Wed04242024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Dr Nataša Pavlović: Vojvodina gradi imidž top (željene) destinacije atraktivne za turiste

Dr Nataša Pavlović: Vojvodina gradi imidž top (željene) destinacije atraktivne za turiste

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Po treći put je početkom jula na najlepšem gradskom trgu, Piaţa Unirii, i restoranu „Lloyd“ u Temišvaru, održana dvodnevna manifestacija „Dani Vojvodine“. Svoju turističku ponudu reprezentovale su TO Novog Sada, Vršca, Bele Crkve, Temerina, Kovina, Bačkog Petrovca i Plandišta, a po prvi put ove godine predstavili su se i proizvođači hrane i pića.

Po rečima direktorice Turističke orgnizacije Vojvodine, dr Nataše Pavlović, opravdanje za ovu feštu su, između ostalog, statistički podaci o povećanju broja dolazaka u Vojvodinu gostiju iz Rumunije za 14%, a noćenja čak za 50,7% u odnosu na 2017. godinu. Ovu manifestaciju organizivala je Turistička organizacija Vojvodine, uz pomoć i podršku gospodina Vladana Tadića, generalnog konzula Republike Srbije u Temišvaru i Saveza Srba u Rumuniji. Koliko je našim susedima interesantna Vojvodina kao turistička destinacija govori i podatak da je manifestaciju pratila nacionalna i još 12 TV stanica iz Temišrvara i gradova iz cele zemlje.
            - Kao i prethodnih godina potrudili smo se da predstavimo kompletnu turističku ponudu Vojvodine. Upriličen je bogat kulturno-umetnički program i dok su tamburaši u ceo događaj uneli duh Vojvodine prvog dana, drugog dana su to učinili kulturno-umetničko društvo iz Vršca i balocrkvanske Mažoretkinje. Ove godine učesvovali su i proizvođači hrane i pića iz Vojvodine, a isto tako i one opštine koje su procenile da svojom ponudom mogu privući rumunske turiste, kao što su opština Temerin, grad Subotica i Palić projektom budućeg Aqua parka. Akcenat ovogodišnjeg nastupa bila je Fruška gora i 60 godina od proglašenja prvog nacionalnog parka u Srbiji (1960), koja će biti obeležena sledeće godine, i u skladu sa tim aktivan odmor - saopštila je dr Pavlović.
            Direktorica nije propustila da pomene povezanost ova dva grada i kada je u pitanju Evropska prestonica kulture 2021 - titule koju su ponela oba grada i o čemu se razgovaralo i ovom prilikom. U vezi sa tim, direktorica je podsetila da je TOV  članica Mreže evropskih održivih i konkurentnih regiona “NECSTouR”, kao jedini region van EU, a uz 33 turistički veoma razvijene regije poput Katalonije, Toskane, Emilija Romanje, Sardinije, Andaluzije i dr. Na upravo završenoj Generalnoj skupštini održanoj na Tenerifama, TOV je izborila mesto domaćina da na proleće 2020. bude domaćin velike Konferencije na temu implementacije strategije mladih i kulture, gde je Novi Sad, kao Omladinska prestonica Evrope 2019 i Evropska prestonica kulture 2021 predstavljena kao primer dobre prakse. Konferenciju je podržala Pokrajinska vlada, a direktorica očekuje da se u događaj uključi turistička privreda. Poenta ovog događaja je da se privuče što veći broj regiona u članstvo ove Mreže radi zajediničkog rada na realizaciji strategije, što je bila jedna od tema u Temišvaru.
            U prethodne tri godine TOV je osim razvijenih turističkih destinacija, poput Novog Sada i Subotice, radio na afirmaciji opština koje na tom putu tek stasavaju. Osim mogućnosti besplatnog učešća na sajmova i manifestacije poput „Dana Vojvodine“ daju priliku da se predstave. Sve prisutniji proizvođači hrane i piće svedoče o tome da je turizam kompleksna delatnost koja unpaređuje sve druge delatnosti. TOV i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam nastoje da, kad god je to moguće, svoje nastupe obogati učešćem i neke vojvođanske opštine, u cilju afirmacije i prezentacije nekog noviteta.
            Ni ove godine TOV nije propustio nastup na EXIT-u, festivalu koji okuplja mlade iz celog sveta. Iako je muzika u prvom planu, turistički radnici nastoje da zainteresuju mlade da obiđu po neku bližu destinaciju za vreme festivala, ili da produže svoj boravak u Srbiji i bolje upoznaju neke od specifičnosti panonske ravnice.
            Do kraja godine TOV očekuju „Dani Vojvodine“ u Trebinju i „Dani Vojvodine“ u Beogradu. Za beogradsko izdanje ove godine TOV je pripremila iznenađenje u vidu zimske ponude - „Zima na salašima“, nasuprot dosadašnje popularizacije prolećnih i letnjih turističkih programa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com