Mon09282020

Poslednja izmena:09:21:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Biljana Pešić: Kamp Profesor Aleksandar Nikolić je kovnica košarkaških asova

Biljana Pešić: Kamp Profesor Aleksandar Nikolić je kovnica košarkaških asova

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Ove godine Akademski košarkaški kamp „Profesor Aleksandar Nikolić“ organizuje se po 44. put, na terenima Dečijeg odmarališta „Golija“ na Zlatiboru. Kamp pruža najbolje prirodne uslove za trening i oporavak, vrhunske otvorene i zatvorene terene i komforan smeštaj. Svaki polaznik kampa može da uči od najpoznatijih stručnjaka i svetskih asova u ovom sportu, da se druži sa poznatim imenima iz sveta košarke. Stručni rad koncipiran je po principu individualnih i grupnih treninga, uz pojedinačni pristup svakom učesniku kampa, 10 dana učenja „igre pod obručima“, uz testiranja, savete i instrukcije za dalje napredovanje, 24-časovni nadzor i brigu lekara i pedagoga, kvalitetnu ishranu, organizaciju slobodnog vremena...

            Akademski košarkaški kamp „Profesor Aleksandar Nikolić“, najstariji na Balkanu i Evropi, osnovan je daleke 1976. godine. Njegov osnivač bio je Bata Đorđević koji je tada sa „Zvezdom“ bio na pripremama na Zlatiboru, i zadovoljan kompletnim ambijentom i uslovima, rodila se ideja osnivanja kampa za decu. Ta ideja okupila je tadašnje košarkaške radnike iz Čačka, Beograda i Užica, koji su ustanovili košarkaški kamp kojim je sve do 2009. rukovodio njegova legenda, Užičanin Miki Pavićević. Njegov odlazak 2009. je ponovo okupio košarkaške stručnjake, koji nisu dozvolili gašenje kampa. Po rečima Biljane Pešić, glavnog koordinatora, menadžera AKK „Profesor Aleksandar Nikolić“, od tada kamp deluje još uspešnije, ali putem koji su oni utrli. U međuvremenu iz AKK „Profesor Aleksandar Nikolić“ je izniklo mnogo drugih kampova koje posećuje mnogo dece.
            - Boravak dece i samo bavljenje njima u kampu je specifično u odnosu na rad po klubovima, ali mi smo se opredelili za vrstu rada koju su nam prethodnici, košarkaški stručnjaci ostavili u amanet, da decu moramo da učimo da igraju košarku. Ovo je prava škola koja pored bavljenja decom školuje i trenere koji sa njima rade, svojevrsna akademija retka na našim prostorima. Nažalost, ove godine radimo bez našeg poznatog košarkaškog trenera Borislava Bore Džakovića koji je preminuo na dan početka kampa. On i Ratko Joksić su godinama bili stručni rukovodioci u kampu i proizvodili svoje naslednike. Specifičnost ovog kampa, i po tome se izdvaja od svih ostalih, što u prve četiri smene dolaze deca pojedinačno, mimo svojih klubova. Oni dođu sami da osete drugačiji način rada, novog trenera, da iskuse nešto novo, i to uglavnom iz inostranstva, deca našeg porekla, koja dolaze sa svojim klupskim drugovima, i takav rad godinama unazad ide uzlaznom linijom. Ograničeni smo kapacitetom, mogućnostima rada, jer radimo specifične programe sa puno individulanog pristupa, i više od ovoga ne možemo stručno da zadovoljimo. Uz to o svakom detetu vodimo maksimalno računa dok boravi u kampu, što je veoma složeno i komplikovano - objašnjava gospođa Pešić.
            Dokaz da su pravilno odmerene mogućnosti sa potrebama dece govori i podatak zadovoljstva i dece, učesnika kampa od 7 do 17 godina, i njihovih roditelja, najviše klupskih trenera kada vide napredak svojih igrača za vreme letnjeg raspusta.
            Srbija je bila i ostala košarkaška nacija, uprkos fantastičnim postignućima u tenisu, vaterpolu, atletici i drugim sportovima. Ali vidljiv napredak u nekom sportu podrazumeva kvalitetan i stručan rad. AKK „Profesor Aleksandar Nikolić“ se, između ostalog, bavi školovanjem i negovanjem mladih stručnjaka, zaslužnih za regrutaciju novih košarkaških asova svetskog formata. Ali i kada sve naizgled ide dobro, iskrsne problem. Kamp poslednjih godina kuburi sa trenerima koji imaju želju da rade na način na koji se u kampu radi. Gospođa Pešić kaže da mladi treneri nisu spremni na ovoliku količinu ozbiljnog rada, bez izleta, šetnji, provoda i sl., bez obzira što kamp predstavlja rudnik znanja i novih iskustava kako za decu, tako i za trenere.
            Gospođa Biljana Pešić se radi obezbeđivanja izvesne budućnosti AKK „Profesor Aleksandar Nikolić“ obratila onima koji rade i koji su profitabilni, da pomognu prave vrednosti, one koje interesuje škola i znanje, napredak dece uopšte, one koji još uvek nalaze snage da se bave mladima. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar