Fri04192024

Poslednja izmena:08:43:12 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Zoran Ljubotina: Dani piva 2019 uspešno završeni, počinju pripreme za 35. izdanje

Zoran Ljubotina: Dani piva 2019 uspešno završeni, počinju pripreme za 35. izdanje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 14
  • Sledeća

            Ove godine najveća manifestacija Zrenjanina - 34. Dani piva, od 26. avgusta do 01. septembra, brojnim programima privukla je brojnu publiku najrazličitijih interesovanja, i što je najvažnije, ponovo se točilo Zrenjaninsko pivo, čime je opravdala svoj naziv i temu, kao poveznicu raznorodnih aktivnosti i razloga za dobru zabavu.

            Manifestacija je nastala 1986. godine u čast 240 godina proizvodnje piva u Zrenjaninu, kao spomen na 1745-tu, kada je Sebastijan Krajcezen otvorio prvu radionicu za proizvodnju piva, a Lazar Dunđerski 1878., tradiciju proizvodnje nastavio. Vrhunac kvaliteta Zrenjaninsko pivo dostiglo je sedamdesetih godina XX veka, a tehnički maksimum osamdesetih, sa proizvodnjom od 406.000 hl piva i Tut Guta. Od marta ove godine Zrenjaninsko pivo se nakon 13 godina opet našlo na tržištu, za sada iz čelarevske fabrike piva Carlsberg.
            Da se pivo u ovom gradu shvata ozbiljno potvrdio je, u okviru „Dana piva“ održan III Međunarodni naučno-stručni simpozijum „Pivo, pivarske sirovine i oprema“, na kojem su u intervalu od 26 - 29. avgusta vodeći stručnjaci iz sfere pivarstva, iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Slovačke, Češke, Nemačke i naravno Srbije, prezentovali 40 radova na temu pivarstva.
            - Prošle godine smo obećali da ćemo imati Zrenjaninsko pivo, i to smo ispunili. Sve su indicije da će u zrenjaninskom pogonu startovati poizvodna linija Zrenjaninskog piva i da ćemo s punim pravom moći da kažemo da se Zrenjaninsko pivo vratilo kući. Sledeće godine, Turistička organizacija Grada Zrenjanina će nastojati da ovaj Simpozijum preraste u Kongres, a samim tim, grad dobije status kongresnog centra, za čega ispunjava sve potrebne reference. Onog momenta kada simpozijum preraste u kongres dobiće podšku Vlade Republike Srbije, što je od velikog značaja za Zrenjanin i za Republiku Srbiju - rekao je direktor TOOG Zrenjanin, gospodin Zoran Ljubotina.
            Ove godine, na 40 lokacija u gradu i okolnim mestima (Mihajlovu, Stajićevu, Ečki...) priređeno je mnoštvo koncerata, pozorišnih predstava, radionica za decu, zabavilišta za najmlađe, sportskih susreta, turnira u fudbalu, košarci, vaterpolu, rukometu na pesku, preferansu, šahu, sportskom ribolovu, Street Volley-u, gađanju glinenih meta... Rvački klub „Proleter“ Zrenjanin, kao najtrofejniji klub u gradu, izložbom u Narodnom muzeju, Svečanom akademijom u NP „Toša Jovanović”, te polufinalnim i finalnim mečevima u okviru međunarodnog klupskog turinira na Trgu slobode, tokom subote i nedelje obeležio je 100 godina postojanja. Tom prilikom dodeljena su prigodna priznanja za doprinos razvoju ovoga sporta, među slavodobitnicima je bio i Davor Štefanek, svetski prvak iz 2014. godine.
            TOOG Zrenjanin je povodom dolaska brojnih turista iz zemlje i inostranstva, organizovao panoramsko razgledanje grada i njegove okoline otvorenim dabl dekerima. Gosti su mogli da uživaju u Fijakerijadi, učestvuju u pripremi lovačkog gulaša... Dan Republike Mađarske i Veče kubanske kulture dalo je festivalu internacionalnu notu, a akcija „TROJKA ŽIVOT“, humanitarni karakter.
            Gospodin Ljubotina ističe da su prezentacije „Dana piva“ u Temišvaru i Herceg Novom doprinele dolasku turista iz Rumunije i Crne Gore. 
            - Na „Dane piva“ došlo je nekoliko autobusa rumunskih turista, a sa hercegnovskim mažoretkinjama znatan broj gostiju iz Crne Gore. Plan je da sledeće godine TOOG Zrenjanin „Dane piva“ promoviše i u Beogradu i Republici Srpskoj, s obzirom na brojnost turista koji gravitiraju ka ovom području.Osim iz Rumunije i Crne Gore, brojni su bili turisti iz Republike Srpske, Slovačke, čak i Kine, iz mađarskih mesta, Đule, Baje, Segedina i Morahaloma.
            Gosti KUD „Pionir“ iz Zrenjanina na XVII Međunarodnom festivalu folklora „LALA“ došli su iz Rusije, Belorusije, Češke, Španije i Rumunije.
            Ako bi se prihvatili nezahvalnog zadatka da izdvojimo ono što je na ovoj manifestaciji, koja je osim kvalitetnog piva u neograničenim količinama i ogromnog broja zabavnih, kulturnih, sportskih sadržaja, dalo pečat „Danima piva 2019“ bio bi to nastup Zrenjaninske filharmonije koja je privukla preko 20.000 ljudi, a za jednu od 2.500 postavljenih stolica, moralo se doći i nekoliko sati ranije. Bio bi to i koncert Halida Bešlića na Žitnom trgu, koji je sa oduševljenom publikom prošao bezmalo ceo repertoar.
Da manifestacija bude lepa potrudile su se učesnice izbora za Miss Zrenjanina, koji je bio i polufinalni izbor za Miss Srbije. Lentu je ponela 17-godišnja Jovana Lišanin iz Beograda.
            - Nastupi klasičara na jednoj masovnoj turističko-privrednoj manifestaciji uvedeni su 2015. godine, i u startu naišli na veliko odobravanje publike. Ali, imali smo i sreće da je bilo prelepo vreme. To je osnovni preduslov da jedna manifestacija na otvorenom bude uspešna - naglasio je direktor.
            I dok zvaničnih informacijama o broju posetilaca još uvek nema, sudeći po punim trgovima, ulicama, prostorima, možda ih je bilo i više nego prethodnih godina. Međutim, turističkim radnicima su od broja značajniji pozitivni komentari zadovoljne publike, jer to smatraju merilom uspešnosti svog rada. Najvažnije je da je sve prošlo bez ekscesa, „da ni jedna čaša nije razbijena“, za čega posebno priznanje treba odati dežurnim službama koje su neumorno patrolirale gradom svih sedam dana trajanja manifestacije.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.2874551335891674&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com