Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back KULTURA LIČNOSTI Mirjana Hemun: Sremica sam tim se dičim

Mirjana Hemun: Sremica sam tim se dičim

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Mirjana Hemun, vlasnica poljoprivrednog gazdinstva „Kuća za odmor Banstolka“ i predsednica Udruženja žena „Banstolka“ krenula je od ideje da svoju porodičnu kuću sa voćnjakom, na zapadnim padinama Fruške gore, i svoje golemo znanje u pripremanju starih jela, stavi u funkciju turizma. Naum joj je bio da okupi vredne žene iz okruženja, da zajedničkim snagama izađu sa ponudom slatko-slane zimnice. Ako ne prve, bile su među prvima na raznim manifestacijama, koje su početkom trećeg milenijuma masovnije zaživele, koje su izlagale svoje proizvode.

            Nedugo zatim, Mirjana Hemun je izbacila na tržište „Skočka fruškogorca“ koji ju je proslavio. Skočko je energetska bomba od 18 vrsta semenki, koštičavog  i bobičastog voća, zalivenih medom, dobar za jačanje imuniteta, regeneraciju kompletnog organizama, kažu i za umni rad i za menadžerski stres. Važi i za prirodni afrodizijak, a njen sin i njegovih pet sinova su najbolji dokaz da je to istina. Skočko je postao brend, mnogo puta nagrađivan,.a Mirjana Hemun dobitnica „Cveta uspeha za ženu zmaja”, Udruženja poslovnih žena Srbije, cenjena preduzetnica i poslovna žena.
            A ona je želela samo da iskoristi sve voće koje rodi u njenom voćnjaku, da od njih napravi džemove i slatka. Ako pretekne i rakiju. Za rakiju od šljive dobila je prvu nagradu na Etno sajmu hrane i pića u Beogradu. Imala je želju i ode korak napred i u svojoj porodičnoj kući ugosti ljude, strance, koji žele da dožive izvornu, autentičnu Srbiju. Da im ponudi smeštaj u tri komforne sobe i apartmanu u zasebnom objektu, i sremački fruštuk, pa supe i paprikaše, štrudle, gomboce i druge đakonije koje su nekad davno probali ili su to po prvi put probali upravo kod nje. U svemu tome je uspela. Počeli su da dolaze turisti sa raznih strana. Prvo Česi, jer je kaže Sremica češkog porekla, potom Rusi, Holanđani, Austrijanci, Mađari, Slovenci... , bilo kao individulaci, grupno, najčešće biciklisti.
            Od kada je započela saradnju sa novosadskom TA PanaComp „Zemlja Čuda“ Ivanke Tasić, sve veći broj turista je iz Iraka i Irina, koji zahtevaju hranu priprmljenu po HALAL standardu, odnosno pravilima za proizvodnju i pripremu hrane u skladu sa islamskim verskim običajima. U početku su se Banstolke snalazile u hodu, da bi sa učestalošću dolazaka takvih grupa preduzele konkretne mere i u cilju unapređenja domaćinstva i njegovu verifikaciju kao turističkog domaćinstva po HALAL sistemu.
            Mirjana Hemun i dalje želi da do kraja definiše svoje domaćinstvo tako da ono bude otvoreno za svakoga ko je željan seoskog ambijenta, da koristi blagodeti Fruške gore i njenog voćnjaka, da dolaze ljudi da se odmaraju, da uživaju u hrani koju je za njih pripremila, i da kupe one proizvode koji im se sviđaju.
            - Želim da dođu gosti kod mene, koriste moje proizvode. U tu svrhu započela sam gradnju jednog „letnjikovca“ (154m2) ali koji, radeći ovaj posao, još uvek ne mogu da ga završim. Bilo bi dobro kada bih uz nečiju pomoć, saradnju, donaciju ili preko projekata, mogla da završim ovu priču i delatnost dovedem do kraja. Taj objekat bi se koristio tokom cele godine, svih 12, meseci s obzirom da je ovo mesto okupljanja svih članica Udruženja, da bude mesto druženja, održavanja smotri, manifestacija - objašnjava gospođa Hemun, koja je do sada u svom domu održala brojne skupove i manifestacije. Želja joj je da ovo bude sabirno mesto za sve mlade koji žele da steknu tradicionalna znanja, mesto održavanja seminara, radionica, jer ima mnogo onih koje dosta toga znaju i svoje znanje da prenesu na mlađe, ali i sastajalište penzionera. U nedovršenom letnjikovcu je prošle godine održan Dani češke kulture. Ali, bio je oktobar i hladno u nedovršenom objektu.
            Po njenom mišljenju bilo bi idealno da se na Banstolu, u letnjikovcu, napravi Etno info centar za održavanje manifestacija i sa izložbeno-prodajnim mestom za sve proizvode Banstolki, i onih vikendaša koji višak iz svojih dvorišta žele da pretoče u nešto zdravo i ukusno.
            - Jednom ovakvom stalnom postavkom mogli bi da dočekujemo posebno strane goste, da pokažemo šta sve znamo i umemo da napravimo. A znamo dosta toga i treba time da se hvalimo – kazala je naša sagovnica.
            Entuzijazam, energija i „ništa mi nije teško“ osobine su koje krase ovu Sremicu koja ne mari za godine. Ona je ogledalo sremačke žene, kakva ona treba da bude, snažna, borac, inovator i veliki radnik. Uzor svim druim ženama koje ne znaju šta će sa svojim životima i viškom vremena.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com