Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO AGRA 2019 - praznik poljoprivrede u Gornjoj Radgoni

AGRA 2019 - praznik poljoprivrede u Gornjoj Radgoni

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA 2019 u Gornjoj Radgoni je najveći slovenački i jedan je od najznačajnijih poljoprivredno - prehrambenih sajmova u Jugoistočnoj Evropi. Tome može da zahvali izuzetnoj poziciji, u trouglu između Mađarske, Hrvatske od čijih granica je Gornja Radgona udaljena 40 km i na samo 500 m je od granice sa Austrijom, ali pre svega sposobnosti, energiji i znanju njegovih organizatora, koji 57 godina uz iznalaženje svežih, originalnih ideja baštine iskustva drugih i implementiraju ih u sopstvenu manifestaciju.

            Prema rečima komercijalnog direktora Pomurskog sajma, gospođe Mateje Jaklič, AGRA je jedini sajam na ovom prostoru sa izložbom živih životinja i brojnih primeraka biljnih vrsta iz cele Evrope.
            Lična karta 57. Međunarodnog poljoprivrednog sajma AGRA, održanom od 24. do 29. avgusta, izgledala je ovako: 1.850 izlagača iz 32. države, 24.500 m2 izložbenog prostora u zatvorenom i 29.000 m2 izložbenih površina na otvorenom; izložba životinja postavljena je na površini od 3.000m2, a ogledni zasadi i manjež na 15.300m2, što je ukupno 70.800 m2 izložbene površine.
            Gospođa Jaklič se setila vremena kada je za nju, kao početnika na Sajmu 1990-te, Novosadski sajam bio uzor, nivo koji je trebalo dostići. Onda su došle političke i sa njima ekonomske promene i AGRAje  postavila nove standarde.
            - Trudili smo se da napravimo kombinaciju između poslovnog dela i dela za publiku koja na sajam dolazi da bi videla nešto novo, ali i da bi se zabavila. Posebno dekorativni su naši „vrtovi“ koje smo pre dosta godina videli na jednom sajmu u Slovačkoj, i mada su njihovi bili neuporedivo veći, potrudili smo se da ideju preslikamo na naše uslove. Ovu regiju zovemo „zelenom oazom“, sa bujnim vrtovima i šumsko - parkovnim zasadima koji služe za odmor, gde mogu da se vide 300 različitih vrsta biljnih kultura i 25 sorti vinove loze. Ove godine AGRA je pažnju posvetila ekološkoj poljoprivredi i ponudi odlične hrane iz okruženja, posebno akcentovana na Danu gastronomije na kojem se Slovenija predstavila kao Evropska gastronomska regija 2021. Potrudili smo se da zadovoljimo interesovanje i stručne publike, ali i tzv. over-rounder-e - rekla je direktorica.
            Fokus ovogodišnjeg Sajma bio je na novim generacijama - Nove generacije za sve generacije, na digitalizaciji u poljoprivredi i preradi, i na tu temu organizovani su tematski stučni skupovi, paneli, predavanja, radionice, a na štandovima su bili izloženi i praktični radovi robota i dronova.
            I ove godine Sajam je bio domaćin Smotri vinskih viteških družina, najvernijih prijatelja vina. Po prvi put je na Sajmu, osim ocenjivanja kvaliteta najboljih vina i podele nagrada, održan International Traminer Cahllenge - ITC, koji je u ovoj regiji tradicionalno zastupljen.
            Gospođe Jaklič ističe da će dalji razvoj ovog jedinstvenog za grad i region događaja ići u pravcu obezbeđivanja njegovog visokog kvaliteta, koji će okupljati kako brojne izlagače tako i vrhunske stručnjake iz oblasti poljoprivrede i pratećih grana, dok će drugi razvojni pravac biti ka njegovoj internacionalizaciji.
            - Konstantno velike izložbe stranih zemalja, od Severne Makedonije, Bugarske, Poljske, Mađarske, Austrije, kao i zemlje partner, ove godine Austrije, sledeće Turske, a 2021. Francuske, značajne su sa aspekta razmene iskustava i neposrednih saznanja o inovacijama u tim zemljama, koje možemo da implementiramo u našu poljoprivredu - objasnicla je naša sagovnica i dodala da su pre 13-14 godina, u organizaciji AP Vojvodine, nastupali proizvođači iz Vojvodine na velikom izlagačkom štandu. Dodala je da se nada ponovnoj saradnji tog intenziteta jer smatra da su vojvođanski izlagači nastupom u Sloveniji ostvarili kontakte i napravili dobar biznis, što je i svrha izlaganja i pozdravila dolazak delegacije političara, privrednika i predstavnika medija na AGRA 2019, kao prvi korak vraćanju vojvođanske poljoprivrede.
            AGRA 2019 je nadmašila prošlogodišnji broj od 120.000 posetilaca. Međutim, organizatori ističu da je od broja mnogo važnije ko je i kakve poslovne kontakte napravio i ostvario, što je i svrha ovakve manifestacije. Sem toga, organizacioni tim je ovaj sajam ustanovio kao mesto gde će posetioci moći mnogo toga novog da saznaju, vide, nauče da razmišljaju o kvalitetnoj, zdravoj hrani, da bi takvu hranu proizvodili, pripremali i bili spremni da konzumiraju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com