Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Banoštor otvorio sezonu grožđebalova

Banoštor otvorio sezonu grožđebalova

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Vino se ne pije, u vinu se uživa, poručili su Baništorci sa Dana grožđa - vinu u čast, kojima su po 23. put najavili početak berbe grožđa u Srbiji. U slavu nasleđa gajenja vinove loze i podsećanja na lepe stare običaje, u nameri da ih sačuvaju od zaborava, meštani Banoštora su i ove godine otvarili vrata svog sela i druženju.

            Tradicija održavanja Dana grožđa je dvodnevna manifestacija prvog vikenda septembra, koja započinje večerom lokalnih vinara, njihovih prijatelja i sponzora i svih onih koji su pomogli ovu manifestaciju, tzv. „Veče vina, pesama i uspomena“, a nastavlja se svečanim defileom učesnika, prodajnom izložbom lokalnih proizvođača vina, drugih alkoholnih i bezalkoholnih pića, proizvođača poljoprivrednih proizvoda, i najbrojnijih udruženja žena iz mesta i okoline sa bogatom ponudom slatkih i slanih zalogaja, na mesnom trgu, kaj Dunava.
            Da bi u vinu mogli uživati, mora se poštovati, a pre svega upoznati sorte grožđa, tehnologija proizvodnje vina i umeti degustirati vino na pravi način. Zadatak ovogodišnje manifestacije je bio prikaz tradicionalne prerade grožđa, sa porukama predaka o vinu i podrumarstvu, a akademski glumac Ateljea 212, Miroslav Žužić Žule je govorio Zdravicu dobrodošlice za sve redovne goste Dana grožđa, i sve one koji će to postati.
            Ova manifestacija je i takmičarskog karatera. Ove godine na ocenjivanje je stiglo 67 uzoraka iz Republike Srbije i Republike Hrvatske. Zlatnom medaljom u konkurenciji belih vina nagrađeno je 20, srebrnom 28, a bronzanom 16 uzoraka. Za najbolje belo vino Dana grožđa proglašen je Sauvignon Blanc podruma „Šukac“ iz Sremske Kamenice. Rose vino (Merlot) vinarija Susek, crveno Cabernet Sauvignon Zorana Golubović iz Novog Sada.
            Predsednik Kluba vinogradara i vinara „Sveti Trifun“, Jovan Stojković, učesnik manifestacije od njenog nastanka, uporedio je sliku današnjeg mesta događaja, i nekadašnjeg travnatog terena i jednog špeditera sa 200 litara vina. Ono što je od te slike ostalo su ljudi i bik koji se, nekada i sada, okreće na ražnju.
            - Zahvaljujući opštini Beočin, ova manifestacija, koja je nekada imala nekoliko proizvođača okupljenih oko zadruge, koji su prodavali grožđe, a vino u neregistrovanim podrumima čuvali samo za sebe i svoje prijatelje, održala se do današnjih dana. Banoštor trenutno ima 10 registrovanih vinarija i nekoliko prostora za prijem turista. Pod vinogradima je 150 ha i kada se to podeli sa brojem od 750 stanovnika sela, izlazi da svaki ima po 1.000 litara - rekao je gospodin Stojković.
            Predsednik Saveta mesne zajednice Radivoje Rakić, izrazio je zahvalnost prosvetnim radnicima koji uče svoju decu mnogim znanjima, a dovodeći ih u punom broju na ovu i ovakvu manifestaciju, obučene u narodne nošnje, i tradiciji i običajima, poštovanju kulturno-istorjskog nasleđa mesta u kojem su rođena. Zahvalnost je uputio i Skupštini opštini Beočin, Sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine na sveukupnoj podršci vinogradarima i vinarima u procesu dolaženja do nivoa koji danas imaju.
            Proglašavajući 23. banoštorske Dane grožđa otvorenim državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević, istakao je da je Srbija poslednjih 20 godina vidno napredovala kada je vinogradarsko-vinarski sektor u pitanju.
            - Još uvek moramo da radimo da bismo u pravom smislu reči postali prava vinarska zemlja. Banoštor je, sa svojih 10, u odnosu na 350 registrovanih vinarija u Srbiji, dobar primer razvoja u ovom sektoru. Ovo je mesto gde zvanično počinju manifestacije berbe grožđa, ne slučajno, jer pre nego u drugih 77 vinogorja Srbije, ovde stižu bele sorte. Zadatak Ministarstva i Sekretarijata je da ovaj sektor dalje jačamo, da radimo na zaštiti geografskog porekla, da svake godine bude na desetine više registrovanih vinarija, ali da se podižu vinogradi. Zadatak Ministarstva je i jačanje prerađivačkog sektora. Za vinarski je ove godine izdvojeno 2.5 više nego prošle, a u idućoj ovaj sektor će biti obuhvaćen merama pomoći Evropske unije IPARD programa, i siguran sam da će uskoro Srbija biti prepoznatljiva vinarska zemlja u regionu - istakao je gospodin Stanojević, i uputio reči pohvale MZ koja održava tradiciju, uz sve neophodne uslove savremene tehnologije proizvodnje vina.     Organizatori 23. Berbe grožđa su Opština Beočin. MZ Banoštor, Klub vinogradara i vinara „Sveti Trifun“ iz Banoštora.
            Ova manifestacija prošla je i u znaku sećanja na rano preminulog, jednog od najvećih  vitezova u svetu srpskog vinarstva, gospodina Milana Šijačkog. Baništorski vinogradari i vinari, njegovi prijatelji obišli su dan ranije njegov grob, a na ovoj prvoj manifestaciji od njegovog odlaska, na neki volšeban način osetili njegovo prisustvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com