Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE U očekivanju Rumfesta: Ruma - Srem, spoj tradicionalnog i modernog

U očekivanju Rumfesta: Ruma - Srem, spoj tradicionalnog i modernog

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Ruma je u petak, 02. i subotu 03. avgusta domaćin tradicionalne manifestacije pod nazivom „Rumfest“. Vremenom je prerasla u fantastičnu priliku da ovaj grad sa neverovatno mnogo slogana domišljatih Sremaca (između ostalog i da „Svi putevi vode kroz Rumu“ i „Divan i kićeni Srem“). Manifestacija je upriličena u vreme održavanja čuvenog Rumskog vašara, a u njenom programu nastoji se da se predstavi sve ono što je bitno i korisno u ovom gradu. Pod novim sloganom - „Ruma - Srem, spoj tradicionalnog i modernog“ - Turistička organizacija opštine Ruma nastojaće ovoga puta da  promoviše turistički prostor podnožja Fruške gore organizacijom promo ture za predstavnike medija i da im tokom dva dana trajanja manifestacije prikažu da je Srem raj na zemlji po Božijoj volji i zaslugom marljivih ljudi.

            U dopisu za medije, koji može da se smatra za pozivnicu svim zainteresovanim turistima, o Sremu stoji:
            Srem je jedno od troje dece majke Vojvodine, prostranstvo je neiscrpne prirodne lepote na raskršću značajnih puteva, željen i osvajan, istorijski i kulturno buran. Blagodeti Srema osetio je i rimski imperator Marko Aurelije Prob koji je na planini Alma Mons - Fruškoj gori, zasadio prvu vinovu lozu donetu iz Rima, te je Srem postojbina mnogih vinskih sorti u Evropi.
            Ruma, varošica sa svim epitetima grada, leži u podnožju Nacionalnog parka Fruška gora, u plodnoj vojvođanskoj ravnici, u srcu Srema. Dobrodošli  u mesto izuzetnih domaćina gde se u tradicionalnoj sremskoj trpezi uživa svim čulima, mesto gde se spajaju zvuci tambure sa oplemenjenim fruškogorskim vinima. Bogata istorijom, kulturom, prirodnim lepotama, Ruma predstavlja idealan spoj tradicionalog i modernog.
            „Vila  A'storia“, („Destilerija Petrović“) - kuća za odmor, smeštena u rumskom naselju „Breg“, vlasništvo je „Destilerije Petrović“ koja se bavi proizvodnjom vrhunskih voćnih rakija pod imenom „A'storia“. Naselje „Breg“ je poznato kao mesto održavanja čuvenog rumskog vašara sa tradicijom dugom već više od 270 godina. Odmor i opuštanje uz degustaciju voćne rakije proizvedene na tradicionalan način - destilacijom na bakarnom kazanu uz obavezno prepicanje su sinonim za ovaj kutak.
            Izletište Borkovac udaljeno svega 2km od centra Rume, oaza je mira i zelenila sa pogledom na Frušku goru. Uređena trim staza, šetalište, borova šuma, mesta za roštilj, otvoren olimpijski bazen kao i jezero Borkovac čine ovaj zeleni kutak idealnim za izletnike, rekreativce, ribolovce, sportiste i mnoge druge. Jezero Borkovac, jedno od mnogobrojnih jezera na obroncima Fruške gore, deo je Jezerske biciklističke rute koja povezuje jezera istočnog Srema i teritorije opština Ruma, Irig i Inđija. Preko biciklističke rute Srem, povezana je sa poznatom međunarodnom biciklističkom rutom EuroVelo 6, te su cikloturisti sve češći posetioci Borkovca, Rume i Srema.
            Hotel „Borkovac“ okružen borovom šumom, kao biser izletišta pruža beg od užurbane svakodnevice. Restoran u sklopu objekta obiluje bogatom sremskom gastronomskom trpezom. Spa centar u sastavu hotela, pored ponude stručnih masaža i medicinskih tretmana poseduje i bazen sa dodatnim sadržajem, đakuzi, parno kupatilo, tepidarijum i finsku saunu. Hotel poseduje i konferencijsku salu sa oko 150 mesta.
            Rumfest - festival finih ukusa, dobre kapljice, a nadasve gostoprimljivih ljudi, zalazi sad već u one prepoznatljive i tradicionalne manifestacije kojima se raduje i koje se redovno posećuju. Bogatom programu „Kulturnog leta“ koji ponudi „za svakog ponešto“, manifestacija „Rumfest“ doda onu šarenu, razigranu notu i pretvori Gradski trg u stecište raznovrsne muzike, ukusa, boja i dobre energije. Dvodnevni dinamični sadržaji na raspolaganju su od jutarnjih časova kada se u takozvanoj Vinskoj ulici mogu pazariti proizvodi vrednih ljudi ovih krajeva - od vina, meda i kolača, pa do rukotvorina. Kako je već opšte poznato, 2. i 3. u mesecu su i dani kada se u Rumi održava Vašar, te je prava prilika i za posetu ovoj viševekovnoj manifestaciji. Predveče atmosfera poprima festivalski karakter i kao i prethodnih godina, posetioce „Rumfesta“ očekuju koncerti domaćih izvođača.
            Rumski vašar je sinonim za Rumu, sa radicijom dužom  od 270 godina. Svakog drugog i trećeg dana u mesecu, ovaj događaj 12 puta u toku godine privlači na desetine hiljada prodavaca, kupaca i posetilaca iz naše zemlje i zemalja u okruženju. Slogan „od igle do lokomotive“ je nešto što najbolje opisuje ovu manifestaciju. Sa „Rumskog vašara“ ne možete da odete praznih ruku.
            Vinoteka „Vina glass“ je mesto za opuštanje u užem centru gradskog jezgra. Nešto potpuno novo i drugačije. U sklopu vinoteke nalaze se prodavnica  i kafe, oba specijalizovana za vino. Probudite vaša čula i opustite se uz kvalitetna fruškogorska vina. Pored vina ovde možete pronaći i kraft piva, svežu mlevenu domaću kafu, kvalitetnu rakiju, likere, vrhunske čajeve kao i domaću čokoladu (ručno pravljenu), a kao posebni izdvajaju se i potpuno prirodni sokovi bez konzervansa.
            Vinarija „Deurić“  je za relativno kratko vreme svoga postojanja postala omiljeno mesto vinoljubaca i mesto gde se gaji kvalitetna vinova loza, koja na prostoru Fruške gore datira iz vremena rimske vladavine. Kao dokaz da su sremska vina sinonim za kvalitet ovog božanskog napitka, leži u činjenici da su vina ovog prostora nedavno dobila oznaku vina sa geografskim poreklom kao i u osnivanju mnogobrojnih vinarija na prostoru Fruške gore. Jedna od takvih, kao idealan spoj tradicionalnog i modernog, je upravo vinarija „Deurić“,  smeštena na osunčanim, južnim obroncima Fruške gore, u ataru sela Mala Remeta, nadomak Banje Vrdnik.  Rezervat lipe, čist vazduh, izvori, jezera i lesno zemljište koje okružuje vinograde, osnov su za proizvodnju kvalitetnih vina vrhunskog kvaliteta.

DOBRODOŠLI
Turistička organizacija opštine Ruma

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com