Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Jovan Milin: Kupci traže kvalitet

Jovan Milin: Kupci traže kvalitet

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Jedna od šest najstarijih zadruga u Vojvodini, ZZ „Čurug“, bila je domaćin manifestacije „Žetveni dan“ kojima Zadružni savez tradicionalno najavljuje početak žetve pšenice. Ovogodišnji trinaesti po redu „Žеtvеni dan" na parcеli Zеmljoradničkе zadrugе „Čurug", u utorak. 02. jula, u organizaciji Zadružnog savеza Vojvodinе i zadruga - članica Savеza, Privrеdnе komorе Vojvodinе (PKV) i Garancijskog fonda Vojvodinе, prisustvovalo je više od 200 predstavnika pokrajinske i lokalne administracije, zadrugara, poljoprivrednika, kao i predstavnika medija.

            Direktor Zemljoradničke zadruge „Čurug“, gospodin Jovan Milin, tim povodom je rekao da očekivanja nisu velika, da će prinos ove godine biti niži od prosečnog, takođe kvalitet pšeničnog zrna ali po njegovom mišljenju dovoljan za proizvodnju hleba, odnosno da će zadovoljiti potrebe Republike Srbije. Po njegovim rečima prinosi su rezultat klimatskih promena i da je potrebno da uskladimo ponašanje sa novonastalom situacijom. Zakon o pšenici i njenoj klasifikaciji je donesen, međutim, poljoprivredni proizvođači, odnosno otkupljivači, će to teško da isprate jer nemaju dovoljno skladištenog prostora, ćelija za razvrstavanje odnosno klasifikaciju.
            - Naša zadruga ima tradiciju poslovanja dužu od 100 godina. Zapošljavamo preko 30 radnika, imamo preko 100 zadrugara i radimo sa preko 500 kooperanata. Uspešno poslujemo dobro smo se pozicionirali i odolevamo ovim surovim uslovima tržišta, kakvi su trenutno kod nas. Kupci hoće da plate, ali hoće dobru robu, a to nije mala stvar. Dobra roba počinje od njive, sa kvalitetom semena. Radimo preko 5.000 ha zemlje, i našim proizvođačima preporučujemo šta da seju, uvek im dajemo dobre savete, a na njima je da li će to prihvatiti ili ne - izjavio je gospodin Milin.
            On je pohvalio saradnju sa institucijama koje poslednjih godina na nivou Pokrajine i Republike prepoznaju zadruge kao pravni oblik i ta saradnja počinje da se razvija. Prema njegovima rečima potrebno je kvalitetno uložiti u proizvodnju, u sortimenat koji je nov, i ne sejati seme iz skladišta; potrebno je da poljoprivrednici permanentno rade na unapređenju svoje proizvodnje, jer jedino tako mogu da prihoduju deo svog rada. Preporučuje što više savetovanja, stručnih predavanja i predavanja na datu temu.
            Gospodin Milin smatra da, kada je tradicija u pitanju, poljoprivrednici treba da zadrže poslovičnu vrednoću i čestitost, a sve ostalo morali bi da pomere i krenu unapred, da je reč o načinu obrade zemlje, i sortimentu i skladištenju, kao i samom plasmanu. Po njemu tradicionalan način proizvodnje pšenice nije prednost već kočnica daljeg razvoja. Dobro je što dolaze novi poljoprivredni proizvođači koji slušaju savete, prate inovacije i interenet, gledaju berzu i to su stvari koje obećavaju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com