Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Zoran Jelenković: MGSS gradi most saradnje među gljivarskim savezima regiona

Zoran Jelenković: MGSS gradi most saradnje među gljivarskim savezima regiona

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Stalni učesnici „Dana borovnica“ na Kopaoniku, koje deset godina organizuju MK Mauntain Resort, NP „Kopaonik“, TO Raška i TOO Brus, poslednjeg vikenda jula, su gljivari Srbije. Mikološko-gljivarski savez Srbije, osnovan 2015. godine takođe na Kopaoniku, poslednjeg dana manifestacije „Dani vrganja“ koja se svake godine održava početkom septembra. U konstituisanju je učestvovalo deset društava, da bi danas, četiri godine kasnije MGSS u svom članstvu okupio 18 udruženja sa oko 1300 članova sa plaćenom članarinom. Predsednik Saveza gospodin Zoran Jelenković napominje da je isto toliko članova - gljivara koji ne plaćaju članarinu ali učetvuju u aktivnostima Saveza.

            Svake godine u krugu turističkog centra „Konaci“ gljivari Srbije za sve posetioce manifestacije u čast borovnica, priređuju izložbu, na kojoj pokazuju da osim samonikle borovnice, ova čarobna planina ima da se pohvali još jednim svojim blagom – gljivama.  Zbog vremenskih (ne)uslova, izložba je bila skromnija nego prethodnih godina, a gospodin Jelenković objašnjava:
            - Gljivari su i ovoga puta dali doprinos manifestaciji priredivši izložbu gljiva, ali je zbog vremenskih uslova sakupljeno manje uzoraka. Mi gljivari nikada ne znamo koliko ćemo vrsta sakupiti i to ne zavisi od nas. Naš deo posla je da izađemo na teren i uradimo determinaciju onog što smo našli. Vremenski uslovi su u celoj Srbiji loši, kao posledica prošlogodišnje suše koja je trajala od kraja jula prošle do kraja aprila ove godine i gljive nisu mogle da pripreme svoja plodna tela. Od aprila takođe nije bilo mnogo kiše ali dovoljno da će jesenji rod biti zadovoljovajući. Zbog vremenskih prilika privredno je stopiran i popis gljiva Kopaonika, kao dela projekta popisa gljiva Srbije.
            Gosti „Dana borovnica“ bili su i 47 gljivara iz Grčke, koji su na ovaj način najavili dolazak većeg broja gljivara za predstojeću manifestaciju „Dane vrganja“.
            – Oni su nam mnogo pomogli u razvoju gljivarstva u Srbiji, podelivši sa nama svoja bogatija iskustva i daleko veća znanja iz ove oblasti, ne dozvoljavajući nam da napravimo greške koje su oni pravili. Zahvaljujući njima i gljivarima iz Hrvatske, MGSS je preskočio mnoge krivine, izbegao zamke koje bi nas omele u napredovanju, Zahvaljujući nesebičnoj razmeni znanja mislim da smo se, po kvalitetu rada i aktivnostima koje sprovodimo, „primakli“ Savezu gljivara Grčke i Hrvatskom mikološko-gljivarskom savezu. Potpisivanjem Sparazuma o saradnji između ova tri saveza, po jedinstvenoj oceni, donelo je mnogo toga dobrog svakom od nas. Izvesno je potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Savezom iz Slovenije, a interesovanje pokazuju savezi iz Italije i Češke, jer su bili oduševljeni našim radom, saradnjom, načinom razmene iskustava i dr – kaže gospodin Jelenković.
            Među svojim čalovima MGSS ima 75 sertifikovanih gljivara i šest determinatora. Prethodne manifestacije u čast borovnice korišćene su kao priprema kandidata za polaganje ispita i dobijanja sertifikata za gljivare i determinatore. Ovde godine je to izostalo jer se na redovnoj Godišnjoj skupštini MGSS očekuje usvajanja predloga po kojem bi ispitu za determinatora prethodila praksa, odnosno asistencija i pomoć sertifikovanim determinatorima u postavljanju dve izložbe gljiva. Predsednik kaže da će usvajanjem ovog predloga kadnidati koji se budu prijavili za ispit od septembra do decembra morati proći ovu praksu, kao vid pripreme za kasnije aktivnosti i još jedna potvrda njihovog znanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com