Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Velikogospojinska revija paradnih zaprega prodefilovala Novim Bečejom

Velikogospojinska revija paradnih zaprega prodefilovala Novim Bečejom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

         Kruna manifestacije „Velikogospojinski dani“ nesumljivo pripada konjarima. Revija paradnih zaprega, uz defile i takmičenje u nekoliko kategorija, po 26. put okupila je ono najreprezentativnije što konjički sport Srbije, kada su u pitanju zaprege, trenutno ima.

            Prema rečima predsednika Konjičkog kluba „Vranjevo“, gospodina Miodraga Miće Dujina, Revija paradnih zaprega je onaj nukleus od kojeg su 1994. godine, zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi prema konjima šestorice prijatelja, započeli Velikogospojinski dani, podsećajući na dan kad je car Franja Josif I, posle vožnje vranjevačkim sokakom u petopregu Taksiša Turaia na putu za Temišvar 1872. godine, ukazom je dozvolio takvu paradnu vožnju kroz naselje i onima koji nisu „plave krvi“.
            Takva konjička tradicija u Novom Bečeju je u vreme Velikogospojinskih dana znala da okupi od 60 do 80 fijakera. Ove godine odziv je, uprkos potvrdama učešća 60-tak dvoprega, bio nešto slabiji. U oficijelnom delu nastupilo je „svega“ 33 dvoprega, 7 dečjih zaprega, po pet četvoroprega i petoprega. Uzrok nedolasku gospodin Dujin objašnjava žetvenim radovima koji su u jeku, i sve zahtevnijim finansijskim razlozima.
            - Konjarstvo je skup sport. Konje treba preneti 100 i 200 km do Novog Bečeja i potrošiti 200 - 300 evra da bi učestvovali i prikazali se stručnom žiriju i publici. Oni koji se time bave od toga nemaju nikakvu dobit, osim ljubavi. To su ljudi paori, koji su nasledili ljubav prema ovim životinjama od oca, dede, pramdede, i oni to neguju. Od kada su zamenjeni mašinama, traktorima, konji su mašina za hranu, i samo paradiraju. Ali, ima razloga i za zadovoljstvo. Najvažnija je činjenica da je Revija, kao kolevka „Gospojine“ nastavila sa tradicijom. Satisfakcija je i to što su se u konkurenciji našli konji ekstra klase, pa je publika mogla da uživa u nečem zaista lepom. Primetno je da su fijakeri sve lepši. Takmičari iz Sučina, Jabuke, okoline Sombora i mnogi drugi bili su na visini zadatka i ispunili utvrđene zahteve ovog sporta, uključujući i dress code. Sve je veći broj reprezentativnih učesnika, sve više onih koji se pridržavaju pravila, o čemu smo samo pre desetak godina mogli da sanjamo - rekao je gospodin Mića Dujin.
            I na kraju da pomenemo i pobednike: od 33 učesnika u takmičenju dvoprega pobedio je Milenko Radaković (Ergela „Bulić“ Surčin), drugo mesto osvojio je Branko Popović (Glas komerc, Sremska Mitrovica), treće Mića Vlajić (KK „Pančevo“), Željko Andrašić (Doroslovo, Sombor) a peto Veraš Đura (Kikinda). Posebno priznanje dodeljeno je Ivici Šijačkom iz KK „Vranjevo“.
            U takmičarskoj konkurenciji dečjih zaprega najuspešnija je bila šesnaestogodišnja Tatjana Ćosović iz Kupusine, a najmlađi učesnik devetogodišnji Stefan Dimitrijević.
            U čevoropregu je redosled bio sledeći: Boris Mijalkovski (Ergela „Veličković", Jabuka), Milenko Radaković (Ergela „Bulić“ Surčin) i Laslo Nađ (iz Bačkog Gradišta) dok je raspored mesta u petopregu malo izmenjen, pa je prvo mesto zauzeo petopreg Milenka Radakovića (Ergela „Bulić“ Surčin), drugo mesto zaprega Borisa Mijalkovskog (Ergela „Veličković", Jabuka), a treće Mladena Popova (iz Ostojićeva, Čoka).
            Reviji paradnih konja prisustvovao je i predsednik Upravnog odbora Udruženja odgajivača lipicanera Srbije (UOLRKS) gospodin Vjekoslav Papadopulo.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.2863401300340011&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com