Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Počeli Dani borovnice na Kopaoniku

Počeli Dani borovnice na Kopaoniku

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Trodnevna, tradicionalna kopaonička letnja manifestacija „Dani borovnice“, posvećena smoniklim bobičastim plodovima koji se prostiru na 300 hektara na padinama ovog planinskog venca, ove godine se održava po deseti put, od 26. do 28. jula u organizaciji MK Mountain Resorta, Nacionalnog parka „Kopaonik“, Turističke organizacije Raška i Turističke organizacije opštine Brus.

            Programom manifestacije predviđeno takmičenje u berbi borovnica nije održano jer po procenni predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije, zbog vremenskih uslova. plod nije dostigao potrebnu zrelost, te iako se bere krajem jula početkom avgusta, ove godine će to vreme biti prolongirano.

            Uz želje da provedu ugodan boravak na ovoj planini upućene gostima, direktor TOO Brus, gospodin Dragoljub Marković, ustupio je prostor članicama Kulturno umetničko udruženje „Kopaonička frula“, rekavši da najlepši zvuk frule dolazi upravo iz Brusa, što iz godine u godinu porvrđuju nagrade frulaša ovog društva, na najprestižnijem frulaškom takmičenju u zemlji, u Prislonici kod Čačka. Ovog  puta „Kopanička frula“ uz pesme i igre iz kraja, predstavila se i bogatom nošnjom koju su ponele isključivo dvadesetak devojčica i devojaka od 6 do 25 godina, jer kako kaže njihov umetnički direktor Milutin Cvejić, da je i borovnica ženskog roda.
            U petak, 26. jula u prostorijama NP „Kopaonik“, gospođa Berislava Ilić iz Zavoda za zaštitiu prirode Srbije održala je stručno predavanje na temu „Očuvanja i zaštite borovnica“, a u krugu Konaka na brojnim štandovima izložena je bogata ponuda domaćih proizvoda iz podkopaoničkog kraja.
            Neki od ovih proizvoda napravljeni od borovnica, već u subotu, 27. jula, takmičiće se u konkurenciji najboljih u kategoriji alkoholnih pića, sokova, slatka i želea, džemova i pekmeza, a petočlani žiri će izabrati i nagraditi i najlepše uređen štand.
U subotu posetioce očekuje i pešačka tura „Borovnici u pohode“ od 10:00 – 14:00, zatim start trke „Trail race Kopaonik“ sa početkom u 11:00, predavanje na temu očuvanja i zaštite borovnica predavače Ivane Jovanović. Za 16:00 zakazan je start dečje trke „Trail running kids" a za 19:00 koncert „Manitarock“ (Grčka)  i rock grupe „Kreativna zona“ u velikom prijatelju svih kopaoničkih manifestacija - Hotelu „Rtanj“.
            Manifestacija se završava u nedelju, 28. jula, kada će biti održavana spektakularna MTB trka „Tri strane Kopaonika“.
            Članovi Mikološko gljivarskog saveza Srbije, kao i svake godine, prirediće izložbu gljiva sa Kopaonika, koja svojom raznovrsnošću i lepotom primeraka privlači sve više pažnje ne samo gljivara već i onih koji ih poznaju isključivo preko gastronomije. 
I jedna, ništa manje važna napomena, iako se iskazuje na kraju ovog teksta. Kolorit gljivarskoj ekipi prisutnoj iz svih 18 registrovanih gljivarskih društava Srbije, ulepšava 50-ak gljivara i njihovih prijatelja iz grčkog grada Florina, koje je u uzvratnu posetu Mikološko gljivarskom savezu Republike Srbije doveo veliki prijatelji i kako voli da kaže, brat svih Srba, gospodin Stavros Zografos.


Više fotografija sa manifestacije Dani borovnice 2019. možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com