Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Velikogospojinski Poljo-fest u službi mladih poljoprivrednika

Velikogospojinski Poljo-fest u službi mladih poljoprivrednika

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

            Svečanost povodom otvaranja Poljo-festa, i ove godine održanog pod okriljem Velikogospojinskih dana u Novom Bečeju, upriličena je u petak 23. avgusta u uređenom prostoru kraj Tise, uz prisustvo brojnih zvanica.

            U nameri da poljoprivredu učini što vidljivijom privrednom granom Organizacioni odbor godimama unazad uspeva da dinamičnim konceptom i različitim sadržajima privuče što veći broj izlagača i posetilaca. Od starta je imao cilj da preraste u jednu od najvećih poljoprivrednih manifestacija i zemlji, i danas opravdava status pravog mini poljoprivrednog sajma opreme, mehanizacije, semenskih vrsta, zaštite vezane za poljoprivredu.
            Predsednik opštine Novi Bečej, gospodin Saša Maksimović, je tom prilikom govorio o nastojanjima lokalne samouprave da i na ovaj način, kroz najreprezentativniji i najveći događaj te vrste u Banatu, svojim sugrađanima, ali i žiteljima susednih opština, predstavi što više novina u poljoprivredi i da poljoprivredne proizvođače sa lokala direktno poveže sa predstavnicima određenih kompanija, a pre svega sa predstavnicima resornih ministarstava i sekretarijata i upozna ih sa aktuelnim merama.
            Posebnu zahvalnosti gospodin Maksimović je uputio Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, na čelu sa dr Vukom Radojevićem, i ne maloj podršci u organizaciji ove manifestacije, nabavci multifunkcionalne mašine za uređenje atarskih puteva, otresišta, sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje i dr.
            Šef Stručnog tima Poljo-festa, gospodin Milan Stojšin, naglasio je porodični karakter manifestacije, kao još jednim razlogom koji iz godne u godinu privlači sve više učesnika, bilo da je reč o izlagačima ili posetiocima.
            On je istakao da su u cilju popularizacije poljoprivrede ove godine pripremljeni raznovrsni programski sadržaji, a paneli orijentisani ka mladim poljoprivrednim proizvođačima. Tako je prvog dana održan panel na temu Mladi u poljoprivredi, a u okviru drugog dana, u subotu 24. avgusta, osim tradicionalnog Dana stočara, pripremljen je zabavni deo sa rekreativnim jahanjem, nadvlačenjem konopca, u veštini upravljanja traktorom i jahanja mehaničkog bika.
            Pomoćnik pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, gospodin Vladislav Krsmanović je otvarajući Poljo-fest, istakao značaj promocije najvažnije privredne grane u Republici, i čestitao domaćinima, lokalnoj zajednici i meštanima, novobečejskim poljoprivrednicima, na posvećenosti, istrajnosti i zalaganju.
            Tom prilikom, osvrnuo se i na pomoć Pokrajinskog sekretarijata poljoprivrednim proizvođačima, seoskim sredinama i podšci očuvanja tradicije i običaja za potonje generacije. U skladu sa tim Pokrajinski sekretarijat je osim Poljo-festa podržao još 518 drugih manifestacija, a u protekle tri godine investirao 20 milijadri dinara u razvoj vojvođanskog agrara, potpisao 6.882 ugovora, od kojih čak 5.890 sa poljoprivrednim gazdinstvima. Ulagano je u atarske puteve i otresišta, otklanjanje deponija, u infrastrukturne radove, izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju vodovodne i kalaizacione mreže, poljoprivrednu opremu, a posebno u mlade poljoprivrednike. Zahvaljujući StartUp programima registrovano je 456 novih poljoprivrednih gazdinstava zasnovanih od strane mladih ljudi, namernih da ostanu i privređuju na selu.
            Mladošću i pesmom ovaj događaj oplemenili su i članovi Kulturno-turističkog centra „Banatska odiseja“ iz Novog Miloševa, dečja pevačka grupa i osnivač i rukovodilac, gospodin Ivan Stojanov.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com