Thu08132020

Poslednja izmena:10:31:27 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA IDEMO U STARU PAZOVU NA NAJLEPŠE KOLAČE NAREDNOG VIKENDA

IDEMO U STARU PAZOVU NA NAJLEPŠE KOLAČE NAREDNOG VIKENDA

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

            Turističko gastronomska manifestacija „Gastro Srem“ koja se ove godine održava   pod sloganom “Srem na moderan način” i  čije je ovogodišnje zaštitno lice  glumac Aleksandar Dunić, održaće se u petak i subotu 30. i 31. avgusta  na Trgu Zorana Đinđića u Staroj Pazovi sa početkom u 17h. Na ovoj manifestaciji  proizvode će izložiti  domaći proizvođači i gosti iz Srbije i regiona  koji se svojim proizvodima izdvajaju po kvalitetu. Biće izloženi mesni i mlečni proizvodi, vina, likeri, sokovi , rakije, med, džemovi, kolači...

            Posetioci će moći da degustiraju tradicionalne specijalitete Srema, na koje je uticaj ostavila multikulturalna sredina u kojoj su nastajali  i da uživaju u bogatom kulturno -umetničkom programu.
            Prvog dana manifestacije održaće se sremačno veče poezije.
            Posebnu atrakciju drugog dana manifestacije čini će nastup ženskog  tamburaškog  orkestra “La Banda” .
            Manifestacija „Gastro Srem“ imaće i gastronomsko takmičarski program. Tradicionalno takmičenje u spremanju ajvara „Izađi mi na teglu“ biće održano u petak. Najbolja od 15 ekipa takmičiće se na nacionalnom takmičenju „Izađi mi na teglu“. Među izlagačima će se birati najlepše uređen štand, najukusniji slatki i najukusniji slani kolač.
            U subotu 31. avgusta održaće se “Open kitchen show” u okviru koga  će poznati blogeri spremati sremačke specijalitete. Sakupljen prilog od degustacije spremljenih jela biće dat u dobrotvorne svrhe.
            - Za decu smo pripremili posebnu radionicu “Slama land” na kojoj će umetnici učiti decu kako da prave razne predmete od slame.  U okviru radionice biće napravljen  konj od slame u prirodnoj veličini - izjavila je direktorka Turističke organizacije opštine Stara Pazova, Dragana Zorić Stanojković.
            U okviru namifestacije “Gastro Srem 2019” biće priređena izložba “Kuvara iz čitavog sveta” na kome će biti izložen i najstariji srpski kuvar. Najmanji štampani kuvar na svetu „Bečka kuvarica“, dimenzije 2cm x2cm, biće izložen u okviru izložbe „Najstariji kuvari Evrope“ koja će biti upriličena u biblioteci  „Dositej Obradović“ u Staroj Pazovi u okviru manifestacije „Gastro Srem 2019.“ Najmanji kuvar na svetu je nastao oko 1900. godine u Beču, ima 136 strana i 100 recepata koji se mogu pročitati isključivo uz pomoć lupe. Osim ovog, koji u Srem stiže iz Zagreba, gde se nalazi u privatnom vlasništvu stare ugostiteljske porodice Puntijar, u svetu postoje još tri štampana kuvara ovako malih dimenzija, dva se nalaze u Beču i jedan u Pragu. U okviru izložbe „Najstariji kuvari Evrope“ biće izložen i prvi srpski kuvar koji datira iz 1855. godine.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar