Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE IX RumFest: Revija najboljih gastronomskih specijaliteta i vina iz Srema

IX RumFest: Revija najboljih gastronomskih specijaliteta i vina iz Srema

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Ni Sveti Ilija, koji je na svoj Dan pokazao sve svoje gromovničke i druge moći, nije osujetio dešavanja vezana za najveću opštinsku manifestaciju RumFest, održane ove, kao i prethodnih godina, u organizaciji Turističke organizacije opštine Ruma, prvog vikenda avgusta, na Glavnom gradskom trgu, uz ogroman broj posetilaca.

            Deveti festival dobre, prave sremačke hrane i još boljih sremačkih vina i ove godine okupio je najbolje proizvođače mesa, mesnih prerađevina i vina iz opštine, sa kojima se Sremci diče, uvek spremni da sa njima počaste svoje goste koji stižu sa svih strana u, kako vole da kažu, u samo središte Srema. U prilog tome govori i činjenica da je Ruma smeštena između svinjskog i vinskog Srema, i da u njoj ne manjka nijednog ni drugog.
            Vole Rumljani da podsete da je u susednoj sremskomitrovačkoj opštini, čiji se centar tada zvao Sirmium, u III veku naše ere, stolovao rimski car M.A. Probus, koji se oglušio o zabranu cara Domicijana iz 92. godine, koji je zbog viškova na tržištu zabranio proizvodnju vina u rimskim provincijama van Apeninskog poluostrva, zasadivši 280. godine na brdu Glavica iznad sela Šuljam prvi vinograd. Više od XVII vekova iskustva u gajenju vinove loze i spravljanju vina, uz Bogom dane uslove - Frušku goru, Dunav i dr., daje Sremcima za pravo da se smatraju jednim od njegovih najboljih proizvođača. Dugo je bilo da su Sremci pravili vino za sebe i svoje drage goste, a neki su to vino i prodavali, a kada su videli kako to lepo ide odlučili su da se njima pohvale i u svetu. Zato u Sremu danas ima veliki broj vinara koji su osvajala sa svojim proizvodima značajna svetska priznanja.
            Da je to tako potvrdio je i Prvi prokonzul Reda vinskih vitezova Evrope (RVVE) za Srbiju, gospodin Miroslav Mrnuštek, ispred onih koji na najbolji način promovišu odnos čoveka prema vinu i svemu onome što vino donosi:
            - Svake godine, na velikoj Godišnjoj skupštini našeg reda u carskom Ajzenštatu (Austrija), u kojem se okupljaju predstavnici ovog reda iz 29 evropskih zemalja, očekuju da im donesemo naša srpska, sremska vina, za koje tvrde da su iz godine u godinu sve boljeg kvaliteta. I ranije njihov kvalitet nije dovođen u pitanje, ali je problem bio što nismo znali da ih upakujemo i na pravi način prezentujemo. Sada je to iza nas i sve smo vidljiviji, poznavaoci vina nas sve više propoznaju i traže načina da dođu do vina kvaliteta koji može da da samo Fruška gora i Srem.
            Direktorica Turističke organizacije opštine Ruma, gospođa Mirjana Vujasinović, izrazila je nadu da je devet godina iskustva u organizaciji RumFesta dalo rezultate i da je ova godina generalna proba za jubilarnu sledeću, i ulaska u klub tradicionalnih, sa trajanjem od 10 i više godina.
            Zahvalila se pokroviteljima manifestacije, lokalnoj samoupravi, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Kulturnom centru „Brana Crnčević“ na podršci u izboru i realizaciji muzičkog programa, koncerata rok klasika YU grupe i grupe Van Gogh, koji su umeli da zadrže publiku uprkos najvećem pljusku. Zahvalila se vitezovima vina koji svake godine daju posebnu, svečanu notu ovoj manifstaciji. Podsetila je i na njen humanitarni aspekt, udruženjima i kompanijama koje su organizovale neki vid pomoći, i pozvala sve one koji su u mogućnosti za kupe neke od proizvoda na štandu koji na ovaj način prikuplja sredstva za malog dečaka iz Rume, Stefana, koji boluje od teške bolesti.
            Predsednik Skupštine opštine Ruma, gospodin Stefan Kovačević je u ime pokrovitelja istakao da je ovo sjajna prilika za promociju odličnih vina, meda, mesnih i drugih proizvoda ovog kraja.
            - Gastronomski specijaliteti su obeležje i karakteristika Srema, a ova manifestacija osim slike vrednih Sremaca i bogatog izbora proizvoda „njihovih ruku dela“, ima za cilj da pošalje i onu drugu sliku koja pokazuje kako Rumljani i njihovi gosti znaju da se vesele i zabavljaju - rekao je gospodin Kovačević.
            Izreka kaže da Sremci kada su žedni piju pivo, a kada žele da uživaju piju vino. Prvi prokonzul RVVA je zato podržao sve one koji se lome da li će ili neće biti vinogradari i vinari da prelome i to postanu, i neće se pokajati, podsetivši da sve više ljudi u svetu živi od vina, pa što ne bi i Sremci od svojih odličnih, sremačkih. U skladu sa parolom reda „U slavu Boga! U slavu vina“, sa dopunom: „Čaše gore! Oružje dole!“, manifestacija je nastavila da živi naredna dva dana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com