Fri12042020

Poslednja izmena:01:00:34 PM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA Velikogospojinski dani i sećanje na hrabrog poručnika Aleksandra Berića

Velikogospojinski dani i sećanje na hrabrog poručnika Aleksandra Berića

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U vreme Velikogospojinskih dana upriličena je treći put po redu ceremonija polaganja venaca na spomen - bistu najvećeg heroja Novog Bečeja, poručnika Aleksandra Berića. Odavanju počasti i podsećanju na komandanta rečnog bojnog broda - monitora „Drava" koji je poginuo 12. aprila 1941. godine herojskom smrću u okršaju sa nemačkom Luftvafe na Dunavu kod Čelareva, prisustvovali su predstavnici Rečne flotile Vojske Srbije, lokalne samouprave Novi Bečej, MZ, lokalnih institucija, udruženja, građani.

            Posle polaganja venaca predsednik opštine Novi Bečej gospodin Saša Maksimović se obratio prisutnima i pozdravio ovaj čin dobre prakse kao načina da se zajednica oduži svojim znamenitim građanima. Podsetio je da je lokalna samouprava u maju 2017. godine ispred Doma kulture postavila bistu velikom srpskom kompozitoru Josifu Marinkoviću, a u avgustu iste godine i spomen-bistu Aleksandru Beriću, potvrda da su Novobečejci počeli da vode računa o svojim besmrtnim junacima, jer „treba opraštati, ali ne i zaboraviti svoju istoriju, svoje heroje, na koje treba da budemo ponosni“.
            -  Zadatak lokalne samouprave, Rečne flotile Vojske Srbije, je da ne dozvolimo da naša deca ne znaju ko je Aleksandar Berić, ali i kako se treba ophoditi prema državi i svom narodu - istakao je gospodin Maksimović i iz monografije Rečne flotile „Besmrtni monitor“ izdvojio sledeće reči: „Na njegovom jarbolu vijorila se izrešetana zastava, a ispod nje, na komandnom mestu, u stavu mirno stajao je ranjeni komandant broda, pozdravljajući simbol odanosti posadi, zemlji i narodu kojem pripada. Dva simbola, zastava i komandant broda, tonuli su zajedno stojeći na svom mestu, zastava na jarbolu, a komandant na komandnom mestu.“
            Ispred Rečne flotile Vojske Srbije poručnik Dragan Spasojević poželeo je domaćinima mnogo uspeha u organizaciji ove manifestacije i na svim poljima života i rada, izražavajući veliko zadovoljstvo pozivu na Velikogospojinske dane. Zahvalio se na prilici da Rečna flotila pokaže i prikaže javnosti svoja plovila i plovne objekte, ali i spregu naroda i vojske.
            - Hvala vam što se treći put na ovom mestu okupljamo i sećamo se poručnika Aleksandra Berića - rekao je poručnik Spasojević i ponovio reči saboraca Aleksandra Berića koje su oni u poslednjim trenucima kada je njihov brod tonuo rekli o svom komandantu, koji se među jednakima pokazao najboljim: „Gledamo prema „Dravi“, a na njoj stoji komandant Berić, a naša se zastava vijori. Odlučio je da skonča sa svojim prkosnim brodom i poslednje šta smo videli bilo je kako pozdravlja ratnu zastavu. Bio je to veliki, plemeniti, hrabar i strog, ali pošten čovek, komandant i ratnik“.
            Poručnik Spasojević je tom prilikom pozvao sve zainteresovane da  u okviru otvorenog dana posete komandni brod „Kozara“, kao i rečni višenamenski brod i da se upoznaju sa sredstvima kojima raspolažu pripadnici Rečne flotile i Prve brigade, što su oni narednog dana u velikom broju i učinili.
            Potom je u mesnom Domu kulture prikazan dokumentarni film „Vek srpske Rečne flotile“ nastao kao podsećanje na jubilej 100 godina od nastanka i razvoja Rečne flotile od 1915. do 2015.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com