Wed07082020

Poslednja izmena:10:37:18 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Bački Monoštor - turistička poslastica za turističke sladokusce

Bački Monoštor - turistička poslastica za turističke sladokusce

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Jedno od udruženja, učesnika projekta Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju Novi Sad - „Jaka žena snažno selo“ je i Udruženje građana „Podunav“ iz Bačkog Monoštora. Udruženje je osnovano 2007. godine u cilju razvoja eko-ruralnog turizma, kao mehanizma unapređenja lokalne zajednice. Startovalo je sa dvadesetak članova, a danas okuplja predstavnike oba pola, različite dobi, profila i volontere, ukratko sve one koji se bave poslovima održivog razvoja i povezani su sa eko-ruralnim turizmom. Oko 70% članova Udruženja čine žene od 16 do 65 godina.

            Svoje aktivnosti Udruženje bazira na edukativnom radu sa decom, organizaciji manifestacija, zaštiti životne sredine, podizanju svesti o značaju zdrave životne sredine, te očuvanju prirodnih bogatsava kojima je Bački Monoštor okružen i pružanja pomoći žiteljima da u okvirima lokalne zajednice pronađu isplative načine privređivanja i ostanu da žive u selu. UG „Podunav“ je organizator ili suorganizator manifestacija Regeneracija Dunava, Etno festivala hrane, tradicije i zanatskih proizvoda „Bodrog festa“, Sajma torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda, SFRJ Rakijade (Sto fela rakije Jugoslavije) i nekoliko manjih. Udruženje redovno reprezentuje selo na sajmova turizma u Novom Sadu, Beogradu, Budimpešti, Londonu, Sloveniji.
            - Učestvujemo u svim manifestacijama koje smatramo značajnim za vidljivost našeg mesta jer imamo štošta da pokažemo i ubeđeni smo da se u njemu, uz dobru organizaciju može dobro živeti. Volimo da kažemo da je Bački Monoštor jedan mali raj na Zemlji i želimo sa drugima da podelimo njegovu lepotu i našu ljubav prema njemu. Ovde svako može da nađe mali kutak za sebe i da mu bude dobro. Udruženje je usmereno na rad sa mladima, sa decom, ženama, učestvujemo u humanitarnim projektima, i upravo smo na kraju projekta rada sa mingrantima, štićenicima prihvatnog centra „Šikara“  u Somboru. Udruženje „Podunav“ je u vreme Bodrog festa sa štićenicima organizovalo i gastro radionicu, a u sklopu saradnje sa Fondacijom Ana i Vlade Divac koja je od početka migrantske krize uključena u aktivnosti radi obezbeđivanja boljih uslova života migrantima dok se nalaze u našoj zemlji. Na taj način u Monoštoru je uređen prostor Eko rekreativnog centra i park čiji će korisnici biti svi njegovi građani. Okupljamo ljude koji se bave različitim delatnostima, od starih zanata, čamdžije i kovača do onih koji se bave pčelarstvom i raznih prerađevina od voća i povrća. Članstvom u Udruženju svi oni su dobili mogućnost plasiranja svojih proizvoda sa kućnog praga, pokrenute su neke afirmativne aktivnosti, kao što su pčelarske učionice porodice Periškić, sa decom školskog uzrasta. Kroz promociju Udruženja i razne aktivnosti njihovi proizvodi nalaze kupca - objašnjava predsednica Udruženja i sekretar Mesne zajednice Bački Monoštor, gospođa Zdenka Mitić.
            Udruženje umrežava sve svoje članove sa ciljem održivog razvoja. UG „Podunav“ deluje kao specifična mini lokalna turistička organizacija čiji je zadatak da promoviše Bački Monoštor. Formirano je i do danas sprovedeno 10 različitih turističkih programa i eko turističkih tura, od jednodnevnih izleta do onih u trajanju od 7 i 10 dana, kojima su osim Bačkog Monoštora i Gornjeg Podunavlja, obuhvaćene posete Somboru, Bezdanu, Kolutu, Apatinu, Hrvatskoj. U kompletnu ponudu, bilo da se radi o izletima ili višednevnom boravku, uključene su posete članovima Udruženja.
            Bački Monoštor je 2011. godine kroz projekat „Bogatstvo različitosti“ dobio priznanje od strane Pokrajinske vlade i Turističkog podunavskog klastera „Istar 21", kao jedno od 10 najspremnijih vojvođanskih sela za turističku promociju.
            Dve godinen kasnije projekat Udruženja pod nazivom: „Bački Monoštor - Kapija Gornjeg Podunavlja", kao predstavnik Republike Srbije, od Saveta Evrope - Evropske komisije za predeo (European Landscape Award Comitee) dobio je posebno priznanje „za doprinos evropskim idejama i širenje demokratske misli“.
            Učešće na projektu „Jaka žena - snažno selo“ ima za cilj da izabranim udruženjima omogući još efikasniju realizaciju aktivnosti kojima se bave. Prema rečima naše sagovornice Udruženju je potrebna dodatna promocija, povezivanje sa turističkim agencijama, organizacijama koje formiraju turističku ponudu na profesionalnom nivou, jer se time sada bavi par članova kojima turizam nije profesija.
            Svake godine Bački Monoštor je domaćin novinarima i fotografima, ali bi po mišljenju predsednice takođe bilo potrebno upoznati turoperatore i predstavnike turističkih agencija sa turističkim mogućnostima ovog kraja, njegovim lepotama, da ih osete i dožive.
            UG „Podunav“ bi za proces osnaživanja žena ruralnog područja, dobro došla mini sušara, koja bi zadovoljila njihove potrebe. U skladu sa tim, u procesu formiranja je novo udruženje koje će okupljati žene, učesnice u projektu Grada Sombora - Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima, sufinansiranom sredstvima Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014-2020., kojim je obezbeđeno 30.000 sadnica lavande sa ciljem podsticaja osnaživanja žena koje su spremne da uzgajanjem lavande na malim površinam, mahom u okviru svojih okućnica, razvijaju poljoprivrednu delatnost. Za sada je prijavljeno 30-tak žena iz Monoštora, Bezdana i Miletića, koje će već u oktobru početi sa ovom aktivnosti. Udruženje bi trebalo da pomogne u plasmanu ulja od lavande i saradnji sa drugim institucijama. U tu svrhu biće nabavljene dve mini destilerije, ali nabavka mini sušare nije rešena.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar