Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Opština Loznica: dođi, doživi i nauči nešto novo

Opština Loznica: dođi, doživi i nauči nešto novo

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Poslednjih godina Loznica je doživela preobražaj u turističkom smislu, i od autsajdera prerasla u primamljivu turističku destinacijama koja i te kako ima šta da ponudi gostima. Značajne promene kada je turistička ponuda grada Loznice u pitanju desila se zahvaljujući velikim infrastrukturnim ulaganjima od strane države i grada. Krajem prošle godine otvoren je potpuno adaptiran Kur-salon u kraljevskoj Banji Koviljači, i u svom velelepnom izdanju na jubilarnom X Turističkom forumu Srbije, ugostio učesnike iz 60 gradova.

            - Za nas je to bila velika čast, da smo pružili priliku našim kolegama da se uvere da se u Loznicii više ne priča o turističkim potencijalaima, nego da je ona postala grad pun turističkih proizvoda - istakla je direktorica Turističke organizacije grada Loznica, gospođa Snežane Perić, i dodala da je sledeća velika i značajna investicija bila Kulturno obrazovni centar „Vuk Karadžić“ u Tršiću, ustanova koju je osnovala Vlada Republike Srbije kao naučno-istraživačku stanicu za srpski jezik, društvene i humanitarne nauke. Centar raspolaže sa 40 smeštajnih jedinica i 144 ležaja, što je „probudilo“ privatni sektor i sve je stvaljeno u funkciju turizma, a najavljeno je podizanje još jednog etno sela u okolini Tršića. U Banji Koviljlači su takođe značajno uvećani smeštajni kapaciteti izgradnjom zgrada sa velikim brojem apartmana, a u samoj Loznici otvorena su dva nova hotela, hotel „Stobex“ i hotel „MK“ (na mesto adaptiranog Plavog restorana), koji su sa Budimlija Resort-om, na obroncima planine Gučevo, smeštajne kapacitete opštine uvećali za oko 500 ležajeva, odnosno za nešto više do 30%.
            Po rečima direktorice, „turističkom bumu“ kumovalo je par srećnih okolnosti. Jedna je ta što je u roku od dva meseca položen kamen temeljac za dve nove fabrike, u aprilu za kinesku fabriku automobilskih delova „Mint“, u maju za američku fabriku automobilskih sedišta „Adient“, kojima je potreban lep smeštaj za poslovne partnere tokom izgradnje fabrika, a zatim i poslovne klijente, kada fabrika počne sa radom. Mnogo je urađeno i na putnoj infrastrukturi, posebno značajan put do Gučeva i put Loznica-Ljubovija-Bajina Bašta koji su lokalci nazvali - Drinska magistrala. Dinska magistrala dala je ideju i za atraktivnu „Drinsku rivijeru“ na kojoj su duž reke nanizane sojenice, kuće na vodi i na drvetu, a veliki broj atraktivnih objekata je u funkciji izdavanja turistima, kojih je u ovom delu Srbije sve više. Nikako se ne sme prenebregnuti Etno selo „Sunčana reka“ uklješteno između Drine i Gučeva, u kojoj je život „kao nekad“ prilagođen savremenom turisti. Ova svojevrsna „Fabrika avanture“ dobitnik je Velike zlatne medalje Novosadskog sajma za avanturistički turizam za 2015. i 2016. godinu.
            Obale reke Drine, po mnogima najlepše srpske reke, pružaju idealne uslove za avanturistički turizam, kao što je vožnja čamcima, splavovima, ribolov i sl. Plaža ima bezbroj, ali dve su najupečatljivije: „Šotrina plaža“ u „Sunčanoj reci“ i „Žićina plaža“ Banja Koviljača, duga 3-4 kilometara, koju s pravom nazivaju najlepšom na celom toku reke Drine.
            Ovakav razvoj turizma uslovio je potrebu formiranja regionalne turističke organizacije „Turistička regija Podrinje“. Sporazum za njeno osnivanje su potpisali gradonačelnik Loznice, gospodin Vidoje Petrović, zajedno sa predsednicima opština Mali Zvornik, Krupanj i Ljubovija i do kraja godine se očekuje da će početi sa radom. Direktorica dodaje da je i do sada saradnja između ovih opština bila sjajna, posebno kada je reč o manifestacionom turizmu.
            Podaci kažu da se na teritoriji grada ostvaruje više od 150.000 noćenja godišnje i oko 25 - 30.000 dolazaka. Do njih se došlo na osnovu 40.000 prodatih ulaznica za Vukovu rodnu kuću. Ulaz u samo Znamenito mesto Tršić je besplatan, tako da mnogi posete Trišić, ali ne i Vukovu kuću, da li zbog cene, manjka interesovanja ili što su je već posetili. A tu su još i Loznica, Banja Koviljača, Tronoša, Gučevo, Drina, pa se radi o evidenciji koja je delimična i okvirna.
            Direktorica Perić ističe i sportsko rekreativne uslove ove opštine. Sportski centar „Lagator“ u Loznici, i pre par godina sagrađene hale u Banji Koviljači i Lešnici, dostupne su svim sportistima koji dolaze kod na pripreme.
            Po njenim rečima nepovoljnih vremenskih uslova ne treba da se plaše ni gosti „Drunske rivijere“ jer gradski bazen u Loznici, aqua park u okvitu hotela „Stobex“, nekolicina wellness&spa centara u Banji Koviljači u svakom trenutku mogu da nadomeste kada zbog vremena Drina „zataji“.
            Iz svega navedenog, vidi se da je turistička mapa Podrinja sve bogatija i atraktivnija kako domaćim tako i stranim turistima, a Loznica izrasta u turističku destinaciju u kojoj svakom može da nađe dobar razlog da je poseti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com