Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Plaže lepog i jedinstvenog Dunava

Plaže lepog i jedinstvenog Dunava

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Apatin je lepa i vremešna varošica koja mirno živi pored Dunava. Reka je ovde mnogima inspiracija, a posebno turističkim radnicima, pa se najveći deo ponude grada vezuje baš za Dunav.  Od strogog centra, prema severozapadu, asfaltnim putem se lako dolazi do jednog rečnog rukavca. Važna turistička infrastruktura i ugostiteljski sadržaji Apatina nalaze se baš ovde.  Na južnoj strani rukavca smešteni su pristan i marina, dok je na krajnjem severu uređena gradska plaža. Ovo je veća i prostrana peščana površina blago zaronjena u dunavsku vodu i u potpunom okruženju gustih ritskih šuma. U blizini se nalazi veći broj poznatih dunavskih čardi, putanja biciklističke staze EuroVelo 6, kamp Budžak i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje.

            Dve plaže zanimljivog položaja, u lepom pejzažnom i ekološki vrednom okruženju, nalaze se u Bačkoj Palanci. Za sve koji pored rekreativnih aktivnosti na plaži traže i nešto više ovo će biti pravi užitak. Naime, u niskim aluvijalnim terenima, na južnom obodu grada, nalazi se jezero Tikvara. Nastalo je pomeranjem rečnog toka prema jugu, slično kao i brojna druga jezera u blizini Dunava. Jezero je 100 metara širokom prevlakom odvojeno od Dunava. Upravo na tom lokalitetu nalaze se ove dve plaže, jedna na obali Dunava, a druga na obali jezera. Lako su pristupačne i lokalnim putem povezane sa gradskom zonom Bačke Palanke.
Plaža na Tikvari smeštena je na jugoistočnoj peščanoj obali, odakle se pruža lep pogled na ritske šume jezerskog priobalja. Opremljena je tuševima, kabinama, ležaljkama, kao i klupama i stolovima za  izletnike. U turističkoj ponudi ovog dela Bačke nalaze se i brojne čarde, a ovde su smeštene čak dve.
            Gradska plaža, na Dunavu, ima širok pogled na reku i Iločku  tvrđavu  u  susednoj  Hrvatskoj.  Opremljena je tuševima, kabinama, ležaljkama i trščanim suncobranima. Sportske aktivnosti su moguće zahvaljujući terenima za fudbal i odbojku na pesku, dok se osveženje može  potražiti u kafeu sa otvorenim šankom. U blizini se nalazi Sportsko rekreativni centar Tikvara sa sportskom halom i terenima na otvorenom: fudbalskim stadionom, atletskom stazom, teniskim terenima, košarkaškim i terenima za odbojku, teretanom i trim stazom. Pored sportskih dešavanja, tokom leta se održavaju i brojna kulturna dešavanja, zabavni događaji, manifestacije, likovne radionice i programi animacije namenjeni deci. Tikvara je sa okolnim niskim ritskim terenom 1993. godine zaštićena i do danas uživa zaštitu kao park prirode. Rekreativne aktivnosti su usaglašene sa režimom zaštite. Osnovna vrednost zaštićenog područja sadržana je u tome što ono predstavlja ostatke prirodnih ritskih šuma i ritova Podunavlja. Područje nastanjuju brojne vrste  ptica - patke, liske, gnjurci, čaplje, bele rode, crne rode... U zimskim mesecima na jezeru boravi jato labudova, pa mnoge posetioce privlači i ovaj prizor.
            Beočinska gradska plaža nalazi  se na desnoj obali Dunava, severno od samog naselja. Prostrana peščana površina na obali reke može da primi oko 1.000 posetilaca, a pored uživanja na pesku, kupačima je na raspolaganju i travnata površina. U blizini se nalazi restoran.
            Potpuno okružena gustim šumama, na obroncima Fruške gore, plaža u Čortanovcima je idealno mesto za odmor i rekreaciju. Okolni pejzaž je ekološki i turistički višestruko vredan i zanimljiv, jer je na severnoj, bačkoj obali, Specijalni rezervat prirode Koviljsko-petrovaradinski rit, a južno, Nacionalni park Fruška gora. Prostor je uređen i opremljen  kabinama za presvlačenje, tuševima, letnjikovcima, dečjim igralištem i terenom za odbojku na pesku.
            U južnom Banatu, u rukavcu koji je po selu Gaj dobio ime Gajski Dunavac, nalazi se plaža Raj. Kažu da i njeno ime dovoljno govori o kakvom je lokalitetu reč. To je još jedna omiljena plaža, mesto koje kupači i rekreativci rado posećuju. Na podlozi od sitnog šljunka i peska nalazi se oko 30 trščanih suncobrana. U njihovoj neposrednoj blizini je prostor namenjen kampovanju u kamp prikolicama ili šatorima. Motonautički i ribolovački klub iznajmljuju posetiocima sve ono što je potrebno za potpuno uživanje na ovim mirnim vodama (skuteri, čamci, pedoline, ribolovačka oprema).
            Stanovnici naseljenih mesta duž Dunava poznaju veći broj malih i velikih plaža koje posećuju u letnjim mesecima. Neke su skrivene, malo poznate i neuređene. Neke su u brojnim inicijativama bolje uređene i opremljene, pa ih posećuju i izletnici iz udaljenijih mesta. Preporučujemo da se raspitate i posetite i neku od ovih plaža: Bezdan (kod Velike Čarde); Gradska plaža Čelarevo; Rajsko ostrvo - Sremski Karlovci; Belegiška ada (kod sela Belegiš u opštini Stara Pazova); Plaža „Venecija" - Stari Banovci i Plaža Bela stena na adi Forkontumac (opština Pančevo).


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com