Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Ruma - Srem spoj tradicionalnog i modernog

Ruma - Srem spoj tradicionalnog i modernog

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Povod za okupljanje petnaestak vlasnika najutacijnijih srpskih blogova, hodoljubaca sa interesovanjima vezanim za turizam, hranu, putovanja, bila je najveća turističko-gastronomska manifestacija opštine Ruma - RumFest, koja se u organizaciji Turističke organizacije opštine Ruma devet godina održana prvog vikenda avgusta na Glavnom gradskom trgu. Bila je to i vanredna prilika da se predstave malo poznati turistički kapaciteti ovog grada i opštine sa odnegovanim sećanjem na njenu kulturno-istorijsku ulogu u sveukupnim društvenim tokovima, ali i mnoštvo turističkih proizvoda vezanih za proizvodnju hrane i pića, kao i brojnih sadržaja koji će u narednom vremenu uticati na bogatiju turističku ponudu i razlog za dolazak na ovaj prostor.

            VD direktorica TOO Ruma, gospođa Mirjana Vujasinović, je sa saradnicima, na dvodnevnoj turi u ulozi domaćina projekta „Ruma - Srem spoj tradicionalnog i modernog“, na originalan način predstavila neke od darova ovog prostora Srema, sa najlepšim pogledom na obronke Fruške gore.
            Po legendi o nastanku Srema kaže se da kada je Bog stvarao svet, Sremac je zakasnio, i kako ništa nije imao da mu da, Bog je odlučio da mu pokloni komad Raja.
            Prva stanica u obilasku ovog rajskog prostora, po programu TOO Ruma u upoznavanju medija sa opštinom bila je Kuća za odmor „Vila A’storia“ i Destilerija „Petrović“, smeštene u rumskom naselju „Breg“ poznatom kao mestu održavanja čuvenog rumskog vašara. „Vila A’storia“ je porodična kuća iz 1936. godine ( 80m²), idealna za boravak četvoročlane porodice, poslovnih ljudi, kako za odmor i opuštanje, tako i za promocije, sastanke i celodnevne proslave sa zaposlenima i saradnicima. Rakije „A’storia“ brend su Destilerije „Petrović“ koja se bavi proizvodnjom voćnih rakija (dunja, vilijemovka, jabuka, kajsija, lozovača, šljiva)  i likera (orah dunja, višnja, kajsija, medovača) vrhunskog kvaliteta na tradicionalan način.
            Rumljani vole da kažu da „svi putevi vode kroz Rumu“, što je velikim brojem magistralnih puteva, blizinom aerodroma, donekle i potvrđeno. Teritorija opštine Ruma je zahvaljujući projektu RRA Srema i TOO Ruma u ulozi partnera, finansiranim od strane Švacarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i učešće Ministarstva trgovine, turizma i telekomunkacija, postala deo međunarodnog biciklističkog pravca EuroVelo 6 kroz Srem, a od prošle godine i „Jezerske biciklističke rute“ dužine 155 km, koja povezuje jezera na teritoriji opština Ruma, Irig i Inđija: Pavlovačko, Borkovačko, Bankovačko (Međeš), Dobrodol i Jarkovci, i tzv. Manastirskom rutom, biciklističke rute Sava i Srem. Deo te rute prolazi i izletištem „Borkovac“, na svega dva kilometra od grada, sa uređenim trim stazama, šetalištem kroz borovu šumu. Na izletištu Rumljani vole da se kupaju, provode vreme uz roštilj. Jezero „Borkovac“ je akumulacija nastala 70-ih godina izgradnjom brane na potoku Borkovac, i osim za odmor, sport i rekreaciju, često ga posećuju i ribolovci zbog bogatstva krupnim primercima soma, smuđa i šarana.
            Na obalama Borkovačkog jezera, okružen Borkovačkom šumom, nalazi se u potpunosti renoviran Hotel u šumi sa tri zvezdice „Borkovac“, koji po sadržajima i nivou usluga zaslužuje višu kategoriju. Restoran sa bogatim izborom nacionalnih i internacionalnih jela, i nekoliko specijaliteta kuće (Borkovački specijalitet; Borkovački gulaš; Borkovačka pica), spa centar, konferencijska sala sa oko 150 mesta, komforne sobe i zavidni higijenski uslovi, zavređuju interesovanje gostiju Rume pri odabiru smeštaja.
            Gromovnik Ilija i kiša koja je i pretila i padala, nije poremetila večernje koncerte, ali je usporila obilazak grada predviđen za subotnje pre podne, pa se grupa o Rumski vašar i njegovo trajanja od 272. godina samo „očešala“ jer se zbog njegovog istorijskog značaja za razvoj grada, i činjenice da se svakog trećeg u mesecu ovde može naći sve „od igle do lokomotive“, treba odvojiti ceo dan.
            Osim najznačajnijh spomen obeležja, Spomenika revolucije iz 70-tih godina prošlog veka u samom centru grada, sa sedam truba koje simbolišu sedam vojvođanskih brigada i poziva na juriš u borbi za oslobođenje, spomenika rumskom prvaku, ministru pošte i telegrafa u Vladi Nikole Pašića, Žarku Miladinoviću, ispred gradske pošte, do tzv. Grčke crkve, Silaska Svetog Duha na apostole, renovirana i osvećena 1905. godine čiji je ikonostas oslikao Uroš Predić, autor jedinstvene freske „Vaskrsenje Gospodnje“ u kripti hrama, biće upamćena i po toplom dočeku protojereja Sretena Lazarevića.
            Kako je prvi dan posete blogera bio rakijski, drugi je imao primese vinskog. Degustacija pet vina iz sremskih vinarija u prijatnom ambijentu „Vina glass“ vinoteke, ukazala je na interesantnan prostor koji na inovativan način prezentuje domaće proizvode, sa akcentom na vinima. Na ovaj način je turistička ponuda grada ne samo obogaćena jednim novim sadržajem, već drugačijim i reprezentativnijim pristupom proizvodima vrhunskog kvaliteta iz Srema. Osim vina iz desetine vinarija, u ponudi su zanatska piva, rakije i likeri, prirodni sokovi, domaća čokolada i kafa.
            Obilaskom jedne od najprestižnijih vinarija u Sremu, Vojvodini i Srbiji, Vinarije „Deurić“ u Maloj Remeti, 10  km udaljenoj od Rume, na južnim padinama Fruške gore, na kojima je M.A. Prob u III veku zasadio prve vinograde uprkos zabrani cara Domicijana, a poslednja srpska despotska porodica Brankovića podigla najviše manastira, sigurno jednoj od najomiljenih destinacija u Sremu kada je vinski turizam u pitanju, završen je program obilaska opštine Ruma i njene okoline. Ali samo za ovaj put. Bilo je prijatno saznanje da ima još mnogo toga vrednog što treba videti, obići, ali valja nešto ostaviti i za sledeći put.    Degustaciju Belog i Crnog talasa, uz odgovarajući meni, te Probusa uz čuvenu lenju pitu sa jabukama, uz prijatnu atmosferu velelepne vinarije otvorene 2009. godine, čiji put stvaranja vina od Vidikovca i pogleda na nepregledni jabučnjak, i u nešto svetlijim zelenim nijansama parcele vinograda, preko prostorije za primarnu preradu grožđa do prostorije za flaširanje, zatvaranje i etiketiranje, sa mnogo poučnih i lepih detalja, sprovela je somelijer Marija Bojović. Svi termini su bili probijeni. Nikom se nije odlazilo kući. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com