Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE TAMBURICA, KUVARI, OTVARANJE ŠAMPANJCA SABLJOM OBELEŽILI GASTRO SREM 2019

TAMBURICA, KUVARI, OTVARANJE ŠAMPANJCA SABLJOM OBELEŽILI GASTRO SREM 2019

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Dvodnevna turističko gastronomska manifestacija „Gastro Srem” održana je u petak i subotu na Trgu dr Zorana Đindjića u Staroj Pazovi. Na Trgu je bilo preko 70 izlagača sa najspecifičnijim i najraznovrsnijim proizvodima iz Srema. Manifestaciju je posetilo čak 90% više ljudi nego prošle godine.

            - Dali smo sve od sebe kako biste se osećali ugodno i kako biste uspeli da sagledate barem deo svega onoga što u gastronomskom smislu Srem ima da ponudi. Nije bilo lako od najboljih izabrati najbolje. Osim bogate gastronomije, u kojoj ćete sigurno uživati, bila nam je dužnost, a i želeli smo da vam predstavimo i kulturno nasleđe Srema. Kako idemo u korak sa vremenom, sve to smo upriličili na moderan način, pa tako je i nastao slogan pod kojim se održava ovogodišnja manifestacija „Srem na moderan način” - izjavila je direktorka Turističke organizacije Stara Pazova, Dragana Zorić Stanojković.
            Prvog dana održan je karavan "Izađi mi na teglu", a drugog na sredini Trga “Open kitchen show”. Sremice i Sremci spremali su riblju čorbu, gulaš, čvarke. Sav dobrovoljni prilog koji je sakupljen za degustaciju ovih specijaliteta biće poklonjen u dobrotvorne svrhe. Specijalni gost bila je blogerka Minja Bogdanovski, autorka bloga Minjina kuhinjica, koja je sa Sremicama pripremala čvarke.
            Izložbu „Najstariji kuvari Evrope” u Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović” u Staroj Pazovi svečano je otvorio Zlatko Puntijar, ugostitelj i kolekcionar iz Zagreba u čijem se vlasništvu kuvari nalaze.
            - Izloženi su stari kuvari, najstariji srpski kuvar iz 1855. godine, najmanji kuvar na svetu 2cm x 2cm, najstariji vojvođanski kuvar, izloženi su stari jelovnici i viljuške od plemenitih metala kakvim su se služili Nemanjići na svom dvoru - izjavio je gospodin Puntijar, koji je prisutnima demonstrirao i otvaranje šampanjca sabljom. Izložba će biti otvorena do 15. septembra.
            Prisutni su mogli da vide i običaje svadbe u Sremu. Glumici i glumice  iz HKPD „Tomislav”dočarali su kako izgleda sremačka svadba.
            Kulturno umetnička društva „Branko Radičević” i „Heroj Janko Čmelik” prikazali su sremačke igre u tradicionalnim nošnjama.
            Skulptor Nikola Faller napravio je konja od slame u prirodnoj veličini.
            Za kraj ženski tamburaški orkestar „La Banda"  prošetao je prisutne kroz vreme i sve krajeve sveta. Svirale su od roka do džeza.
            Prema rečima prisutnih ovogodinji „Gastro Srem” nadmašio je sva očekivanja. “Gastro Srem” je manifestacija  koja čuva tradiciju koju ume da predstavi u skladu sa vremenom u kom živimo.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.2874316732581801&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com