Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Gastro Srem na moderan način

Gastro Srem na moderan način

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Ukusima tradicije, zanimljivim sadržajima, edukativnim radionicama, primerenim kulturno-umetničkim programom tokom 30. i 31. avgusta, u okviru fešte - „Gastro Srem“, organizatori, Turistička organizacija opštine Stare Pazove maestralno je odgovorila zadatoj temi, koja je ove godine glasila: „Srem na moderan način“. I u organizacionom smislu i u smilu etimološkog značenja reči festival - rafiniranog kulturnog događaja, kao i u reprezentovanja sremačkog osećaja i smisla za lepo.

            IV Gasti Srem u Staroj Pazovi okupio je brojne poštovaoce tradicionalnih ukusa, koji su živo i intenzivno učestvovali u bogato osmišljenoj programskoj koncepciji srećnom spoju kulture hrane i kulture u njenom užem značenju.
            - Razvojni put manifestacije, od pazovačkih bazena pa do Trga dr Zorana Đinđića u centru grada, dovoljno govori o našem postignuću za samo četiri godine od zasnivanja ovog festivala. Moram da izrazim zadovoljstvo i sa programskom koncepcijom, izlagačima, posetom, i sa dodatnim sadržajem, koji svake godine pokušavamo da učinimo bogatijim, interesantnijim za posetioce - rekla je direktorica TOO Stara Pazova, gospođa Dragana Zorić Stanojković.
            Ove godine je to bilo Sremačko poetsko veče i po prvi put u Srbiji predstavljena izložba „Najstariji kuvari Evrope" kolekcionara i ugostitelja gospodina Zlatka Punrijara, u biblioteci „Dositej Obradović". Među eksponatima najviše interesovanja izazvao je najmanji štampani kuvar na svetu (jedan od četiri primeraka) „Bečka kuvarica“ dimenzija 2x2cm iz 1900. godine, kao i najstariji srpski kuvar monaha Jeroteja Draganovića (Petrovaradin, 1855).
Za decu je organizovana radionica „Slama land” na kojoj je poznati skulptor Nikola Faller je kroz animaciju dece pokušao da prenese veštinu rada sa ovim materijalom, praveći razne oblike od slame. Za to vreme roditelji su bezbrižno mogli da se posvete gastro doživljaju. A njega su činili takmičenje u pripremi ajvara „Izađi mi na teglu“, „Open kitchen show“ odnosno kuvanje na otvorenom, gde su posetioci mogli da degustiraju riblju čoru, dunavsku ribu na talandari, čvarke pripreljene u oraniji, specijalitete poput „harulja“, „herovki“, „nadlacki“, pazovačke ćufte i kifle, sremačke krofne i valjuške, gomboce, lepinjice i rezance sa makom. Brojna udruženja žena iz čitavog Srema pripramila su slane i slatke kolače nezaobilazne na nedeljnim trpezama naših predaka, a bilo je i odličnog slankamenačkog vina, rakije iz Kuršumlije i kraft piva...
            Kuvanjem pasulja u kotliću, najavljena je prijateljska manifestacija „Bean festival“, koji će biti održan  21 i 22. septembra na čenejskom salašu 137.
            U kulturno-umetničkom programu učestvovao je KUD „Branko Radičević“ i SKUD „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove, HPKD „Tomislav“ iz Golubinaca, TO „mr Ljubinka Lazića“ iz Vojke, a muzički deo festivala je začinio Ženski tamburaški sastav „La Banda“ iz Novog Sada.
            Najvišu ocenu prisutnih izlagača, posetilaca i medija, festival je zavredeo vrsnim odabirom najkvalitetnijih lokalnih proizvođača hrane, i u istom broju izlagača iz drugih krajeva Srbije, čime je izbegnut „vašarski“ karakter događaja. Posetiocima je sve bilo lako dostupno, a mogli su da prate i čitav proces nastanka pojedinih đakonija, što je izazivalo veliko interesovanje.
            Kulturno-zabavni sadržaji bili su primer dobre prakse, reper kako slične treba organizovati. Publika je tokom dva dana, u zavisnosti od interesovanja, neometano mogla da se, kroz druženje i probanje delicija, vratiti u detinjstvo, dođe do dobrih starih recepata. - TOO Stara Pazova je pred sebe postavila visoke ciljeve. Ovogodišnjim festivalom smo skoro sve „zacrtano“ ostvarili, ali prostora za dalji razvoj ima i već počinjemo pripreme za njegov polu jubilej, peto izdanje - „Gastro Srem 2020“. Koncepciju festivala nećemo menjati, ali planiramo neke nove sadržaje koji će još tešnje povezati tradicionalnu kuhinju i kulturu - istakla je gospođa Dragana Zorić Stanojković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com