Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Đorđe Milićević: Pšenice će biti dovoljno za domaće potrebe i za izvoz

Đorđe Milićević: Pšenice će biti dovoljno za domaće potrebe i za izvoz

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvorio je u utorak, 02. jula 2019. godine u Čurugu tradicionalnu manifestaciju „Žetveni dan“, koja, kako je istakao, simbolizuje početak žetve pšenice, vredan trud i rad srpskih paora tokom cele godine, ali i posvećenost Srbije i AP Vojvodine razvoju poljoprivrede. Milićević je tom prilikom naglasio da je ova godina bila teška za paore, posebno za proizvodnju pšenice, ali da se očekuje prosečan rod.

            - Na oko 570 hiljada hektara površine pod pšenicom očekuje se rod od oko 2,7 miliona tona, što će omogućiti dovoljno pšenice za domaće potrebe, ali i obezbediti i oko milion tona za izvoz - kazao je Milićević.
            On je naveo da je Pokrajinska vlada posvećena agraru, o čemu govori i ulaganje od preko 20 milijardi dinara, koliko je u protekle tri godine iz pokrajinskog budžeta usmereno direktno u subvencionisanje poljoprivrede. Takođe, indirektne investicije od 65 miliona evra usmerene su u sisteme vodoprivrede, kanalsku mrežu i poboljšanje kapaciteta kanalske mreže, čime se stvaraju uslovi za navodnjavanje novih 107 hiljada hektara vojvođanskih oranica.
            - Vidimo da su se promenjeni klimatski uslovi odrazili na rod pšenice ove godine. Kroz mere podrške poljoprivredi nastojimo da predupredimo štete koje na taj način nastaju i zbog toga značajna sredstva usmeravamo u tehnološko osavremenjavanje proizvodnje uvođenjem novih površina pod sisteme za navodnjavanje za modernu i intenzivnu proizvodnju - naglasio je Milićević, i dodao da cilj jeste da se obezbedi dovoljna količina poljoprivrednih proizvoda za domaće tržište i stanovništvo, ali i da se kroz izvoz ostvare značajni prihodi za našu zemlju.
            Manifestacija „Žetveni dan” održana je na parceli Zemljoradničke zadruge Čurug”, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine i zadruga - članica Saveza, Privredne komore Vojvodine i Garancijskog fonda Vojvodine.
            Milićević je naglasio da su zemljoradničke zadruge u protekle dve decenije bile zapostavljene, te da je ta karika u lancu poljoprivredne proizvodnje bila oslabljena.
            - Pokrajinska vlada je prepoznala značaj zadruga i zadrugarstva i želimo da afirmišemo i ojačamo taj sektor. Zbog toga je više linija subvencionisanja usmereno ka zadrugama - obavestio je Milićević i naveo da je ove godine formirana posebna linija subvencionisanja nabavke savremene opreme za zadruge vredna 50 miliona dinara. Ta sredstva će biti plasirana preko konkursa Razvojne agencije Vojvodine.
            Na otvaranju manifestacije obratili su se i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com