Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Mladi preduzetnici u poljoprivredi menjaju lice Srbije

Mladi preduzetnici u poljoprivredi menjaju lice Srbije

  • PDF

            Srbija je zemlja umnih, vrednih i poštenih ljudi. Riznica ukusa njenih tradicionalnih proizvoda je svojevrsna ekskluziva koja ravnopravno parira najcenjenijim u svetu ukusima i mirisima. To je samo jedan od vrlo efikasnih načina da svako ko želi i može, upozna i doživi našu zemlju. Najveća zasluga za kvalitet srpskih gurmanluka pripada inovativnim majstorima njene pripreme, ali i znanju preteklom i sačuvanom u domaćinstvima, starim i nekoliko vekova.

            Pa zašto Srbije, pored proverenih visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda i specifičnih jela koja bukvalno nikog ne ostavljaju ravnodušnim, nema na listi prestižnih svetskih kuhinja?!
            Neki smatraju da je jedan od uzroka uvozna orijentacija države i iako poljoprivredna zemlja Srbija uvozi hranu, što destimulativno deluje na sve one vezane za kulturu hrane; neki problem vide u nedovoljnom angažovanju na popularizaciji prehrambenih proizvoda i domaće gastro kulture; drugi u proizvodima bez oznake zaštite geografskog porekla i brendiranju proizvoda; neki u propustima koji se odnose na ambalažu, etikete samih proizvoda neodgovarajućih kvalitetu samih proizvoda.
            Gorući je i problem pustih sela, o kojem se sve glasnije priča, ali bez rezultata na terenu. Ono što budi nadu je broj fakultetski obrazovanih, mahom mladih ljudi, koji se samoinicijativno vraćaju na ruralna područja i započinju privatan biznis, rešavajući svoje egzistencijalno pitanje i zahvaljujući svojoj energiji i znanjima, uglavnom samoinicijativno, uspevaju da se za relativno kratko vreme, predstave na prosperitetnijim i platežnijim tržištima. Oni se sve više „nameću“ kao nosioci progresivnih ideja koje će osim njihovog ličnog položaja uticati na oporavak seoskih sredina.
            Verujući da Srbija svetu ima da ponudi jedinstven i vrhunski proizvod gastro kulture, predstave i doživljaj vezane za njega kao malo koja zemlja, ovaj broj Revije TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE baziran je postignućima onih koji vraćaju nadu da ima još vremena da se Srbija probudi, veru da je počelo stvaranje suštinsko i vrednosno drugačije Srbije.

Mihailo Berček, glavni i odgovorni urednik revije
TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE

P.S.
Najnoviji broj revije TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE 21 možete pročitati besplatno na sajtu: https://issuu.com/dobri82/docs/topsrbija_br21.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com