Wed09272023

Poslednja izmena:09:25:37 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Potpredsednik Milićević sa slovenačkim ministrima Pivec i Počivalšekom o tešnjem povezivanju privrede

Potpredsednik Milićević sa slovenačkim ministrima Pivec i Počivalšekom o tešnjem povezivanju privrede

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, na čelu delegacije AP Vojvodine, posetio je Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam „Agra“ u Gornjoj Radgoni (27. do 29. avgust), i tom prilikom u odvojenim sastancima razgovarao sa slovenačkom ministarkom poljoprivrede, šumarstva i hrane Aleksandrom Pivec i ministrom za privredni razvoj i tehnologiju Zdravkom Počivalšekom.

            Na sastancima je razgovarano o daljem unapređenju saradnje koja će doprineti tešnjem povezivanju naših privrednika.
            Kako je istaknuto, spoljno-trgovinska razmena između Srbije i Slovenije u protekle dve godine beleži rast od 33 odsto. Prošle godine je tako iznosila 1,3 milijarde evra, od čega je vojvođanska privreda učestvovala sa četvrtinom, odnosno sa oko 340 miliona evra. Rast razmene između slovenačke i srpske privrede zabeležen je i u prvoj polovini 2019. godine, a ocenjeno je da susreti slovenačkih i srpskih zvaničnika, i povezivanje privrednika doprinose tešnjem povezivanju u obalsti privrede i ekonomije.
            U razgovorima je navedeno da je u obostranom interesu da se pojednostave administrativne barijere u cilju novog rasta spoljno-trgovinske razmene i novih investicija slovenačkih privredniak u Srbiji i obratno.
            Zaključeno je i da je zajednički nastup i ponuda proizvoda iz ovog regiona na trećim tržištima u obostranom interesu kada je reč o razvoju trurizma. Fokus u daljoj saradnji biće na agraru i prehrambenom proizvodima, jer je saradnja u tom sektoru nedovoljna u odnosu na potencijal. Saradnja je prepoznata i u sferi digitalizacije u agraru, gde je naša zemlja napredovala, a slovenački partneri pokazali interesovanje za projekte novosadskog Biosens instituta.
            Naredni susret sa slovenačkim zvaničnicima i privrednicima pre svega iz sektora agrara i prehrambene industrije zakazan je za 1. i 2. oktobar u Novom Sadu, na poslovnom forumu koji se organizuje pod okriljem Skupštine evropskih regija.
            U okviru slovenačkog Poljoprivrednog sajma organizovan je i susret vojvođanskih i slovenačkih zadrugara, koji su na okruglom stolu razmenili iskustva u podršci poljoprivredi i zadrugarstvu. Ocenjeno je da u ukupno dobroj saradnji Srbije i Vojvodine sa Slovenijom, povezivanje i jačanje saradnje između zadruga jeste dobra osnova za širu saradnju u oblasti agrara.
            U delegaciji AP Vojvodine slovenačku „Agru“ posetili su i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov.

Izvor: Pokrajinska vlada

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com