Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM HOTELI Odmaralište Golija dom budućih šampiona

Odmaralište Golija dom budućih šampiona

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Užičko dečje odmaralište „Golija“ na Zlatiboru preraslo je u sportski centar Srbije za decu od 7 do 17 godina, jer se tokom letnjih meseci na svakim sedam do deset dana smenjuju sportke ekupe dece i mladih iz celog sveta. Trenutno se na pripremama nalazi 200 dece, što je i pun kapacitet odmarališta, iz deset zemalja sveta.

            Upravnik „Golije“, gospodin Radovan Jojić, kaže da se radi o jednom od najstarijih dečjih odmarališta u Srbiji, koje je počelo sa radom 1956. godine. U toku školske godine organizuje se „škola u prirodi“ koja predstavlja kompilaciju nastave i aktivnog boravka u prirodi, za šta Zlatibor i odmaralište imaju odlične pogodnosti. Ovaj centar rekreativne nastave omogućava deci da rade bez „praznog hoda“, i osim šetnji Zlatiborom i večernjih zabava, u slučaju lošeg vremena sve aktivnosti, razgovori i dogovori, organizuju se u sportskim salama. Leti se „Golija“ transformiše u letnji, pre svega košarkaški kamp, mada su zastupljeni sportovi poput fudbala, odbojke i dr., za šta su takođe, posebno poslednjih godina, obezbeđeni vrhunski uslovi. Odmaralište raspolaže sa dve sportske hale namenjene košarkašima, ali i odbojkašima i dr. sportistima, otvorenim košarkaškim terenima, jednim teniskim, terenima za odbojku na pesku itd. I za vreme loših vremenskih uslova treninzi se redovno odvijaju.
            Kapacitet objekta je od 180 do 200 dece po smeni, uz ishranu u potpunosti prilagođenu deci od dobavljača sa Zlatibora, Čajetine, Užica i Čačka. Upravnik kaže da je tokom godina izgrađen takav međusoban odnos da se deca iz godine u godinu vraćaju, da ima dece koja su ovde porasla, odrasla i problem je što ne mogu da izađu u susret njihovim molbama da dolaze i posle navršene 17-te godine, jer takva su pravila kampa. Osim redovnih, stalnih „gostiju“, tu su i deca iz Nemačke, Kanade, SAD, Australije, Ruske Federacije, uglavnom našeg porekla koja sledeće godine dovode svoje drugove iz kluba, koji nisu srpskog porekla.
            -„Golija“ je jedinstvena ne samo što je škola sporta već i škola života. Tu deca odrastaju, stiču samostalnost. Ovde su bez roditelja. Pre nekoliko godina je potpuno sam iz Rijeke sa rancem na leđima došao jedan dečak i pitao: "Da li je to onaj košarkaški kamp?“. Često se našalim i kažem da kod nas u kamp dolaze kao nekada što se išlo u vojsku. To je odlično da se deca osamostale, postanu snalažljivija i slobodnija - smatra gospodin Jojić.
            Ono što ljudima koji vode ovu ustanovu nije promaklo je da moraju da drže korak sa vremenom. U tom smislu, u zgradi iz 1930-te, prvobitno Invalidskog doma, na vreme je počelo sa obnavljanjem enterijera, ulaganjem u komfor i bogaćenje sadržaja.
            - Zanimljivo je da je osnivač grad Užice, a odmaralište potpuno tržišno posluje. To nas je nateralo da ulažemo i da se zalažemo malo više svesni da koliko radimo toliko ćemo i da zaradimo, i shodno tome da moramo ulagati u obnovu objekta. Tako smo od jednog socijalističkog odmarališta 2005. krenuli u renoviranja, napravili kupatila u svim sobama, do tada ih nije bilo, u fazama sređivali enerijer. Godine 2015. dograđeno je osam soba, jedan teren natkriven nadstrešnicom; 2016. dograđeno je još osam soba i bazen; godinu dana kasnije podignuta sportska sala; u jesen 2018. modernizovan jedan sprat i hol u stilu hotela; proletos zatvorena nadstrešnica čime je dobijen još jedan zatvoren sportski objekat (ovaj sa betonskom podlogom). Plan je da u septembru, po završetku kampova (31. avgusta) i početka rekreativne nastave (kraj septembra, početak oktobra) iskoristimo za dalja renoviranja enterijera. Osim majstora na radovima rušenja će biti angažovana i desetorica zaposlenih muškaraca „Golije“ - kaže gospodin Jojić.
            U „Goliji“ su svoje prve sportske korake napravili i veliki Saša Đorđević, koji svake godine svrati sa nekih priprema. Dolazio je ovde i Ranko Žeravica, dolazi i Boža Maljković, kao i njegova ćerka, Marina Maljković, koja je dovodila grupe devojaka.
            - Nama je puno srce kada vidimo da postižu takve uspehe, svako od njih pojedinačno ili kao ekipa, i to je motiv više da napravimo još bolje uslove, da damo još novih sportista, reprezentativaca - naglasio je  Radovan Jojić i dodao da svega ovog ne bi bilo bez dobrih trenera, organizatora kampova.
            - „Golija“ je postala lider sportskog i omladinskog turizma Srbije i planiramo da i dalje rastemo. Imali smo planove da ove godine izgradimo slanu slobu, saunu i teretanu, međutim, na konkursu Ministarstva ove godine nismo prošli što ne znači da smo odustali od tog projekta. Očekujemo da će to biti sledeće godine, a u renoviranje i podizanje nivoa smeštaja uložićemo sopstvena sredstva - objašnjava upravnik, uz poruku roditeljima da i dalje šalju svoju decu, koja su ovde u dobrim rukama i da ne moraju da brinu: naučiće dobro da igraju košarku, nešto i o životu, puno će se družiti sa vršnjacima i steći prijatelje za ceo život.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com