Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Kulturni centar Zlatibora zasijao u punom sjaju

Kulturni centar Zlatibora zasijao u punom sjaju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Zlatibor je turistička destinacija poznata po svojim prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim spomenicima i zabavnim sadržajima, ali je i destinacija gde se svake godine održavaju brojne izložbe, koncerti, festivali i drugi kulturni događaji. Kako se Zlatibor do sada sretao sa problemom organizacije manifestacija i kulturnih dešavanja u zimskim i jesenjim mesecima, zbog nedostatka adekvatnog prostora, javila se potreba da se izgradi objekat gde će i tokom zimskih meseci i loših vremenskih prilika moći da se održavaju brojne manifestacije.

            Od ovog leta organizacija kulturnih dešavanja biće znatno olakšana jer je krajem juna u funkciju pušta nova zgrada Kulturnog centra. Posle dve i po godine gradnje u punom sjaju zasijao je multifunkcionalni objekat koji su zajedničkim snagama gradili Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Ukupna vrednost projekta je 227.000.000,00 dinara, od čega je Ministarstvo uložilo 45.000.000,00 dinara, a 182.000.000,00 dinara su uložena sredstva Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor.
            Gradnja Kulturnog centra počela je 19. septembra 2016. godine kada su, označavajući početak radova, beton u temelje budućeg objekta zajedno položili ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i zamenik predsednika opštine ArsenĐurić.
            Tokom više od dve godine koliko je trajala gradnja, na platou pored zgrade Turističke organizacije Zlatibor izvršeni su obimni radovi na adaptaciji i uređenju prostora, a zatim i na samom objektu koji je izgrađen po najsavremenijim standardima.
Savremeni multifunkcionalni objekat ima površinu 1.925 kvadrata i raspolaže sa nizom sala i sadržaja potrebnih turističkom Zlatiboru: scenom za pozorišne predstave i bioskopske projekcije kapaciteta 300 mesta, galerijom, bibliotekom, konferencijskim salama, medija centrom, kancelarijama za administraciju i drugim prostorima. Pored pomenutih sadržaja, u objektu postoji i deo smeštajnih kapaciteta, a objekat je prilagođen i osobama sa invaliditetom.
            Kulturni centar je značajan objekat koji će sadržajno upotpuniti turističku ponudu Zlatibora, a pored brojnih turista sadržaje Kulturnog centra koristiće i meštani Zlatibora i okoline. Kulturni centar je objekat koji je urađen po najvišim evropskim i svetskim standardima, na ponos čitavom Zlatiboru, i prava oaza kulture. Sa novim galerijskim prostorom, velikom bioskopsko-pozorišnom dvoranom i nekoliko manjih konferencijskih sala, Kulturni centar postaje dom brojnim izložbama, umetničkim kolonijama, festivalima, tako da će i meštani i svi dragi gosti Zlatibora moći da užvaju u novim sadržajima.
            Pored samog objekta planirano je i kvalitetno partnerno uređenje, sa amfiteatrom na otvorenom, što će takođe stvoriti mogućnost za održavanje događaja na platou ispred Kulturnog centra.
            U narednom periodu, na prostoru pored Kulturnog centra u planu je i gradnja zavičajnog muzeja “Konak”, čime će Zlatibor postati bogatiji za još jednu ustanovu kulture koja će imati neprocenjiv značaj za razvoj kulturnog turizma.
Tekst:
Nevena Čepić, TO Zlatibor

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com