Tue03052024

Poslednja izmena:10:23:04 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Velika Gospojina potvrdila da zna šta je dobro

Velika Gospojina potvrdila da zna šta je dobro

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 14
  • Sledeća

            Kada je nešto tako kompleksno, i kada traje toliko dana, teško je nabrojati sve, a da se nešto ne izostavi. Ali zbog svega viđenog i doživljenog, vredi pokušati.
            Pod sloganom „Jer znam šta je dobro“ održani su u Novom Bečeju XXVI Velikogospojinski dani posvećeni Uspenju Presvete Bogorodice. Najveći, mnogi kažu i najlepši vojvođanski festival, ove godine započeo je 22. avgusta otvaranjem Ulice zanatskog piva u centru grada, u organizaciji Dragana Vukotića PR BIN Marketing-a, sa dvadeset proizvođača kraft piva i bogatim muzičkim i zabavnim programom, a završena 27. avgusta svečanom litijom od crkve Svetog Nikolaja do Manastira na Tiskom keju.

            Za konačan bilans manifestacije je rano, ali ne i za prve utiske i ocenu ovogodišnje fešte, koja je po svim parametrima ispunila očekivanja i organizatora i publike.
Već tradicionalno, u prepodnevnim časovima odata je pošta poručniku Aleksandru Beriću, rođenom Novobečejcu i heroju Aprilskog rata.
Otvoren je VII Gospojinski poljo-fest, ove godine posvećen mladim poljoprivrednim proizvođačima, koji su bili i tema panela. Veliki broj izlagača, zabavne igre i takmičenje obeležilo je najveću velikogospojinsku podmanifestaciju.
Etno bazar je bio velika prodavnica malih proizvođača na otvorenom, gde su se pristojno, a ne vašarski, predstavili proizvođači zanatskih proizvoda, sveća. sapuna, suvenira, domaćih štrudli, bombona, licideri, korpari, medari, proizvođači rakija, prerađevina od voća...
Održan je i Velikogopsojinski, 2.500m dug plivački maraton.
Gospojinski kotlić u popodnevnim časovima okupio je preko 100 ekipa i pet novinarskih, koje su se takmičile u pripremi riblje čorbe. Vrsni majstori kotlića pripremili su vrsne čorbe, a žiri se dugo mučio da odluči koja je najbolja.
Paralelno sa ovim gastronomskim, odvijao se i muzički program i takmičenje osam tamburaških bandi, i prvi put pobedio TO „Opus“ iz Novog Sada. Veče je završeno koncertom barda starogradske pesme - Zvonka Bogdana.
            U subotu su centralni događaji bili vezani za decu, „Dečju ulicu” i „Avliju zabavliju” i predstave, radionice, animacije i druge interesantne aktivnosti.
Posebno zanimanje vladalo je za posetu komandnom brodu „Kozara“, kao i rečnom višenamenskom brodu, upoznaju sa sredstvima kojima raspolažu pripadnici Rečne flotile i Prve brigade.
Na Poljo-festu je bio Dan stočara, a zbog jake kiše i vetra orkanske jačine večernji koncerti su bili pomereni za nekoliko sati.
U tradicionalnoj Reviji paradnih zaprega (defileu i takmičenju) održanoj u nedelju, učestvovalo je 33 dvoprega, šest četvoroprega, isto toliko petoprega i sedam mladih takmičara. Organizatori, KK „Vranjevo“ i publika su na kraju ipak bili zadovoljni, jer iako je očekivano više učesnika, bila je privilegija prisustvovati izložbi trenutno najreprezentativnijih grla i fijakera u zemlji.
            Koncerti su i ovoga puta okupili najviše publike, ali bilo je dosta onih kojima je Ulica zanatskog piva pružila sve što im je bilo potrebno, od dobre muzike do dobrog piva. Sve je više zaljubljenika u konje, a mladima su aktivnosti poput kuvanja riblje čorbe i druženja, te plivačkog maratona predstavljali pravi izazov. Poljoprivrednicima je pak Poljo-fest pravi melem, mesto gde mogu da se informišu najnovijim dostignuća u oblasti poljoprivredne proizvodnje, ali i o merama podrške, zaštite, unapređenja poljoprivrede, te subvencijama Pokrajinskog sekretarijata, odnosno Ministarstva poljoprivrede.
            Uz Opštinu Novi Bečej, organizator manifestacije, Turistička orgnizacija opštine Novi Bečej bila je ovih dana 24/7 sati angažovana na svim lokacijama, trudeći se da sa svojim volonterima izađe u susret svima, da pomogne, usmeri, informiše i pokaže da je i u maloj varoši moguće orgnizovati jedan ovako velik događaj.
            Porodična, bezbedna, besprekorno uredna (zahvaljujući pre svega radnicima „Komunalca“), neke su od karakteristika ove manifestacije koju podjednako krase gostoprimstvo Novobečejaca i cvetni aranžmani i trava koju niko ne gazi. Novobečejci kažu da je to rezultat njihovog truda i rada, osmišljen prostor između njihove Tise i najlepšeg keja na ovoj reci, ali da im u svemu tome pomažu i rode, koje u vreme Velikogospojinskih dana vire iz svojih gnezda postavljenih na dimnjacima kuća, telefonskim stubovima i radoznalo promatraju pridošlice. Novobečejci veruju da su ove velike crvenokljune bele ptice donele sreću, plodnost i prosperitet njihovom gradu i zato sa radošću svakog proleća očekuju njihov povratak, a s jeseni ih sa zebnjom ispraćaju u nadi da će se vratiti u još većem broju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com