Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Zlatibor lider sportskog turizma

Zlatibor lider sportskog turizma

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

            Zlatibor je poznat kao destinacija u kojoj su zastupljeni svi vidovi turizma, a jedan od najzastupljenijih je sportsko-rekreativni turizam koji je ovde aktivan tokom cele godine. Čar Zlatiboru upravo daje žagor malih sportista na sportskim terenima, sportista koji govore različitim jezicima, sa fudbalskih, košarkaških, odbojkaških utakmica...

            Idelna nadmorska visina, odlični klimatski uslovi, kvalitetna hrana, dobar smeštaj, odlični uslovi, pre svega infrastrukturni, daju jedinstvenu ugodnost i komfor  potreban za sprovođenje priprama velikog broja sportskih ekipa. Sve su to preduslovi koji Zlatibor rangiraju i pozicioniraju u sam vrh kada se govori o destinacijama pogodnim za pripreme sportista.
            Zlatibor je idealan za bazične pripreme sportista. Trenutno raspolaže sa sedam fudbalskih terena, u planu je izgradnja velikog sportsko-rekreativnog centra koji će u svom sastavu imati veliki broj terena, pre svega za male sportove. Opština Čajetina je početkom godine ušla u vlasništvo Wai Tai Sportsko-turističkog centra Zlatibor. Planirana su dodatna ulaganja za rekonstrukciju ove sportske hale koja je i do sada privlačila sportske ekipe svetskog renomea -Fenerbahçe, Panathinaikos, Olimpiakos i dr., tako da će ova vrsta turizma u budućnosti biti još izraženija i dominantnija.
            - Svake godine na Zlatibor dolazi između 20 i 25 fudbalskih ekipa, veliki broj košarkaških. Ove godine Zlatibor je ugostio žensku košarkašku reprezentaciju Srbije, posle čega su osvojili bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, tako da su imali dobre uslove za pripreme i energije da sprovedu svoju misiju u delo. Iz godine u godinu grabimo krupnim koracima napred, uređujemo infrastrukturu u skladu sa zahtevima i potrebama današnjih sportista - izjavio je direktor TO Zlatibor, gospodin Vladimir Živanović, i nastavio:
            - Ključnu ulogu u odabiru destinacije je ta da u toku svojih priprema na Zlatiboru, odnosno destinaciji koju oni odaberu, imaju sparing ekipe, ekipe sa kojima mogu da odigraju prijateljske utakmice i različite turnire. Krajem maja i početkom juna, mi smo organizovali drugi Međunarodni turnir prijateljstva koji je okupio omladinske klubove iz Srbije i zemalja regiona. Prošle godine su učesnici bile i ekipe iz zemalja EU. To je zapravo uvod u pripreme sportskih ekipa. Jako im je bitno da ovde imaju sparinge, konkurenciju, da se održavaju neke prijateljske utakmice iz dana u dan, a prateći sadržaji takođe igraju veliku ulogu. Svi objekti na Zlatiboru ulažu u dodatne sadržaje, grade se moderni wellness centri, zatvoreni bazeni, opština Čajetina uređuje veliki broj kupališta koja se koriste tokom letnje turističke sezone. Imamo prirodna kupališta nastala pregrađivanjem tokova reka, bazene u selima u okolini samog Zlatibora i to su je ono što privlači turiste, upotpunjuje sportski turizam. Da je ovo kraljica srpskog turizma dokaz je i to da se ovde tokom godine održava veliki broj košarkaških, odbojkaških kampova, priprema sportista, počev od bijatlonaca, skijaša, tenisera, Olivera Jeftić je ovde konstantno na pripremama. Ove godine se održava sedmi ITF Future na terenimaTK Zlatibor springs“. koji okuplja oko 160 mladih perpektivnih tenisera iz zemlje i inostranstva, i to su sve dobre stvari za Zlatibor kao destinaciju, čemu doprinosi  i veliki broj rekreativnih nastava tokom cele godine. Nakon što je opština Čajetina preuzela sportsku halu Wai Tai izvesno je da  će to doprineti unapređenju sportskog turizma, da će biti još više nego do sada raznoraznih utakmica, a planira se i uvošđenje novih sadržaja.
Takođe, dobra je stvar da je pri kraju  renoviranje i rekonstrukcija sportske hale u Čajetini, pa će optina imati dva zatvorena fenomenalna objekta koja su na usluzi sportskim ekupama, za košarku, rukomet, odbojku, mali fudbal itd. U planu je i završetak sportske hale koja se nalazi u blizini škole na samom Zlatiboru čime će biti upotpunjen i taj dvoranski kapacitet, mogućnost priprema dvoranskih ekipa - zaključio je gospodin Živanović.
            Opština Čajetina paralelno radi i zabavno sportske sadržaje na samom Zlatiboru. Šire se  zelene površine, grade zabavni parkovi, tako da će ove godine biti uređen još jedan zabavno sportski park koji će biti na usluzi svim turistima, porodicama sa malom decom. Očigledno, Zlatibor grabi krupnim koracima napred i sigurno će to lidersko mesto, pre svega u sportskom turizmu, još dugo vremena zadržati.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com