Mon09252023

Poslednja izmena:12:33:25 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Zoran Jelenković poslao najlepšu poruku sa desetih Dana borovnice

Zoran Jelenković poslao najlepšu poruku sa desetih Dana borovnice

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Bogatom ponudom domaćih proizvoda od borovnice i drugih plodova vrednih poljoprivrednih proizvođača iz podkopaoničkog kraja, pešačkom turom „Borovnici u pohode“, takmičarskim programom u kategoriji alkoholnih pića, sokova, slatka i želea, džemova i pekmeza, predavanjima na temu očuvanja i zaštite borovnica, te bogatim kulturno-umetničkim programom KUU „Kopaonička frula“, ispunjena su tri dana jedne od najposećenijih letnjih manifestacija „Dani borovnice“, održanoj u krugu turističkog centra „Konaci“ na Kopaoniku.

            Ove godine, od 26. do 28. jula, veliki broj gostiju posetio je deseto, jubilarno izdanje ove manifestacije, u organizaciji MK Mountain Resorta, Nacionalnog parka „Kopaonik“, Turističke organizacije Raška i Turističke organizacije opštine Brus.
            - Ovih dana sve je bilo podređeno borovnici, samonikloj biljci koja na Kopaoniku raste u izobilju, do tih istih plodova u teglama i flašama, u pitama i raznim drugim prerađevinama, čak i u alkoholnim pićima - rekao je gospodin Zoran Jelenković, koordinator kopaoničkih manifestacija iz TO Raška i jedan od njenih autora, ističući da je festival borovnice autentičan i uistinu posvećen borovnici. Organizovane pešačke ture, Trail Race i MTB trke, predavanja tih dana, govore da je sve u znaku ove fantastične biljke, njene zaštite, što kvalitetetnije prerade i komercijalizacije. Po njegovim rečima „Dani borovnice“ ustanovljeni su kako bi informacije o njenom značaju doprle do što više ljudi, od onih koji je konzumiraju, do onih koji je prerađuju i od toga imaju zaradu.
            Zoran Jelenkovića kaže da je deset godina rada, edukacije u okviru manifestacije, dalo vidljive rezultate, kako po masovnosti onih koji se bave preradom ove biljke, do kvaliteta ponuđenih proizvoda. Značajan doprinos dali su i kupci, koji su zahvaljujući saznanju o njenoj lekovitosti i nutritivnim svojstvima uvrstili borovnicu u redovnu ishranu.
            Mogli bismo nazvati pehom što je ove godine izostalo takmičenje u njenom branju, jer su organizatori usvojili sugestije predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije i procenu njene nedovoljne zrelosti. Naš sagovornik tvrdi da će borovnica „krenuti“ za par dana. Međutim, svoju punu zrelost će dostići tek krajem avgusta i početkom septembra. Po njegovom mišljenju najveći problem je upravo branje zelenih plodova. Dugo su beraljke ili „češljevi“ bile zabranjivani jer se pogrešno mislilo da oštećuju stablo biljke. Međutim, dokazano je da se biljka obnavlja i da je u proleće stablo borovnice netaknuto. Problem je samo u berbi zelenih plodova, a kada se bere češljevima ne mogu da se razvrstati zreli plodovi od zelenih. Zato je najbolja ručno brana borovnica u kasnijem periodu sazrevanja, ali komercijalno branje bez beraljki je neodrživo i na onima koji se bave njenim očuvanjem i zaštitom je da razreše taj problem.
            - Ove godine je bilo više nego ikad proizvoda od borovnica, više nego ikada takmičarskih ekipa, poljoprivrednih proizvođača koji nisu dozvolili da ih borovnice iznenade, već su iskusno, neko u hladnjačama, neko u zamrzivačima, sačuvali prošlogodišnje, i sve je urađeno od prirodno zrelih plodova što se odrazilo i na kvalitet ponuđenih proizvoda. Upravo je to slika kakvu smo želeli da pošaljemo svim ljubiteljima borovnica i prirode uopšte, sa ove naše jubilarne manifestacije čiju ekspanziju tek očekujemo u narednim godinama  zaključio je Zoran Jelenković.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com