Thu07092020

Poslednja izmena:10:37:18 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Vladislav Krsmanović: Puna podrška Velikogospojinskom Poljo-festu

Vladislav Krsmanović: Puna podrška Velikogospojinskom Poljo-festu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Najznačajnija podmanifestacija jednog od najvećih turističko-privredno-gastronomskih događaja u Srbiji - Velikogospojinskih dana u Novom Bečeju je Poljo-fest, koji je sedam godina od ustanovljenja prerastao u mini poljoprivredni sajam od nemerljivog značaja za lokalnu zajednicu, Banat i Vojvodinu. Čast i zadovoljstvo da ove godine otvori Velikogospojski Poljo-fest pripala je pomoćniku pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, gospodinu Vladislavu Krsmanoviću.

            Pozdravljajući domaćine i sve prisutne izrazio je posebnu zahvalnost posvećenosti, istrajnosti i zalaganju predstavnika loklane samouprave opštine Novi Bečej i njenih meštana u negovanju ovakve jedne manifestacije. Istakao je da je i ove godine poljoprivredna manifestacija Poljo-fest uspela da okupi brojne poljoprivredne proizvođače iz svih krajeva Vojvodine i pozdravio praksu njegovog sadražajnog inoviranja koja je doprinela da novobečejski Poljo-fest poprima obeležja poljoprivredne sajamske manifestacije ovog dela Banata. Uputio je čestitke Organizacionom timu u promociji najvažnije privredne grane Republike Srbije - poljoprivrede.
            Tom prilikom, gospodin Krsmanović je podsetio da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo putem Konkursnih linija, finansijski podržao 519 tradicionalnih manifestacija na teritoriji AP Vojvodine, koje imaju za cilj razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, seoskih sredina, očuvanje etno nasleđa i običaja sa ovog terena, „vrednosti do kojih moramo držati i sačuvati ih budućim generacijama“. Među njima je i Poljo-fest, za koji je u poslednje tri godine izdvojeno 1.430.000,00 dinara.
            - Agrarna politika Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu usmerena je ka intenzivnim granama poljoprivredne proizvodnje i malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima, koja želimo da ekonomski ojačamo i učinimo održivim. Taj prioritet zacrtali smo od formiranja Pokrajinske vlade juna 2016. godine. Pokrajinska vlada je preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu u protekle tri godine u razvoj vojvođanskog agrara investirala preko 20 milijardi dinara, potpisali smo 6.882 ugovora, od kojih sa RPG-a čak 5.890 - obavestio je gospodin Krsmanović i istakao merljivost i vidljivost ovih rezltata.
            U protekle tri godine u sisteme za navodnjavanje je investirano preko 2.680 milijardi dinara čime se preko 16.366 ha našlo pod sistemom za navodnjavanje. Podignuto je preko 600.801 m² plastenika. U protivgradne mreže je investirano 1.332.281,585 dinara, čime je omogućeno da se ova zaštita postavi na 917 ha. Investirano je 104.208.454,72 dinara u opremu 42 vinarije. Sekretarijat je sufinansirao investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u iznosu od preko 636.180.410,00 dinara, kao i u stočarske farme i prerađivačke kapacitete.
            - Mera koju posebno ističemo, je podrška mladim poljoprivrednicima, tzv. StartUp programima, koje smo po prvi put raspisali 2017. godine, istovremeno sa Ministarstvom poljoprivrede, kako bi podsticajnom politikom motivisali mlade ljude od 18  do 40 godina da se bave agraribiznisom, da ostanu u selima i na porodičnim gazdinstvima. Za samo tri godine, zahvaljujući prepoznavanju mladih poljoprivrednika i značaja generacijske obnove gazdinstava u Vojvodini, kao i unapređenja i osavremenjanja vojvođanske poljoprivrede, po Konkursnoj liniji za mlade imamo 456 novih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava čiji su nosioci upravo mladi poljoprivrednici. Ova kategorija aplikanata posebno je finansijski podržana i kroz ostale agrarne mere u okviru kojih mladi poljoprivrednici ostvaruju povraćaj na investiciju do 70%, a za neke mere i do 80%. Ta mlade poljoprivrednike, žene nosioce RPG-a, kao i poljoprivrednike koji rade u otežanim uslovima rada u poljoprivredi, veći su i maksimalni izosi bespovratnih finansijskih sredstava po prijavi – rekao je potpredsednik.
            Dodao je da su poljoprivrednom politikom Sekretarijata obuhvaćene i lokalne samouprave u Vojvodini sa kojima se kroz model udruživanja finansijskih sredstava stvaraju uslovi za efikasnije obavljanje poljoprivredne proizvodnje, obezbeđuju odgovarajući uslovi za život stanovništva u seoskim sredinama. U poslednje dve godine u atarske puteve i otresišta investirano je 811.859.753,03 dinara, uređeno 152,37 km atarskih puteva i 9,4 km otresišta. Sa državnog poljoprivrednog zemljišta je uklonjeno 35.491 m3 deponije. U izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju vodovodne mreže investirano je blizu 1.100.000.000,00 dinara a za objekte fekalne kanalizacije 630.567.076,90 dinara. Uređeno je 76 vodnih objekata i 47 objekata fekalne kanalizacije. U uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja investirano je 2.270.883.969,59 dinara, čime je uređeno 4.223,35 km kanalske mreže. Komasacija je započeta na 66.336 ha,  a nastavljena na 58.813 ha. Uložena su sredstva i u opremanje poljočuvarskih službi u iznosu od 22.889.352,00 dinara i ukupno opremljeno 16 poljočuvarskih službi.
            - Za razvijeniju, napredniju i konkuretniju vojvođansku poljoprivredu, što svi želimo da bude, nisu dovoljna samo finansijska sredstva koja ulažemo. Jednako dragocene su i važne sugestije, mišljenja i predlozi poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka i poznavalaca prilika u poljoprivredi - rekao je na kraju obraćanja gospodin Vladislav Krsmanović, zahvalivši se domaćinima na pozivu za učešće na ovogodišnjoj manifestaciji uz želju da narednih godina organizaciono postignu još zapaženije rezultate.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar