Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Primer duge i plodne saradnje Instituta NS seme i Kmetijske zadruge Lenart z.o.o iz Slovenije

Primer duge i plodne saradnje Instituta NS seme i Kmetijske zadruge Lenart z.o.o iz Slovenije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

            Na 57. Međunarodnom poljoprivredno-prehrambenom sajmuAGRA 2019 u Gornjoj Radgoni, Slovenija, bilo je osam kompanija iz Srbije koje su izlagale svoje proizvode, neuporedivo manje od poljoprivredno-prerađivačkih kapaciteta naše zemlje i izlagača od pre 10 i 15 godina, nešto više u odnosu na prethodne godine.

            Među izlagačima na Sajmu se našla i Kmetijska zadruga Lenart z.o.o, koja je, između ostalog, predstavljala proizvode renomiranog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. Po rečima direktora zadruge, gospodina Janka Hajdinjaka, promocija sortimenta Instituta na njihovom štandu duga je koliko i njihova saradnja.
            - Saradnja sa Institutom je konstantna tokom 20 godina, jer poznajemo ljude i sortiment. Područje opštine Lenart pripada oblasti Slovenskih Gorica, u slovenačkom delu Štajerske i konfiguracija terena i klimatske odlike slični su onima u Vojvodini, pa bilo da se radi o kukuruzu ili drugim žitaricama, imamo visok prinos, i ono što je važnije, odličan kvalitet - istakao je gospodin Hajdinjak i naglasio da nema problema sa plasmanom institutskih sorata, jer su njihovi kupci, poljoprivrednici, mlinari, zadovoljni.
            Dr Radivoje M. Jevtić, naučni savetnik za naučnu oblast Biotehničke nauke u Institutu i jedan od najpozvanijih da kaže svoje utiske sa ovog Sajma rekao je da u Sloveniju dolazi skoro svake godine kod poslovnih partnera, gde sa timom dogovara deo poslova za jesenju setvu i redovno iskoristi priliku da obiđe sajam i učenike Biotehniške šole Rakičan, Murska Sobota, koji svake godine pripreme lepe izložbe i paralelno izlažu ono što je značajno za Sloveniju, njihove sorte.
            On je istakao važnost saradnje Instituta sa ZZ Lenart, uspešne ne samo kada je reč o strnim žitima već i ostalim biljnim vrstama, pre svega kukuruzu. Tako su se novi hibridi NS 3022 i NS 3023 odlično pokazali, takođe su hibridi namenjeni za silažu dali odlične rezultate i ovde našli svoje tržište. Zbog plodoreda počinje da se širi soja, i ono što je za Institut značajno da se u Sloveniji, za razliku od Srbije ceni kvalitet.
            - Možemo da kažemo da se NS SEME sorte pšenice Zvezdana nalazi u najvišoj kategoriji i da je najviše plaćena. Poljoprivredni proizvođači su veoma zadovoljni i svake godine raste potražnja za našim sortama. Slovenački poljoprivrednici su se kroz dodatna ispitivanja u mreži mikro i makroogleda uverili da NS sorte imaju odličan kvalitet i zbog toga ih kupuju. S druge strane važnost prisustva naših, i sorata drugih kompanija iz Srbije u Sloveniji, daje nam vizu u EU, tako da je za nas značajno da ovu saradnju ostvarujemo u punom obimu - zaključio je dr Jevtić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com