za interpretaciju osvojio je Dušan Svilar za „Svu noć pod čergom“ autora Jovana Adamova, a treća nagrada pripala je Đorđu Čaviću za kompoziciju „Ruđa panonije“ i Renatu Hencu za interpretaciju „Žalim duše“. Nagradu za najbolji tekst poneo je Petar Medved za pesmu „Vreme je za nas“.
            Revijalni deo festivala, kojem je ove godina zemlja prijatelj bila Mađarska, protekao je u sjajnom nastupu virtuoza, Solista orkestra 100 violina, „Budapest Gypsy Symphony Orchestra“, upravo iz zemlje naših suseda, kao i orkestar narodnih instrumenata „Zlatni potok“ (Zarni Jolj) iz Republike Komi, Ruske federadije, ali i budućih majstora tamburice, 105 dečaka i devojčica iz regiona okupljenih oko muzičkog kampa „Tamburaški mostovi prijateljstva“.
            Jovan Pejčić, diretor „Tamburica fest-a“ na ceremoniji dodele festivalskih nagrada, uručio je plaketu počasnom konzulu Ambasade Italije, gospodinu Karminu Taralu, pošto će iduće godine zemlja prijatelj festivala biti Italija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com