Thu12032020

Poslednja izmena:12:26:49 PM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA Regeneracija Dunava 2019 u Bačkom Monoštoru

Regeneracija Dunava 2019 u Bačkom Monoštoru

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

            Proteklog vikenda održan je dvanaesti po redu Ekološko-muzički festival „Regeneracija Dunava“ u Bačkom Monoštoru. Isti se održava povodom Međunarodnog Dana Dunava i proslave Dana UNESCO Rezervata Biosfere „Bačko Podunavlje“ - „Evropskog Amazona“.

            Posetioci manifestacije imali su prilike da uživaju u mnogobrojnim sadržajima sa umetničkom i ekološkom tematikom, a sve u prelepom ambijentu Eko-rekreativnog centra. Akcenat na Specijalnom Rezervatu Prirode “Gornje Podunavlje” i UNESCO Rezervatu Biosfere “Bačko Podunavlje” kroz radionice, edukacije i izložbe ima za cilj da podiže svest posetilaca i javnosti o značaju ovih zaštićenih prirodnih bogatstava. Svake godine, Regeneracija nosi drugačiji pečat, pa je tako ovoga puta festival bio posvećen jedinstvu čoveka i prirode, oličenom u konceptu Rezervata Biosfere „Bačko Podunavlje“. 
            Prvoga dana manifestacije organizovana je kreativna radionica „Gipsarizacija sa Kissom“ koju je vodio somborski umetnik Kristijan Kiss. Deca, učesnici radionice bojadisala su odlivke u gipsu u oblicima različitih životinja, uz prigodnu radionicu na temu zaštićenih životinjskih vrsta u našem okruženju. Predstavljena je i izložba slika Mine Ševo, koja je privukla veliku pažnju posetilaca, od onih najmlađih pa do najstarijih. Upriličena je i izložba fotografija čiji su autori Milica Tepavac iz Sombora i Marko Nađ iz Bačkog Monoštora, tema izložbe bila je veza čoveka i prirode. Već tradicionalno, na primenu prirodnih materijala u umetničke svrhe, kroz slamarske radionice predstavili su Mario Stanić i Dejan Mitić. Oni su bili angažovani, pored izrade detalja od slame, i na izradi i revitalizaciji velikih skulptura od slame, dok je druge večeri festivala od slame napravljena, a nakon toga i spaljena velika skulptura feniksa od slame.
            U muzičkom delu festivala u petak učestvovali su: Baraba Dub Sound System, Low Frequency, Mefa, Gigatron, Little Shuja, Jelow iShow Me Selecta.
            U subotu, festival je započeo realizacijom aktivnosti sa migrantima iz Prihvatnog centra u Somboru, tokom koje su porodice sa decom posetile festival, učestvujući u radionicama sa slamom i u pripremi ručka. Muzički program počeo je projektom Jazzbuka, tokom koga su vrsni muzičari The Hat Matters, prisutne sproveli kroz istorijat jazz muzike, na pitak i prijemčiv način. Veoma inovativna je bila i radionica za decu „Dunavska bojanka“ tokom koje su deca bojadisala majice sa motivom Podunavlja, a iste su im kasnije i poklonjene. U večernjim časovima, otvorena je izložba fotografija „Trag u vodi“, autora Borisa Erga, predstavljajući pejzaže i detalje iz cele Srbije, a protkane vodom kao jednim od osnovnih elemenata.
Muzički karusel u subotu su vrteli: Nadja & Dell, Lewangz, King Calypso, Butchaa, C:Critz, Banzae, te Raggalution iz Slovenije i Fusnote iz Sombora.     
            Poslednjeg dana festivala, na sam Dan evropskog Amazona, u saradnji sa WWF -Svetskom organizacijom za prirodu i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, organizovano je predstavljanje knjige o UNESCO Rezervatu Biosfere „Bačko Podunavlje“. Predstavljeni su i radovi studenata FON-a iz Beograda, na temu održivih biznisa u Rezervatu Biosfere. Program su vodiliMarko Tucakov i Sara Pavkov iz PZZP, Duška Dimović – WWF Svetska organizacija za prirodu iZdenka Mitić, kao predstavnica domaćina, a istom su prisustvovali i zvaničnici iz Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu prirode i predstavnici Grada Sombora. Proslava Dana evro-amazona podrazumevala je i šetnju stazom „Štrbac“, na koju se odazvao impozantan broj građana. Vrhunac šenje bio je koncert – performans, koga su upriličile članice VA „Musica Viva“, nastupom na samoj obali bare „Semenjača“, izvodeći kompozicije iz celog sveta, posvećene prirodi. Dan je završen vožnjom brodićem Velikim Bačkim kanalom za sve prisutne.
            Ovako bogat program festivala osmišljen je i realizovan od strane UG „Podunav“ Bački Monoštor, uz podršku Mesne zajednice Bački Monoštor, UG „Bodrog“ Bački Monoštor, Ministarstva poljoprivrede -Republičke Direkcije za vode, Ministarstva životne sredine, Fondacije Ane i Vlade Divac, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Grada Sombora, WWF-Svetske organizacije za prirodu i Coca-Cola HBC Srbija.

Tekst: Zdenka Mitić
UG''PODUNAV'' BAČKI MONOŠTOR
Foto: Petar Zambo i Tomislav Goretić

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com