Mon04122021

Poslednja izmena:06:52:24 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Zdenka Mitić: Bački Monoštor - selo kakvog nigde nema

Zdenka Mitić: Bački Monoštor - selo kakvog nigde nema

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Posete Pčelarskoj učionici i upoznavanje sa tradicijom pčelarstva u Pčelarskom domaćinstvu „Periškić“, vek i po staroj Etno-kući „Mali Bodrog“ u kojoj goste u originalnoj šokačkoj nošnji dočekuje Jelisaveta Eržika Bešenji, šarmantno im dočaravajući ondašnji način života i običaje koje zahvaljujući ljudima poput nje traju i danas, potom jednoj od poslednjih radionica za izradu čamaca ZR „Čamci Rang“, Đure Ranga, koji deceniju i po pravi čamce - drvenjake u radionici smeštenoj u dvorištu porodične kuće, kao i rimokatoličkoj crkvi Sv. Petra i Pavla čiji delovi imaju status spomenika kulture, uz obaveznu vožnju Francovim - danas Velikim bačkim kanalom, jednim od najstarijih u Evropi, koji je prvog maja 2019. napunio je 217 godina, kako bi se koliko toliko sagledala prirodna raskoš prostora u kojem je smešten Bački Monoštor, bile su deo studijskog putovanje upriličenog za grupu novinara u Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“. Slika ovog područja ne bi bila potpuna bez tradicionalnih domaćih jela i čuvenih sokova od zove i višanja posluženih u Etno kući Bodrog i jednog najboljeg ribljeg paprikaša ikad, u domaćinstvu Pejak, začinjenog tradicionalnom pesmom ŽPS „Kraljice Bodroga“.

            Organizator putovanja, WWF u partnerstvu sa Coca-Cola sistemom imao je za cilj posetu jednom od poslednjih preostalih rečnih plavnih područja u Srbiji, SRP „Gornje Podunavlje“, poznatom i kao „Evropski Amazon“, afirmaciju višegodišnjeg projekta revitalizacije vlažnih staništa na lokalitetu Štrbac i obnavljanje ekološke funkcije bara Semenjača i Šarkanj.
Domaćin projekta koji je obuhvatio Bački Monoštor, „Selo na sedam Dunava“ i isto toliko mostova, bila je sekretar MZ Bački Monoštor i Udruženja građana „Bačko Podunavlje“ koje se bavi razvojem ruralnog turizma, gospođa Zdenka Mitić.
            - Monoštor je za njegove žitelje, a i većinu onih koji ga posete najlepše selo na svetu, situirano u SRP „Gornje Podunavlje“, u okviru Rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“. Turistička priča pokrenuta je 2007. godine u saradnji sa WWF koji su nam „otvorili oči“ za prirodnu i kulturološku egzotiku našeg sela. Eko-ruralni turizam je prepoznat kao način da se očuva i priroda i kulturno nasleđe. Jer kada neko dođe u selo da vidi šta ima ovde videće i ljude koji se bave nečim interesantnim i jedinstvenim, a oni sami nastaviti time da se bave i unapređuju svoj rad jer će od toga imati koristi. Ponosni smo što smo do danas očuvali dosta starih zanata vezanih za naše Udruženje. Možete pretpostaviti koliko je ranije bilo zastupljeno ribarstvo, prerada drveta i drugih materijala iz okruženja, razne vodene biljke za izradu dekorativnih i predmeta upotrebne vrednosti, uvek u ograničenom, održivom kvantitetu. Kroz različite aktivnosti, projekte, prezentacije, uspeli smo da sačuvamo našu prelepu prirodu i našu bogatu baštinu. Upravo ste zato došli kod nas da vas upoznamo sa naporima koje u to ulažemo - između ostalog rekla je gospođa Zdenka Mitić.
            Ona je istakla malo poznatu činjenicu da je humanitarno ekološka organizacija „Čepom do osmeha“, pomoći deci sa smetnjama u razvoju sakupljanjem plastičnih čepova, čime ujedno i štiti životnu sredinu, osnovana na inicijativu Monoštorke, Vanje Petković, i prvi put je sprovedena za vreme osmog festivala tradicije, muzike, hrane i starih zanata - Bodrog festa 2012. godine. Prošle godine je sprovedena akcija kojom je prikupljeno pola tone limenki i ponovo iskorišćeno, nakon čega je MZ Bački Monoštor proširila aktivnost na sakupljanje reciklažnog otpada i uz podršku JP „Čistoća“, Sombor postavila kontejnere za staklo, plastiku i baterije (ovo poslednje nije do kraja realizovano jer Zakon o opasnom otpadu nije dovršen). Osim podizanja ekološke svesti stanovnišva, na ovaj način prikupljaju se određena sredstva koja se dalje ulažu u nešto koristno i plemenito. Lane je nabavljena vredna oprema za mesnu ambulantu, a ove je odlučeno da se uloži u objekat predškolske ustanove.
            Naša preporuka je da obavezno iskoristite priliku da tokom boravka u ovom kraju  budete smešteni u nekom od mnogobrojnih seoskih domaćinstava. Osim što ćete sigurno upoznati zanimljive ljude, čućete detalje vezane za njihovu nošnju, običaje i tradiciju, još uvek vrlo živu u sećanju najstarijih žitelja. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com